Pähkinöitä pidetään aina terveellisenä ja suositeltavana välipalana, jonka nimeen moni terveysintoilija vannoo. Pähkinöitä on kuitenkin monenlaisia, ja osa niistä ei ole yhtä suositeltavia, kuin toiset.


Syötkö mielelläsi pähkinöitä? Hienoa! Pääosin pähkinät ovatkin mitä mainioin välipala ja niitä tulisikin syödä säännöllisesti. On kuitenkin muutama pähkinälaji, joita kenenkään ei pitäisi syödä, tai ainakin niiden määrää pitäisi vähentää. Lue, mitä pähkinöitä sinun pitäisi varoa!

 1. Mantelit
  Mantelit ovat yksi suosituimmista pähkinöistä, eikä ihme! Ne ovat paitsi herkullisia, myös hyväksi sinulle. Ne ovat hyvä lisä painonhallinnassa ja ne auttavat ehkäisemään muun muassa diabetesta. Jos kuitenkin ajattelet ympäristöä, ei sinun pitäisi syödä manteleita – ainakaan kovin usein. Manteleiden kasvattamiseen kuluu nimittäin uskomaton määrä vettä, ja jos niitä kasvatetaan kuivuudesta kärsivillä alueilla, pahentaa manteleiden kasvatus ympäristön kuivuusongelmaa, mikä aiheuttaa useita ongelmia, kuten vaikkapa metsäpaloja.

 2. Cashew-pähkinät
  Cashewt ovat myös todella suosittuja pähkinöitä ja niissä onkin runsaasti muun muassa kuituja ja proteiinia. Niiden poimijat, jotka asuvat pääosin Intiassa ja Vietnamissa, työskentelevät kuitenkin vaarallisissa oloissa, sillä poimittaessa kasvista erittyy myrkyllistä nestettä, joka voi aiheuttaa poimijoilleen pysyviä vammoja. Poimijat työskentelevät muutenkin usein hyvin epäeettisissä olosuhteissa. Cashew-pähkinät ovat itsessään herkullinen ja terveellinen välipala, mutta niiden taustalla on ikäviä asioita.

 3. Macadamia-pähkinät
  Nämä pähkinät ovat melkoinen herkku, mutta kovin terveellisenä niitä ei voi pitää, sillä niiden kalorimäärä on huomattava! Näiden pähkinöiden sisältämä rasvamäärä on nimittäin todella runsas, ja jo pienellä napostelulla syöt helposti enemmän rasvaa, kuin sinun tulisi syödä koko päivän aikana.

 4. Pinjansiemenet
  Pinjansiemenet ovat trendikäs lisä ruuassa ja niitä käytetäänkin muun muassa pestossa. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa niin kutsutun pinjansiemen-syndrooman, joka kehittyy yleensä 12–48 tunnin sisällä niiden syömisestä. Yhtäkkiä kaikki maistuu suussasi kitkerältä, metalliselta tai pilaantuneelta, ja joillakin henkilöillä tämä vaikutus on kestänyt jopa kuukausia! Useimmilla tämä epämiellyttävä vaikutus on kestänyt vain muutamia päiviä tai viikkoja. Selitystä syndroomalle ei ole löydetty, mutta vaarallinen se ei ole, pelkästään todella epämiellyttävä.

 5. Maapähkinät
  Maapähkinät ovat suosittua naposteltavaa, mutta niissä on muutamia asioita, joista sinun pitäisi kuitenkin tietää. Niissä on kyllä paljon vitamiineja ja ravintoaineita, mutta niissä on samalla myös suuri määrä kaloreita. Maapähkinöihin saattaa myös tarttua eräs sienitauti, joka saattaa syötynä aiheuttaa muun muassa maksasyöpää. Tämän vuoksi sinun pitäisi aina varoa maapähkinöitä, jotka näyttävät homeisilta tai ne ovat oudon värisiä. Jos kuitenkin ostat maapähkinöitä, suosi suuria, tunnettuja valmistajia, niin riski on siten pienempi.

Muuttuvatko omat pähkinänsyöntitapasi näiden neuvojen jälkeen?

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Mashed