Naiset todennäköisemmin koukussa shoppailuun – vastaa näihin kysymyksiin ja tiedät, oletko sinäkin shoppailuaddikti

Tutkijoiden kehittämän kyselyn avulla voit selvittää, oletko sinä koukussa shoppailuun.

Tutkijoiden mukaan shoppailuun voi todella jäädä koukkuun ja he ovat nyt kehittäneet tavan selvittää, oletko sinä koukussa. Bergenin yliopiston tutkijat loivat Bergen Shopping Addiction Scale -kyselyn, jonka seitsemän kysymystä kertovat, oletko shoppailuaddikti.

Norjalaisyliopiston tutkijat testasivat kehittämäänsä kyselyä 23 537 ihmisen avulla. Samalla tutkijoille selvisi, että naiset ovat todennäköisemmin koukussa shoppailuun ja se alkaa teini-iän loppuvaiheessa, mutta se lieventyy ikääntyessä.

Tutkijat julkaisivat tuloksensa Frontiers in Psychology -journalissa. Tutkimusta tehnyt Bergenin yliopiston professori Cecilie Schou Andreassenin mukaan shoppailuaddiktio voi yleistyä.

”On todennäköistä, että internettiin liittyvät teknologiat voivat suuresti helpottaa ongelmallista shoppailukäytöstä erilaisten tekijöiden, kuten saatavuuden, kohtuuhintaisuuden, anonymiteetin, mukavuuden ja estojen häviämisen takia”, Andreassen kommentoi Yahoo! Healthille.

Vaikka koukuttuminen shoppailuun on tunnistettu psykiatrisessa kirjallisuudessa yli vuosisadan ajan, Andreassenin mukaan ei ole tarpeeksi ymmärrystä siitä, miten se pitäisi määritellä, käsitteellistää ja mitata ja tätä norjalaisyliopiston tutkijoiden testi toivoo korjaavansa. Tämän johdosta tutkijat arvioivat, että 1-20 prosenttia väestöstä on koukussa shoppailuun.

 Jos haluat selvittää, oletko itse shoppailuaddikti, vastaa alla oleviin kysymyksiin joko ”täysin eri mieltä”, ”eri mieltä”, ”ei samaa eikä eri mieltä”, ”samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”:

1. Ajattelet shoppailua / ostosten tekemistä koko ajan.

2. Shoppailet / ostat asioita parantaaksesi mielialaasi.

3. Shoppailet / teet ostoksia niin paljon, että se vaikuttaa negatiivisesti päivittäisiin velvollisuuksiisi (kuten koulu ja työt).

4. Koet, että sinun täytyy shoppaila / tehdä ostoksia enemmän ja enemmän pitääksesi yllä samaa tyytyväisyyden tasoa.

5. Olet päättänyt shoppailla / tehdä ostoksia vähemmän, mutta et ole onnistunut siinä.

6. Sinulle tulee paha mieli, jos jostain syystä et päse shoppailemaan / ostelemaan asioita.

7. Shoppailet / teet ostoksia niin paljon, että se on heikentänyt hyvinvointiasi.

Jos vastaat ”samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä” vähintään neljään kohtaan seitsemästä, saatat olla koukussa shoppailuun.

Lähde: Yahoo! Health