Moni on kuullut märistä unista, jotka on yhdistetty etenkin murrosikäisiin poikiin.

Toisin kuin jotkut saattavat kuvitella, on laukeaminen ja orgasmin saaminen nukkuessa mahdollista kenelle tahansa. Naisilla siitä ei vain välttämättä jää fyysistä ’todistetta’ kuin miehillä, kertoo HuffPost.

Uniorgasmi voi tuntua kummalliselta; miten laukeaminen voi tapahtua ilman fyysistä kosketusta? Psykologisten tekijöiden vaikutusta orgasmin saamiseksi ei pidä kuitenkaan aliarvioida.

”Vaikka koemme orgasmin fyysiset vaikutukset kehossamme, orgasmi on itse asiassa prosessi, joka tapahtuu aivoissa”, seksiterapeutti Vanessa Marin selitti HuffPostille.

”Emme tarvitse minkäänlaista fyysistä stimulaatiota, että se tapahtuisi”, hän jatkoi.

Kinsey Instituten raportin mukaan on arvioitu, että 80 prosenttia miehistä ja 40 prosenttia naisista on saanut ainakin yhden uniorgasmin.

Aivojen alueet reagoivat ajatukseen itsensä koskettelusta

Orgasmeja on yleisesti vaikea tutkia laboratorio-olosuhteissa ja se, mitä orgasmien tiedepuolesta tiedetään, on pitkälti kahden tutkijan, Barry Komisarukin ja Beverly Whipplen ansiota. HuffPostin mukaan osa heidän tutkimuslöydöksistään voi auttaa selittämään, miten öiset orgasmit tapahtuvat.

Pienessä tutkimuksessa Komisaruk ja Whipple perehtyivät naisiin, jotka sanoivat voivansa ajatella itsensä laukeamaan ja saivat orgasmin ilman fyysistä stimulointia. Tutkijat mittasivat muutoksia naisten fysiologissa reaktioissa (esim. syke, verenpaine, pupillien laajentuminen ja kivunsietokyky) ajatuksin aiheutetun orgasmin sekä itsetyydytyksellä aiheutetun orgasmin aikana ja huomasivat, että näiden reaktioiden kasvu oli lähes samanlainen.

Myöhemmässä tutkimuksessa Komisaruk tutkijaryhmineen katsoi toiminnallisen MRI:n tuloksia naisten aivoista ja teki yllättävän havainnon.

”Suureksi yllätyksekseni huomasimme, että kun naiset ajattelivat kehon kohdan stimulointia, vastaava osa aivokuoren aistialueella aktivoitui kuin sitä aluetta olisi fyysisesti stimuloitu. Mutta prefrontaalilohkossa tapahtui paljon suurempi aktivointi, kun naiset ajattelivat stimuloivansa tiettyä vartalon kohtaa verrattuna siihen, kun tätä vartalon kohtaa fyysisesti stimuloitiin”, Komisaruk selitti.

HuffPostin mukaan tutkijat uskovat, että nämä löydökset voivat antaa näkemyksen siitä, miten orgasmin voi saada nukkuessaan ilman fyysistä kosketusta. Lisäksi REM-unen aikana tapahtuu verenkiertoa paisuvaiskudokseen, minkä aivot voivat tunnistaa ja se voi johtaa kiihottumiseen ja lopulta orgasmiin.

Osa saa orgasmeja vain nukkuessan

Netistä voi löytää kertomuksia etenkin naisilta siitä, että he eivät saa seksin aikana orgasmia, mutta ovat kokeneet niitä nukkuessaan. Taustalla on psykologiset tekijät.

”Orgasmeihin liittyy suuri psykologinen osatekijä. Jos orgasmia ei saa seksin aikana ja syyt siihen liittyvät ahdistukseen, masennukseen, stressiin, häpeään tai erilaisiin paineisiin, on todennäköistä, että orgasmi unen aikana tarkoittaa sitä, etteivät nämä tekijät pääse vaikuttamaan asiaan”, seksiterapeutti Jesse Kahn selitti.

”Käytännössä uni on mahtava ympäristö, joka voi helpottaa laukeamista”, hän lisäsi.

Kun on seksuaalisessa tilanteessa hereillä ollessaan, ajatukset usein laukkaavat villinä ja mieli voi täyttyä erilaisista ajatuksista esimerkiksi omaan ulkonäköön tai seksitaitoihin liittyen. Seksiunen aikana sen sijaan pystyy uppoutumaan kokemukseen, vaikka se onkin kuviteltu, ilman omien ajatusten ja huolten vaikutusta.

”Nukkuessa ei ole häiriötekijöitä tai mitään, mistä olla huolissaan tai liian tietoinen itsessään. Jos nainen saa orgasmin nukkuessaan, mutta ei valveilla ollessaan, voi se osoittaa, että hänellä on vaikeus pitää häiritsevät ja itsetietoiset ajatukset loitolla seksuaalisten tilanteiden aikana”, ”, Floridan yliopiston psykologian professori Laurie Mintz sanoi HuffPostille.

”Jotkut naiset saavat niitä ja jotkut eivät”

Aivoja ei valitettavasti voi opettaa antamaan sinulle takuuta uniorgasmille. Asiantuntijat antoivat kuitenkin joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa asiassa – ne eivät kuitenkaan perustu tutkimuksiin.

  • Nuku vatsallasi tai muussa asennossa, joka antaa painetta ulkoisille sukuelimille, Mintz neuvoi.
  • Ajattele, katso tai lue jotain seksikästä ennen unille menoa. ”Voit aina kokeilla saada itsesi kiihottuneeksi päivällä ja ennen nukkumaanmenoa, sillä meillä on taipumus käsitellä asioita unen aikana, mitä käsittelimme päivällä”, Marin totesi.
  • Pyri saamaan enemmän orgasmeja hereillä ollessasi. ”Vaikka tämä voi vaikuttaa järjettömältä – esim. olisit jo ’lauennut tarpeeksi’ nukkumaan menoa ennen – tiedämme kuitenkin, että mitä enemmän seksi nainen harrastaa, sitä enemmän sitä haluaa”, Mintz huomautti.

HuffPostin mukaan jos onnistut saamaan uniorgasmin, on se hieno asia. Jos sitä ei kuitenkaan tapahdu, älä ota siitä paineita ja tämä pätee etenkin naisiin, jotka usein kokevat painostusta saada orgasmi seksuaalisten kokemusten aikana.

”Meillä on pitkä historia naisille asetetuista oletuksista saada tietynlaisia orgasmeja. Vaikka uniorgasmit ovat mahtavia, jotkut naiset saavat niitä ja jotkut eivät. On tärkeää tietysti, ettei naisia painosteta saamaan jälleen yhtä erilaista ’ihanteellista’ orgasmia”, Mintz painotti.

Lähde: HuffPost