Vähähiilihydraattisen ”ruokavaliovallankumouksen” aikana, puuro on jäänyt monella pannaan.

Viljatuotteet ovat kuitenkin edelleen suomalaisen ruokavalion perusta, ja monien terveyttä edistävien ravintoaineiden lähde. Kaurapuuro onkin kuulunut perinteiseen aamupalapöytään ja sillä on paljon hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tässä seitsemän syytä, miksi kaurapuuron suosimisesta kannattaa pitää kiinni.

1. Kaura voi alentaa kolesterolia ja tasapainottaa verensokeria
Kaura sisältää sekä liukoista, että liukenematonta kuitua. Liukoiset kuidut säätelevät glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaa. Ne myös lisäävät massaa suolen sisällä. Liukenematon kuitu lisää myös ulosteen massaa, ja pehmentää sen rakennetta ja nopeuttaa läpikulkua.

2. Kaura voi suojata sydäntä ja paksusuolta
Erilaisia ​​antioksidantteja, joita kutsutaan avenantramideiksi, löytyy yksinomaan kaurasta. Avenantramideilla on osoitettu olevan tulehdusta estäviä vaikutuksia ja ne voivat tarjota lisäsuojaa sepelvaltimotautia ja paksusuolen syöpää vastaan. Niillä on rooli myös verenpaineen hallinnassa.

3. Tekee kylläiseksi ja antaa energiaa pitkälle päivään
Kaurapuuron nauttiminen aamulla, auttaa sinua jaksamaan hyvin tehokkaasti lounaaseen saakka, sillä se sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka mahdollistavat pidemmän kylläisyyden tunteen.

4. Kaura tarjoaa tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja
Ravintorikas kaurapuuro sisältää mm. B- ja D-vitamiinia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, mangaania, seleeniä, kalsiumia ja rautaa.

5. Kaura ei sisällä gluteenia
Kaura on luonnostaan gluteeniton, joten se sopii moneen ruokavalioon. On hyvä kuitenkin muistaa, että halutessa täysin gluteenittoman kaurapuuron, on hyvä pakkauksesta varmistaa, että tuote ei sisällä gluteenia.

6. Kaura voi auttaa sinua hallitsemaan painoasi
Kauran kylläisyyden tunnetta lisäävän ominaisuuden myötä, riski naposteluun pienenee. Lisäksi kaurapuuro itsessään on kevyt ateria, sillä lautasellinen kaurapuuroa, johon käytetty yksi desilitra hiutaleita, sisältää energiaa vain 150 kcal.

7. Kaura voi vähentää lapsella riskiä sairastua astmaan
Monien tutkijoiden mielestä kiinteiden elintarvikkeiden varhainen käyttöönotto voi lisätä lapsen riskiä sairastua astmaan ja muihin allergisiin sairauksiin. Tutkimusten mukaan tämä ei kuitenkaan koske kaikkia elintarvikkeita. Esimerkiksi kauran varhainen nauttiminen voi olla todella suojaavaa. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kauran syöttäminen alle puolivuotiaille lapsille liittyy pienentyneeseen astman riskiin.

Jaa tämä tietoisku kaurapuuron terveysvaikutuksista myös kavereille!

Lähteet: Everyday Health, Healthline