Kasvikset kuuluvat osaksi monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

Ovatko fenkoli ja lehtiselleri jo sinulle tuttuja kasviksia? Jos eivät, kannattaa nämä kaksi maukasta ja ravinteikasta syötävää ottaa kokeiluun niin raakana kuin kypsennettynä.

Lehti- eli varsiselleri on monipuolinen kasvis, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry (MKN). Sen paksut lehtiruodit ja lehtilavat hyödynnetään ruoanlaitossa raakana tai kypsänä.

Fenkoli, eli saksankumina tai venkoli, on lehtisellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes. MKN:n mukaan fenkolin mehevät kannat muistuttavat kerroksellisuudessaan hieman sipulia ja sen hennot, tilliä muistuttavat lehdet sopivat mausteeksi ja koristeeksi.

Myös fenkolin vihreät varret ovat maukkaita ja siemeniä puolestaan käytetään esimerkiksi leivonnassa.

Maussa aavistus lakritsia

MKN:n mukaan sekä fenkolin että lehtisellerin esikäsittelyksi riittää vain huuhtominen ja molempia voi nauttia raakana esimerkiksi salaateissa. Fenkolin kovimmat osat kannattaa silloin leikata mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.

Kypsennettynä fenkoli sopii erinomaisesti kalan makupariksi sekä kastikkeisiin, liharuokiin ja erilaisiin paistoksiin. MKN Etelä-Suomen ruoka-asiantuntija Suvi Malinin mukaan sekä selleri että fenkoli ovat monikäyttöisiä.

”Lehtisellerin maku on raikas ja suutuntuma rapsakka. Fenkoli puolestaan maistuu ja tuoksuu ihanan anismaiselta sekä aavistuksen lakritsilta. Niitä voi silputa raakana salaattiin tai vihersmoothieen, grillata, tai kypsentää muiden kasvisten kanssa kasvispadaksi”, Malin vinkkaa.

”Molemmat kasvikset pysyvät hyvin koossa kypsennettäessä. Raakana voit rouskutella varsiselleriä sellaisenaan maukkaan dippikastikkeen kera”, hän lisää.

Vitamiineja ja kuitua

MKN:n mukaan lehtisellerissä on paljon lehtivihreää ja vitamiineista siinä on muun muassa C-, K- ja B-vitamiineja sekä folaattia. Fenkolissa on runsaasti C-vitamiinia ja kuitua.

”Maku voi vaatia toteuttelua, varsinkin fenkolissa on voimakas maku. Kannattaa silloin kokeilla selleriä ja fenkolia kypsennettyinä, koska kypsennys pehmentää makua”, Malin toteaa.

Malinin mukaan joillekin koivun siitepölyallergiasta kärsivillä saattaa tulla oireita selleristä ja fenkolista.

”Maistele siis ensin varoen”, hän kehottaa.

Kasviksia käyttäessä muista myös sesongit ja suosi myös kotimaisia raaka-aineita aina, kun mahdollista. Satokausikalenterista esimerkiksi löydät vinkkejä sesonkien kasviksista.