Nämä 6 asiaa aiheuttavat aivosumua – oletko sinäkin vaarassa saada oireita?

Aivosumu ei itsessään ole sairaus, vaan pikemminkin oire muista sairauksista.

Se on eräänlainen kognitiivinen toimintahäiriö, johon liittyy mm. muistiongelmia, huonoa keskittymiskykyä ja henkisten voimavarojen puutetta. On olemassa lukuisia selityksiä sille, miksi aivosumu esiintyy. Kun olet tunnistanut taustalla olevan syyn, voit aloittaa ongelman korjaamisen. Tässä on kuusi mahdollista syytä.

1. Stressi

Krooninen stressi voi lisätä verenpainetta, heikentää immuunijärjestelmää ja laukaista masennuksen. Se voi myös aiheuttaa henkistä väsymystä. Kun aivosi ovat uupuneet, ajatteleminen, järkeily ja keskittyminen on vaikeampaa.

2. Unen puute

Huono unenlaatu voi myös häiritä aivojesi toimintaa. Tavoitteena on nukkua 8-9 tuntia yötä kohti. Liian vähäinen määrä unta voi johtaa huonoon keskittymiseen ja sumentaa ajatuksia.

3. Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset voivat myös laukaista aivosumua. Varsinkin raskausaikana, kun progesteronin ja estrogeenin hormonitasot nousevat. Tämä muutos voi vaikuttaa muistiin ja aiheuttaa lyhytaikaisia ​​kognitiivisia heikkenemisiä.

4. Ruokavalio

Ruokavalio voi myös aiheuttaa aivosumua. B12-vitamiini tukee terveellistä aivotoimintaa, ja B-12-vitamiinin puute voi aiheuttaa aivosumua.

Aivosumua voi kehittyä tiettyjen ruokien syömisen jälkeen, varsinkin jos olet yliherkkä niille. Mahdollisia syyllisiä ovat mm: aspartaami, maapähkinät ja meijerituotteet.

5. Lääkkeet

Jos huomaat aivosumua lääkityksen aikana, keskustele lääkärisi kanssa. Aivosumu voi olla lääkkeen yksi haittavaikutuksista. Annoksen pienentäminen tai vaihtaminen toiseen lääkkeeseen voi parantaa oireitasi, mutta tee niin aina lääkärin ohjeen mukaan.

6. Sairaudet

Tulehdukseen, väsymykseen tai verensokeritason muutoksiin liittyvät sairaudet voivat myös aiheuttaa henkistä väsymystä. Esimerkiksi aivosumu on kroonisen väsymysoireyhtymän oire, johon liittyy jatkuvaa väsymystä yli kuuden kuukauden ajan.

Ihmisillä, joilla on fibromyalgia, voi esiintyä samanlaista ”sumuisuutta” päivittäin.

Muita aivosumua aiheuttavia sairauksia ja oiretiloja ovat: anemia, masennus, diabetes, migreeni, Alzheimerin tauti, kilpirauhasen vajaatoiminta, kuivuminen ja jotkin autoimmuunisairaudet.

Kannattaa olla yhteydessä terveydenhoitohenkilökuntaan, jos omat oireesi vaativat lääketieteellistä hoitoa tai koet, että taustalla voi olla jokin sairaus.

Jaa juttu, jotta aivosumusta kärsivä henkilö voi saada apua!

Lähde: Healthline


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.