Erilaisilla päivittäisillä valinnoilla voi vaikuttaa siihen, miten kroppa toimii ja miltä se näyttää.

Jossain vaiheessa lähes jokainen parikymppinen tulee tietoiseksi siitä, mitä suuhunsa laittaa. Sen huomaa viimeistään silloin, kun hoksaa aineenvaihduntansa muuttuneen tai kun ymmärtää, että olet mitä syöt -sanonta onkin yllättävän osuva.

Monet parikymppiset eivät tiedä, millaista on syödä oikeasti terveellisesti ja tämän takia monet lähtevätkin mukaan viimeisimpiin laihdutus- ja ruokavaliovillityksiin. Totuus on kuitenkin se, että päivittäiset valinnat, jotka eivät vaikuta edes kovin merkittäviltä, voivat vaikuttaa paljon siihen, miten kroppasi toimii ja miltä se näyttää.

Näihin valintoihin liittyen alle on listattu viisi tapaa, joita todella terveillä ihmisillä ei ole.

1. Aterioita jää väliin

Itsensä pitäminen nälässä sen takia, että söi edellisenä päivänä krapuloissaan ison pitsan ei saa sinua laihaksi. Tällä tavoin vain saa aineenvaihduntaansa sekaisin ja todennäköisemmin lopulta nälissään päädyt syömään epäterveellisesti vain saadaksesi jotain ruokaa. Aiheeseen liittyen on myös tehty tutkimuksia ja esimerkiksi American Journal of Epidemelogy selvitti, että aamupalan syömättä jättäjät ovat 4,5 kertaa todennäköisemmin ylipainoisia. Pidä siis aineenvaihduntasi käynnissä ja paino alhaalla syömällä pieniä, tasapainoisia aterioita muutaman tunnin välein.

2. Liian lyhyet yöunet

Yöuniesi määrä vaikuttaa painoosi. Nälkähormoni ovat ”epäkunnossa”, jos nukut alle seitsemän tuntia, mikä voi vuorostaan johtaa siihen, että olet nälkäisempi ja haluat enemmän kaloreita sisältäviä ruokia. Tuoreessa tutkimuksessakin huomattiin, että mitä univajeisempi henkilö oli, sitä voimakkaammin taipuvaisempia he olivat napostelemaan sipsejä, herkkuja ja muita epäterveellisiä välipaloja.

3. Liian vähän rasvaa

1980-luvulla syntyi kamalia trendejä, mutta silloin rasvasta tuli myös pahin vihollinen ja tuotteita alkoi tulla markkinoille vähärasvaisina versioina. Vähentäessään rasvaa yhtiöt joutuvat kuitenkin lisäämään niihin jotain muuta, jotta ne maistuisivat edelleen hyvältä. Yleensä rasvaa korvataan sokerilla, natriumilla tai kemikaaleilla, joilla ei ole ravintoarvoja eivätkä ne auta pitämään sinua kylläisenä. Nämä ainesosat itse asiassa sulavat rasvaa nopeammin, mikä johtaa ”romahdukseen” ja äkilliseen nälkään. Fakta onkin, että tietynlaisia rasvoja tarvitsee, jotta olonsa tuntee kylläiseksi ja aineenvaihdunta toimisi normaalisti. Koeta vain pysytellä pehmeissä, tyydyttymättömissä rasvoissa.

4. Syöminen samalla, kun tekee muita asioita

Nykyinen nuorten sukupolvi on kuin ohjelmoitu tekemään asioita yhtä aikaa, mutta jos syömisen lomassa tekee muutakin, kuten katsoo sarjaa/elokuvaa, julkaisee asioita sosiaalisessa mediassa tai viestittelee, keskittyminen itse syömiseen on vähäisempää. Tämän takia saatatkin mässäillä liikaa ilman, että huomaat sitä. Sen johdosta kannattaakin koettaa päivittäin syödä edes yksi ateria ilman mitään häiriötekijöitä. Tähän ei kuitenkaan lasketa oikeaa keskustelua, mikä voi auttaa syömään hitaammin. Tämä liittyykin viidenteen kohtaan:

5. Hotkiminen

Vaikka olisi kuinka kiire tahansa, syömistä ei tarvitse tehdä kuin kilpailisi siitä, kuka on nopein. Vatsalta kestää ainakin 20 minuuttia viestittää aivoillesi, että se on täynnä, joten kylläisyydentunnetta ei huomaa välttämättä ennen kuin on liian myöhäistä, koska olet lapannut ruokaa suuhusi kuin et olisi syönyt viikkoihin. Journal of the American Dietetic Associationin tutkimus tukee myös hidasta syömistä, sillä lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hitaasti syövät nauttivat jokaisella aterialla 66 kaloria vähemmän ja tunsivat olonsa kylläisemmäksi kuin hotkijat.

Lähde: Elite Daily