Monet syövät ravintolisiä, jotta heidän terveytensä pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Ylimääräisten lisäravinteiden syöminen ei ole aina kovin hyvä idea. Ennen aloittamista saattaa olla syytä keskustella niiden syömisen aloittamisesta lääkärin kanssa. Nimittäin jotkut lisäravinteet voivat olla jopa vaarallisia, jos niille ei ole tarvetta tai niitä syö liikaa.

D-vitamiinia voi syödä liikaa

Keho tuottaa D-vitamiinia, kun se altistuu auringon ultravioletti-B (UV-B) -säteilylle. Sitä saadaan myös monista elintarvikkeista, kuten lohesta ja maitotuotteista. Suomessa lapsille suositellaan sen syömistä myös lisäravinteena. Mutta jos sitä syö liikaa, on se myrkyllistä.  Se aiheuttaa silloin hyperkalsemia -tilan, joka voi laukaista useita oireita esimerkiksi pahoinvointia, oksentelua, heikkoutta ja tiheää virtsaamista.

Rautalisän ottamisesta voi olla haittaa

Rautalisiä otetaan yleensä siksi, että sillä voi estää raudanpuutetta tai anemiaa, joka on tila, jossa elimistö ei pysty tuottamaan riittävää määrää punasoluja. Moni saa rautaa tarpeeksi jo ruuan kautta. Mutta esimerkiksi runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa raudanpuutetta. Liiallinen rautalisien syöminen voi aiheuttaa vaarallisen tilan. Se voi vaikuttaa useisiin kehon eri osiin, kuten hengitysteihin ja keuhkoihin, mahalaukkuun ja suolistoon, sydämeen ja vereen, ihoon sekä keskushermostoon. Jotkut ihmiset ovat jopa kuolleet, koska he ovat syöneet liikaa rautalisiä.

Kalsiumiakaan ei kannata syödä liikaa

Kalsium edistää vahvojen luiden lisäksi myös lihasten ja hermojen tervettä toimintaa, mukaan lukien myös sydämesi. Ihmiset, jotka nauttivat säännöllisesti suuria määriä kalsiumia, voivat kokea hyperkalsemiaa. Se on tila, jossa kalsiumia kertyy verenkiertoon. Se voi johtaa munuaiskivien kehittymiseen, munuaisten vajaatoimintaan, ummetukseen, kognitiivisiin ongelmiin ja mahdollisesti vakaviin sydämen toimintaongelmiin.

Myös A-vitamiinia voi syödä liikaa

A-vitamiini on näön kannalta tärkeää. Se myös vahvistaa vastustuskykyä ja pitää elinten toiminnan normaalina. Jos sitä syö liikaa, se voi olla vaarallista. Se näkyy iholla, jossa voi esiintyä punoitusta, ärsytystä ja hilseilyä. Se voi myös aiheuttaa vakavampiakin oireita: paineen muutokset kallossa (kallonsisäinen hypertensio), näkömuutokset, pahoinvointi, huimaus, migreeni, luukipu, kooma ja jopa kuolema.

Jotta et saisi näitä ravintoaineita liikaa, muista keskustella ensin lääkärin kanssa, tarvitsetko niitä lisäravinteena.

Lähde: Best Life