Pimeänä vuodenaikana moni sytyttää kynttilöitä ja tunnelmoi niiden valossa.

Kynttilöiden kanssa on tärkeä muistaa turvallisuus. Suomessa syttyy vuosittain keskimäärin noin sata kynttiläpaloa ja kynttiläpaloissa menehtyy ihmisiä myös joka vuosi, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkasen mukaan kynttiläpalojen määrä on pysynyt jo kauan samalla tasolla ja ne toistavat samaa kaavaa.

”Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa”, Pekkanen sanoo.

”Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa”, hän lisää.

Kuten Pekkasen kommentoista voinee päätellä, on kynttiläpalon syynä useimmiten siis huolimattomuus, varomattomuus ja käyttöohjeiden vastainen käyttö. Jotta voit tunnelmoida turvallisesti kynttilänvalossa, on alla Tukesin tärkeä neuvot, miten vältät kynttilöistä alkaat tulipalot.

  • Valvo tulta. Palava kynttilä on avotuli, joten sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla. Muistathan myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.
  • Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.
  • Noudata käyttöohjeita ja sijoita kynttilät turvallisesti. Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.
  • Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.
  • Älä polta kynttilää loppuun saakka, vaan sammuta se noin kahden sentin mittaisena.
  • Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.
  • Älä laita kynttilöitä muovisten ulkokalusteiden päälle. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.
  • Muista sammuttaa myös ulkotulet ennen nukkumaan menoa ja kotoa poistuessasi. Huolehdi myös siitä, että kotonasi on alkusammutusvälineitä ja toimiva palovaroitin.

Kerroimme aiemmin tärkeästä tarkistuksesta, joka on syytä tehdä ennen kuin sytyttää kynttilöitä luomaan tunnelmaa, ja voit lukea siitä lisää täällä. Lisäksi kerroimme vinkkejä, miten kissataloudessa poltetaan turvallisesti kynttilöitä, ja voit lukea tästä lisää täällä.