Vaikutus ei kuitenkaan ole yleensä pysyvä, joten silmälaseja ei kannata lähteä heti uusimaan.

Raskauden ja imetyksen mukaan tuomat hormonimuutokset voivat vaikuttaa naisen näkökykyyn. Terveystalon silmätautien erikoisalajohtaja Matti Seppäsen mukaan raskaus voi vaikuttaa näkökykyyn monella tavalla, mutta pääsääntöisesti muutoksia ilmenee taittovoimassa.

Muutokset näössä selittyvät nesteen kertymisellä elimistöön.

”Raskauden ja imetyksen aikana nestettä kertyy muun muassa hormonaalisista syistä tavallista enemmän. Tällöin myös silmän sarveiskalvon ja linssin eli mykiön paksuus kasvaa tilapäisesti”, Seppänen kertoo.

Terveystalon tiedotteen mukaan tavallisesti ilmiö muuttaa taittovoimaa miinustaittoisuuden suuntan, minkä huomaa selkeimmin kaukonäön heikkenemisenä. Lähinäkö pysyy hyvänä, mutta television tekstitykset muuttuvat epäselviksi tai opetuksen seuraaminen luentosalin perältä käy aiempaa työläämmäksi.

Muutos korjaantuu usein entiselleen

Muutokset näössä raskauden ja imetyksen aikana ovat yksilöllisiä, sillä niihin vaikuttaa myös omien silmien lähtötilanne.

”Muutos korjaantuu entiselleen yleensä muutamien viikkojen kuluessa raskauden tai imetyksen päättymisestä. Siksi yleinen suositus on, ettei silmälaseja pääsääntöisesti kannata tässä välissä ryhtyä uusimaan”, Seppänen sanoo.

Terveystalon mukaan silmän sarveiskalvon muodon muuttuessa myös aiemmin hyvin istuneiden piilolinssien käyttö voi muuttua epämukavaksi. Tällöin apu voi löytyä kosteuttavista, säilöntäaineettomista silmätipoista.

Silmien kuivuminen on yleistä odottavilla naisilla, mikä johtuu siitä, että raskaus muuttaa kyynelnesteen koostumusta vähentäen sen uloimman, öljymäisen kerroksen eritystä. Raskaus näkyy kasvoissa myös siten, että silmäluomen iho voi tummua.

Terveystalo kertoo tiedotteessa, että jos taustalla on jokin perussairaus, kannattaa silmät tarkistuttaa raskauden aikanakin. Esimerkiksi diabeteksen aiheuttama verkkokalvosairaus retinopatia voi pahentua raskauden tai synnytyksen aikana – riski ei kuitenkaan koske raskausdiabeetikkoja, sillä heillä verensokeri koholla vain rajatun ajan.

Silmälääkäriin säännöllisesti

Monet käyvät tarkistuttamassa silmänsä vasta sitten, kun heikentynyt näkö haittaa jo arkea. Aina muutoksia ei kuitenkaan itse huomaa, joten silmät olisi hyvä käydä tarkistuttamassa säännöllisesti.

Terveystalon mukaan silmälääkärillä käynti on suositeltavaa ainakin kaikille 40 vuotta täyttäneille, minkä jälkeen silmät on hyvä tarkistaa kolmen vuoden välein. Tarvittaessa tehdään hoitosuunnitelma tiheämmistä tarkastuksista.

”Kaukonäön heikentymisen huomaa esimerkiksi siten, että lukeminen muuttuu hankalaksi. Omat silmät olisi hyvä välillä testata itsekin erikseen peittämällä kumpikin silmä yksi kerrallaan. Siten huomaa helpommin, jos toisen silmän näkö on huonontunut. Silmät kannattaa tarkistuttaa silmälääkärillä, mikäli huomaa muutoksia omassa näössä”, Seppänen neuvoo.