Moni meistä kärsii nukahtamisvaikeuksista kesähelteillä. Tähän on kuitenkin olemassa helpottavia keinoja!

Hyvin moni meistä kärsii enemmän tai vähemmän säännöllisesti nukahtamisvaikeuksista, eivätkä kesähelteet ainakaan auta asiaa. Moni onkin taas tänä kesänä joutunut pyöriskelemään kuumassa makuuhuoneessa tuskissaan pitkälle aamuyöhön, sillä makuuhuonetta tuntuu olevan mahdotonta viilentää nukahtamisen helpottamiseksi.

Vaikka jollakuilla onnekkailla onkin kotonaan ilmastointi, jonka avulla pitää asunto viileänä kesähelteillä, ei suurimmalla osalla meistä ole tällaista luksusta apunaan.

Onneksi itsensä viilentämiseen yöllä on olemassa muitakin keinoja. Seuraavien vinkkien avulla saat paremmin unta helteillä ilman isoja investointeja.

 1. Kuumavesipullo
  Teekin päinvastoin, ja tee kuumavesipullosta kylmä! Täytä pullo ja laita se pakastimeen muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Laita jääkylmä pullo lakanoiden väliin hieman ennen kuin menet nukkumaan, ja anna lakanoiden jäähtyä kunnolla.

 2. Oikeanlainen patja
  Nykyisin on olemassa lämpötilaa sääteleviä patjoja, mutta ellet ole valmis investoimaan niin paljon, myös luonnonkuitua sisältävät patjat käyvät mainiosti, sillä nekin pitävät sinut viileänä. Esimerkiksi villalla, puuvillalla tai bambukuiduilla täytetyt patjat ovat muita viileämpiä, ja siten erinomaisia helteillä.

 3. Oikeat lakanat
  Puuvillalakanat ovat hyvä valinta helteille, ja mitä korkeampi langan tiheys niissä on, sitä parempi.

 4. Minimoi valo
  Luonnonvalon minimoiminen makuuhuoneessa auttaa myös pitämään huoneen viileämpänä helteillä. Erityisesti puusta valmistetut kaihtimet ovat tähän erityisen tehokkaita, mutta myös paksusta kankaasta valmistetut pimennysverhot ovat tehokkaita viilentäjiä.

 5. Tarkista ikkunasi ilmansuunta
  Tätä ei suurin osa varmaan tiedä, mutta sillä on merkitystä, mihin suuntaan ikkunasi ovat. Jos makuuhuoneesi ikkuna on etelän suuntaan, voit hyvin avata ikkunan raolleen yöksi, jotta raikasta ilmaa pääsee sisään huoneeseen. Jos ikkunasi kuitenkin on pohjoisen suuntaan, kannattaa se pitää kiinni, sillä ethän halua päästää lämmintä ilmaa huoneeseen.

 6. Sammuta sähkölaitteet
  Varmaankin kaikki ovat kuulleet neuvon, että teknologiaa ei tulisi käyttää juuri ennen nukkumaan menoa, sillä sininen valo rasittaa silmiämme ja vaikeuttaa nukahtamista. Teknisten vempaimien käyttö ja jopa töpselien pitäminen pistorasiassa voivat kuitenkin myös lämmittää makuuhuonetta huomaamattamme. Sulje siis kaikki vempaimet nukkumaan mennessäsi, ja irrota pistorasiasta kaikki virtajohdot, jotka eivät yöaikaan ole välttämättömiä. Näin autat huonetta pysymään mahdollisimman viileänä.

  Ota neuvot käyttöön seuraavalla kerralla, kun lämpömittarisi lähestyy hellelukemia.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: The Sun / Kuva: Slumber Sleep Aid, Unsplash