Nämä hyvinkin pienet asiat voivat estää sinua nukahtamasta illalla, olisitko osannut arvata?

Kaikki tietävät, kuinka tuskastuttavaa on pyöriä tuntikausia sängyssä saamatta unta. Seuraavat neuvot voivat auttaa sinua pääsemään valvomisesta eroon ja nukahtamaan entistä nopeammin.

 1. Myöhäinen työpäivä
  Välillä työpäivä voi venyä pidemmäksi, kuin oli tarkoitus, mutta ikävä kyllä sillä on erittäin negatiivinen vaikutus yöuniisi. Pyri lopettamaan työpäivä ajoissa iltapäivällä, äläkä jää paiskimaan töitä iltamyöhään, jos vain voit sen välttää. On nimittäin vaikea rentoutua ja nukahtaa, jos työasiat pyörivät mielessä ja olet aivan ylivireä. Jos työpäivä kuitenkin venyy myöhäiseksi, mene kuumaan suihkuun, kuuntele lempimusiikkisi tai vaikkapa meditoi. Näin pääset paremmin eroon työasioiden aiheuttamasta vireystilasta.

 2. Univelan kuittaaminen
  Moni meistä lohduttautuu työviikon aikana ajattelemalla, että viikonloppuna voi kuitata viikon aikana syntyneen ns. univelan nukkumalla pidempään. Tämä on harvinaisen laajalle levinnyt käsitys, jolla ei kuitenkaan ole minkäänlaista totuuspohjaa. Unta voi tosin menettää, mutta sitä ei voi kerryttää jälkikäteen talteen. Pyri siis nukkumaan myös arkena vähintään 7 tuntia yössä, sillä viikonlopun pitkätkään unet eivät kuittaa viikon aikana syntynyttä vajetta.

 3. Puhelimen vilkuilu
  Ennen nukkumaan menoa on koukuttavaa kurkata vielä pikaisesti, mitä somessa ja maailmalla on tapahtunut. Puhelimesi valo ei kuitenkaan ole ystäväsi, jos aikeenasi on mennä seuraavaksi nukkumaan. Aivosi eivät osaa erotella puhelimesi valoa auringonvalosta, ja reagoivat siksi myös puhelimesi valoon luulemalla, että on kirkas päivä. Jätä puhelin rauhaan ainakin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja kroppasi kiittää sinua seuraavana aamuna!

 4. Hampaiden pesu
  Vaikka hampaiden harjaus ennen nukkumaanmenoa on olennainen iltarituaali, on siinäkin omat vaaransa nukahtamisen suhteen. Kylpyhuoneesi kirkas valaistus ja mintunmakuinen hammastahna ovat omiaan virkistämään sinua silloin, kun et saisi piristyä. Pyri siis pesemään hampaat hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja vaihda hammastahnasi vähemmän voimakkaaseen makuun iltaisin.

 5. Liian korkea lämpötila
  Liian lämmin makuuhuone on yleinen syy huonoon unensaantiin. Lämmin huoneilma nimittäin huijaa kroppaasi luulemaan, että on paljon aikaisempi hetki päivästä. Päinvastoin viileä ilma taas saa kehosi luontaisesti rentoutumaan ja rauhoittumaan yötä varten. Tutkimusten mukaan +18 astetta on ideaalein lämpötila nukkumista varten. Tuuleta siis makuuhuone viileäksi ennen nukkumaanmenoa, ja huomaat eron!

Nappaa tästä neuvot talteen hyviin uniin! Jaa ne myös ystävillesi, jotka haluavat nukkua paremmin!

Lähde: Celebs Pulse