Suomalaisia kannustetaan nukkumaan yönsä ulkona elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Suomen Latu on haastanut kaikki suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona lauantaina, 29. elokuuta, jolloin vietetään myös Suomen luonnon päivää. Tänä vuonna viidettä kertaa järjestettävässä tapahtumassa ulkona nukkuvat saavat nauttia pimentyvästä syysillasta.

Yönsä voi viettää nukkumalla teltassa, tarpissa, laavussa tai vaikka kuusen alla; Suomen Ladun mukaan tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Tapahtuman myötä ympäri maata avataan myös metsähotelleja, mutta yön voi viettää myös kansallispuistossa leiriytymiseen tarkoitetuilla paikoilla, retkeilyalueilla tai ihan vain omalla takapihalla.

“Leiriytyminen eli tilapäinen alueella oleskelu, teltassa yöpyminen tai muu majoittuminen on jokamiehenoikeus. Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä, vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti”, Suomen Ladun sivuilla kerrotaan.

Leiritymistä ei kuitenkaan saa tehdä luonnonsuojelualueella, piha-alueella (paitsi omalle pihalle) tai sen läheisyydessä ja myös muussa erityisessä käytössä oleva alue, kuten teollisuus- tai parkkialue, ovat pois laskuista. Suunnatessa nukkumaan yö ulkona on tärkeää, ettei aiheuta muille häiriötä, noudattaa jokamiehenoikeuksia ja siivoaa jälkensä kotiin lähtiessä.

Nuku yö ulkona on suosittu tapahtuma, sillä viime vuonna ulkona nukkui yli 130 000 suomalaista. Suomen Ladun sivuilta löytyy vinkit, miten helposti nukkuminen ulkona onnistuu; voit lukea neuvoja ja lisätietoa tapahtumasta täällä.