Naiset ehdottavat avioeroa miehiä useammin – parisuhteissa eroaloite tulee tasapuolisemmin

”Haluan avioeron” on lause, joka tulee todennäköisemmin ulos naisen suusta.

Tutkimuksen mukaan naiset ehdottavat avioeroa miehiä todennäköisemmin. Sen sijaan avoliitoissa ja parisuhteissa aloite eroon tulee yhtä todennäköisesti kummalta sukupuolelta tahansa.

Sosiologian apulaisprofessori Michael Rosenfeld Stanfordin yliopistosta tutki yliopiston kuusi vuotta kestäneen How Couples Meet and Stay Together -projektin tietoja. Rosenfeld perehtyi noin 2 200, 19-94-vuotiaaseen aikuiseen, joilla oli vastakkaista sukupuolta oleva kumppani vuonna 2009; näistä osallistujista 371 oli päättänyt parisuhteensa tai ottanut avioeron vuoteen 2015 mennessä.

Miehet ja naiset päättivät avoliittonsa tai parisuhteensa yhtä todennäköisesti, mutta avioerojen kohdalla vaimot tekivät aloitteen 69 prosentissa eroista.

”Naisten taipumus tehdä aloite avioeroon oli tiedossa, mutta sukupuolten tasapuolisuus eroihin muissa kuin avioliitoissa ei ollut, koska aiemmat tutkimukset eivät koskaan kysyneet, kuka halusi erota parisuhteessa tai avoliitossa”, Rosenfeld sanoi Huffington Postille.

Rosenfeldin mukaan se on tärkeä näkökohta, koska ennen sosiaaliset tutkijat ovat väittäneet naisten todennäköisemmin haluavan avioeron, koska olisivat herkempiä parisuhteen vaikeuksille. Jos se olisi totta, naiset tekisivät aloitteen eroihin yhtä usein, mutta Rosenfeldin tutkimus paljasti, ettei näin ole.

Erilaisuus erojen aloittamisessa voi Huffington Postin mkaan liittyä siihen, miten naiset suhtautuvat avioliittoon ylipäänsä. Rosenfeldin analyysin mukaan naiset ovat vähemmän tyytyväisä avioliitoissa todennäköisemmän avioerohalukkuuden lisäksi.

Rosenfeldille selvisi, että naimisissa olevat naiset kertoivat alhaisemmasta tyytyväisyydestä parisuhteensa laatuun kuin miehet. Sen sijaan parisuhteissa ja avoliitoissa olevat miehet ja naiset kertoivat samankaltaisista tyytyväisyyden määristä omissa suhteissaan.

Rosenfeld kertoi Huffington Postille, että tutkimustulokset antavat uskottavuutta sille ajatukselle, että osa naisista kokee olonsa tukahdetuksi ja sorretuksi eri sukupuolta olevien avioliitoissa.

”Se tukee teoriaa, johon sosiologit viittaavat ’pysähtyneenä sukupuolivallankumouksena’, eli vaikka naisten roolit yhteiskunnassa ovat muuttuneet, ovat naisten roolit perheissä muuttuneet hitaasti”, Rosenfeld sanoi mainiten samalla miesten oletuksen, että vaimot tekevät suuren osa kotitöistä ja lastenhoidosta, vaikka avioliiton molemmat osapuolet olisivat töissä.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Huffington Post


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.