Avoimuus ja kommunikaatio ovat tärkeitä asioita parisuhteessa, mutta kaikista aiheista ei ole helppo puhua kumppanille.

Parisuhteessa oleville suomalaisille on vaikeinta puhua kumppaninsa kanssa seksistä sekä parisuhdeongelmista, selvää Klaran teettämästä kyselytutkimuksesta. Vastaajista 26 prosenttia sanoi, että vaikein keskustelunaihe oman kumppanin kanssa on seksiin liittyvät ongelmat, kn taas 19 prosenttia nimesi vaikeimmaksi parisuhdeongelmat.

Klarnan mukaan kolmanneksi vaikein keskustelunaihe on henkilökohtaiset raha-asiat tai rahaan liittyät ongelmat (19 %), jota seuraavat terveyshuolet (8 %), perheongelmat (6 %) ja työhön liittyvät ongelmat (3 %). Etenkin perheissä rahasta puhuminen koettiin vaikeaksi kumppanin kanssa.

”Se, että raha on yleinen ongelma-aihe parisuhteissa, on tunnettu ilmiö. Siksi monet eivät halua keskustella raha-asioista kumppaneidensa kanssa. On kuitenkin yllättävää, että rahasta on vaikeampi puhua kuin perheongelmista ja terveydestä”, Klarnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck kertoo.

”On selvää, että raha on arka aihe, joka piilee monen parisuhteen pinnan alla. Koska kotitalouden raha-asiat ovat tiukimmillaan juuri perheissä, raha nousee usein keskustelun aiheeksi. Tämä selittää sen, miksi erityisesti tässä ryhmässä raha koetaan ongelmalliseksi keskustelunaiheeksi”, hän lisää.

Raha-asiat vaikuttavat rakkausrintamalla

Klarnan kyselytutkimuksessa perehdyttiin myös erilaisiin raha-asioihin rakkausrintamalla. Tutkimus osoittaa, että myös kulujen seuraaminen ja tasapainoinen taloustilanne ovat tärkeitä seikkoja parisuhteen menestymisen kannalta; yli kolmannes (36 %) kaikista tutkimukseen vastanneista sinkuista ei harkitsisi kumppania, jos tietäisi tämän käyttäytyvän rahan suhteen vastuuttomasti ja että tämän talous ei olisi kunnossa.

Erityisesti pienten lasten vanhempien mielestä tulevan kumppanin raha-asioiden täytyy olla kunnossa. Heistä jopa 51 prosenttia ei hyväksyisi mahdollista kumppania, jos tämä käyttäytyisi raha-asioissaan vastuuttomasti.

”Parisuhteella on paremmat mahdollisuudet menestyä, jos raha-asioista huolehditaan. Kyse on yksinkertaisesti siitä, kumppanin kanssa riitoja aiheuttavia aiheita on yksi vähemmän”, Söderbäck toteaa.

”Kyse ei ole siitä, että rahaa pitäisi olla paljon, vaan siitä, että varoihin suhtaudutaan järkevästi ja myös käyttäydytään sen mukaan. Erityisesti tämä pätee silloin, kun suunnitellaan yhteisiä lapsia”, hän jatkaa.

Kerroimme aiemmin, että kuinka moni suomalainen on valehdellut kumppanilleen rahankäytöstä. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Klarnan kyselytutkimuksen toteutti YouGov 29.1. ja 1.2. 2021 välisenä aikana. Kyselytutkimukseen vastasi 1001 yli 18-vuotiasta suomalaista.