Terapeutit kävivät läpi erilaisia merkkejä, joiden perusteella voit tunnistaa, oletko vain tyytynyt suhteeseesi sekä mitä tehdä, jos näin on käynyt.

Parisuhteita on monenlaisia ja jokaisessa on hyvät ja huonot aikansa. Toisinaan kuitenkin käy niin, että on vain tyytynyt olemaan yhdessä toisen ihmisen kanssa eikä sitä välttämättä itse edes täysin tiedosta.

Huffington Post kutsuu tällaista tyytymistä band-aid relationship -nimikkeellä. Vaikka suomeksi nimike on laastarisuhde, ei se ole sama asia kuin se, mitä tällä termillä suomalaisessa parisuhdekielessä tarkoitetaan.

Nämä laastarisuhteet ovat sellaisia, joissa kaikki on ihan okei, mutta ei mainiosti. Oma suhtautuminen parisuhdetta kohtaan voi olla penseä ja mielessä voi käydä ajatus siitä, onko itse ja kumppani suhtessa vain sen takia, koska on tottunut siihen.

Tällaisia tyytymiseen pohjautuvia suhteita voi olla sekä lyhytkestoisina että pitkinä parisuhteina. Huffington Postin mukaan niille on yhteistä se, että itse, ja mahdollisesti myös oma kumppani, ajattelee yleisesti, että tämä suhde kelpaa tällä hetkellä.

Hyvällä kommunikoinnilla tilannetta voi korjata, mutta Huffington Postin haastatteleminen terapeuttien mukaan on myös hyvästä pohtia, pitkittääkö itse vain väistämätöntä eroa.

Mistä sitten voi tietää, onko vain tyytynyt parisuhteeseensa? Alla on asiantuntijoiden listaamat merkit.

Et koeta enää korjata suhdetta

Jos ennen koetit tehdä töitä parisuhteen eteen, mutta nyt vain kohautuat ongelmille olkiasi, on se iso varoitusmerkki chicagolaisen terapeutti Danielle Keplerin mukaan. Esimerkiksi jos pyyntösi ovat usein kaikuneet kuuroille korville, tuntuu silloin turhalta ottaa asiaa enää esiin.

”Voi vaikuttaa siltä, että teet vain kompromisseja, kun et ota aihetta esiin enää, mutta kun et ilmaise omia halujasi ja tarpeitasi kumppanillesi, luot voittaja-häviäjä-tilanteen”, Kepler kertoi.

”Se hitaasti kerryttää katkeruutta sinun ja kumppanisi välille”, hän lisäsi.

Vertaat suhdettasi muiden suhteisiin

Psykologi Marie Land Washingtonista kertoi, että jos olet liian kiinni siinä, että muiden suhteet vaikuttavat paremmilta tai huonommilta kuin omasi, voit olla tyytynyt suhteeseesi.

”Sinun parisuhteesi ei pitäisi vaikuttaa enemmän tai vähemmän terveeltä tai tyydyttävältä vain sen takia, että jollakin toisella ihmisellä on kamala tai mainio parisuhde. Sen pitäisi pystyä seisomaan omillaan”, Land sanoi.

Et koskaan tiedä, milloin vietätte aikaa yhdessä

Washingtonissa toimiva terapeutti Elisabeth LaMotte kehotti Huffington Postin haastattelussa kiinnittämään huomiota siihen, ovatko sinun ja kumppanisi suunnitelmat aina tehty viime hetkellä tai niiden painoarvo on alhainen. Vahvoissa parisuhteissa kumpikin on innokas viettämään aikaa yhdessä.

”Jos on torstai-ilta ja sinulla ei ole aavistustakaan, aiotteko viettää aikaa viikonloppuna, tietää se vaikeuksia suhteelle”, LaMotte sanoi.

”Tämä pätee myös silloin, jos te ette koskaan keskustele tai suunnittele asioita, jotka tapahtuvat kauempana tulevaisuudessa”, hän jatkoi.

Et osaa kuvailla suhdettasi tai kumppaniasi muille

Jos läheisesi tai vaikkapa työkaverisi kysyvät sinulta, miten kumppanillasi menee ja vastaat hymyillen ”Hyvin!” etkä lisää muuta, on se Landin mukaan hienovarainen varoitusmerkki siitä, että jokin on pielessä.

”Sinulla pitäisi olla riittävän vahvat tuntemukset kumppanistasi ja parisuhteestasi, että on helppoa kuvailla, kun joku kysyy sinusta ja hänestä”, hän kertoi.

”Jos et löydä sanoja tai vastaat esimerkiksi, että ’Kaikki hyvin, hän on kiva”, on se merkki siitä, että olet ’tämä riittää nyt’ -tilanteessa”, Land totesi.

Kumppanisi ei ole mukana, kun kokoonnut läheistesi kanssa

Jos on kyse pitkästä parisuhteesta, on vaikutuksen tekeminen perheeseen -vaihe jo ohitettu, joten se ei juuri hetkauta, jos kumppani ei lähde mukaan serkkusi syntymäpäiväjuhliin. Jos kyse on enempi lyhytaikaisestai suhteesta, ajattelet, että ”Mitä järkeä on esitellä hänet perheelle, kun tämä ei kuitenkaan kestä?”

”Molemmissa tilanteissa et miellä parisuhdetta kestäväksi”, parisuhdeterapeutti Marcia Naomi Berger San Rafaelista sanoi.

”Jos kumppanisi on tarpeeksi merkityksellinen sinulle, pyydät hänet mukaasi läheistesi seuraan. Jos et tee niin, saatat nähdä suhteen ’tässä nyt, kenties poissa huomenna’ -tyyppisenä”, hän lisäsi.

Olet ihastunut tulevaan parisuhteeseen, et nykyiseen

Jos huomaat ajattelevasi, että nykyinen suhteesi tuntuu paremmalta, kun (jokin tuleva asia) tapahtuu, on se philadelphialaisen terapeutti Elizabeth Earnshaw’n mukaan huono merkki.

”Usein pelaamme odottelupeliä, koska se on paljon mukavamapaa kuin suhteesta lähteminen”, hän kertoi.

”On vähemmän pelottavaa kuvitella ja unelmoida tulevaisuudesta henkilön kanssa, kenet jo tuntee kuin kuvitella sitä henkilön kanssa, ketä ei tunne”, Earnshaw totesi.

Mitä sitten tehdä, jos huomaat olevasi tällaisessa suhteessa? Huffington Postin mukaan kannattaa kysyä itseltä nämä asiat ennen kuin tekee suuria päätöksiä jatkon kannalta:

1. Jos suhde päättyisi tänään, toipuisinko siitä nipeasti? Jos sinusta tuntuisi, että toipuisit nopeasti, saatat olla Landin mukaan jo henkisesti lopettaa suhteen.

2. Jos saisit ottaa yhden ihmisen mukaan autiolle saarelle, olisiko kumppanisi ensimmäinen vaihtoehtosi? Keplerin mukaan vastaus kertoo paljon suhteestasi. Jos vastaamasi henkilö ei ole kumppanisi, voi olla tarpeen arvioida, kuinka vahva sinun ja kumppanisi side on.

3. Tunnetko olosi hyväksi, kun olet kumppanisi kanssa? LaMotten mukaan jos et ole itsesi paras versio suhteessasi, olet saattanut valita kumppanin epätoivoisista lähtökohdista.

4. Mitkä ovat kolme tärkeintä syytä, miksi pysyt parisuhteessasi? Earnshaw’n mukaan tällaisen pienen listan tekeminen voi olla tärkeä askel päättää, mitä tehdä seuraavaksi.

”Jos yksi vastaus on jotain, kuten ’lohtu’ tai ’koska se on helpompaa kuin erota’, suosittelen silloin työskentelemään läheisen ystävän tai terapeutin kanssa, jotta todella prosessoit, onko suhde sinulle oikea”, Earnshaw sanoi.

”Terveiden suhteiden pitäisi tuoda lohtua, mutta myös turvallisuutta, kasvua, tukea ja rakkautta, muiden asioiden lisäksi. Älä tyydy, jos et saa kaikkia näitä asioita”, hän lisäsi.

Lähde: Huffington Post