Tiedät varmasti, että lääkärille ei kannata valehdella, mutta suurin osa meistä on siihen silti sortunut.

Moni valehtelee lääkärille, jos kyse on jostakin kiusallisesta asiasta, koska he eivät halua, että heitä arvostellaan tai moititaan. Columbian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan puolet 25–49-vuotiaista naisista valehtelee lääkärissä säännöllisesti.

Jos olet itsekin sellainen, tässä on seitsemän asiaa, joista ei pitäisi koskaan valehdella lääkärissä, vaikka totuuden kertominen tuntuisi kuinka kiusalliselta.

Nämä valheet voivat jopa koitua kohtaloksesi:

1. En juo alkoholia säännöllisesti    

Kukaan ei halua kertoa juovansa alkoholia enemmän kuin mitä keskimäärin juodaan. Kaikki eivät edes tiedä tekevänsä niin. Lääkärin on silti syytä tietää, kuinka paljon juot alkoholia, koska liika määrä aiheuttaa monenlaisia terveydellisiä riskejä esimerkiksi sydän- ja maksasairauksiin.

2. Syön terveellisesti

Huonot ruokavaliot aiheuttavat lukuisia sairauksia, jotka yleistyvät koko ajan. Sellaisia ovat mm. munuaisten toimintahäiriöt. Kyse ei ole välttämättä siitä, että kertyy painoa. Jos laihtuu, voi olla häiriöitä verensokerin tasapainossa, lihasmassan menetyksessä tai vaikka vitamiinipuutos. Joskus olisi syytä hankkia ravitsemusneuvoja, joten kannattaa kertoa lääkärille rehellisesti millaista ruokavaliota noudattaa esimerkiksi, jos on aloittanut jonkin uudenlaisen ruokavalion kokeilemisen.

3. Ruuansulatusjärjestelmäni on kunnossa

On kaksi syytä miksi ruuansulatushäiriöistä ei kerrota lääkärille. Toinen on se, että sitä pidetään normaalina ja toinen se, että oireet hämmentävät. Jos kärsit säännöllisesti turvotuksesta, ummetuksesta tai muista ruuansulatusoireista, voi sinulla olla esimerkiksi keliakia tai esimerkiksi laktoosi-intoleranssi. Se voi olla merkki jostain vakavammastakin, kuten munasarjasyövästä tai autoimmuunisairaudesta. Siksi kannattaa kertoa lääkärissä kaikista ruuansulatusoireista.

4. En syö mitään lääkkeitä

Kun lääkäri kysyy lääkkeistä, ne tarkoittavat kaikkia lääkkeitä, kuten vitamiineja ja muita lääkkeitä. Liiallinen E-vitamiinin määrä voi aiheuttaa mustelmia ja verenvuotoa. Lääkärin määräämät lääkkeet voivat vaikuttaa lisäravinteiden toimintaan, joten kerro niistäkin lääkärissä.

5. Harjoitan turvaseksiä

Jokaisen pitäisi käyttää kondomia, varsinkin jos harrastaa seksiä uuden seksikumppanin kanssa. Jos ei ole käyttänyt, siitä pitää kertoa lääkärissä. Kaikki sukupuolitaudit eivät aiheuta oireita, mutta voivat lopulta johtaa esimerkiksi lapsettomuuteen.

6. Minulla ei ole koskaan ollut sukupuolitautia

Vaikka olisit jo parantunut jostakin sukupuolitaudista, siitä kannattaa silti kertoa lääkärissä. Esimerkiksi klamydia ja tippuri voivat olla syynä lapsettomuuteen tai vaikka liian runsaisiin kuukautisiin.

7. En tupakoi

Tupakoinnista voi olla vaikea kertoa lääkärille. Mutta siitä on syytä kertoa, vaikka tupakoisit vain epäsäännöllisesti. Jopa yksi savuke voi olla vaarallinen. Tupakointi liittyy lukuisiin sairauksiin, kuten aivohalvaukseen, keuhkosyöpään ja pahoihin ylähengitystien infektioihin.

Kun olet lääkärissä rehellinen, saat apua paremmin ja nopeammin, kuin että valehtelisit. Saat silloin oikean diagnoosin oireistasi ja sen jälkeen nopeasti hoitoa.

Lähde: All Womens Talk