Kaiken jouluruoan ei tarvitse olla raskasta tai epäterveellistä.

Niin ihanaa kuin herkuttelu jouluna onkin, moni on joka vuosi huolissaan samasta asiasta: miten voisin nauttia jouluruosta perheen ja ystävien kanssa, mutta pitäisi silti kilot kurissa ja söisin terveellisesti?

Joulu liitetään usein raskaisiin ja epäterveellisiin ruokiin, mutta tämä ei pidä paikkaansa kaikkien ruokien kohdalla. Moni jouluherkku toki sisältää runsaasti rasvaa tai sokeria, kuten suklaa, piparit, kinkku ja juustot, mutta onneksi myös kevyempiä vaihtoehtoja löytyy.

Jos haluat syödä jouluruokaa ja -herkkuja kevyemmin ja hyvällä omallatunnolla, valitse lautasellesi seuraavia ruokia.

 1. Lohi
  Lohi kuuluu moneen suomalaiseen joulupöytään, ja se on yksi joulun terveellisimmistä ruoista. Lohessa on runsaasti omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia, ja se tekee hyvää sekä kehollesi, että mielellesi. Lohen syömisen on useissa tutkimuksissa todettu muun muassa lisäävän onnellisuutta.

 2. Kalkkuna
  Kalkkuna ei ole yhtä perinteinen vieras joulupöydässä kuin kinkku, mutta huomattavasti terveellisempi. Kalkkuna sisältää runsaasti proteiinia, mutta vain vähän rasvaa. Jos huolehdit linjoistasi, valitse siis mieluummin kalkkuna kuin kinkku.

 3. Klementiinit, satsumat ja mandariinit
  Joulu on näiden sitrushedelmien sesonkia, ja moni yhdistääkin kirpeän sitruksen tuoksun jouluun. Nämä hedelmät ovat pullollaan C-vitamiinia, ja ovat ehdottomasti joulun terveellisin makea herkku.

 4. Pähkinät ja mantelit
  Myös pähkinät ja mantelit kuuluvat joulun terveellisimpiin herkkuihin, sillä ne sisältävät runsaasti hyviä rasvoja, kuituja ja proteiinia.

 5. Vihannekset ja salaatit
  Jouluna suosittuja ovat muun muassa rosolli, Waldorfinsalaatti ja muut erikoisemmat ja herkulliset salaatit ja vihannekset. Valitse jouluna lautasellesi salaatteja ja vihanneksia, äläkä täytä lautastasi heti ensimmäisenä kinkulla ja perunoilla.

  Ota edellä mainitut neuvot talteen, ja voit herkutella kevyemmin!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Body and Soul, Net Doctor