Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään lauantaina 24. huhtikuuta.

Suomen Kennelliitto järjestää Koiranpäivänä kaksi kaikille avointa webinaaria, joissa kerrotaan vinkkejä koiraa hankkiville sekä vinkkejä arkeen koiran kanssa. Noin 1,5 tuntia kestävät webinaarit ovat maksuttomia ja katsottavissa myös Koiranpäivän jälkeen.

Webinaarien lisäksi Kennelliitto julkaisee Koiranpäivänä verkkokurssin uusille koiranomistajille.

”Koronapandemia-aikana moni on hankkinut itselleen koiran. Toivomme, että kaikki koiranomistajat opettelevat lukemaan koiraansa ja opettavat koirilleen perusasiat”, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo.

Kennelliiton Digitassu-alustalla julkaistava kurssi on myös kaikille avoin ja maksuton. Meille tulee pentu -kurssi tarjoaa tietoa koiranpennun kehityksestä, kouluttamisesta ja sosiaalistamisesta, ruokinnasta, terveydestä sekä liikunnasta, minkä lisäksi uusille koiranomistajille kerrotaan myös koiraetiketistä ja koiriin liittyvästä lainsäädännöstä, koiran kanssa harrastamisesta sekä Kennelliiton jäsenyydestä ja palveluista.

Lisätietoa webinaareista sekä kurssista löydät Kennelliiton sivuilta täällä, ja webinaareihin julkaistaan linkit Koiranpäivänä täällä. Kennelliitto jakaa päivän aikana myös muun muassa aktivointivinkkejä ja tietoa sosiaalisessa mediassa.

Virikkeillä parempi hyvinvointi

Koiranpäivän teeman on tänä vuonna lemmikin aktivointi ja koiran kanssa harrastaminen. Musti ja Mirri muistuttaa, että kaikki koirat kaipaavat virikkeitä ja toimintaa, ja koirilla on moni lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, joita niiden pitää päästä toteuttamaan, jotta ne voivat hyvin.

Yksi keino parantaa koiran hyvinvointia on tarkastella koiran elämässä olevia virikkeitä. On hyvä kokeilla erilaisia keinoja ja katsoa mistä koira pitää.

”Lähes kaikki koirat hyötyvät esimerkiksi ruokavirikkeistä. Usein jopa kaikki ruoka voidaan tarjota jollain tavalla virikkeistäen. Ruokavirikkeillä koiralle voi järjestää pureskeltavaa, haistelua, etsimistä, nuolemista ja repimistä – testaa mistä koirasi pitää eniten”, eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä vinkkaa.

Raudasojan mukaan aktivointimatot, -pallot, -lelut sekä labyrinttikupit ovat monen koiran mielestä hauskoja, mutta virike ei saa kuitenkaan olla liian vaikea tai liian helppo, ettei lemmikki turhaudu ja pety.

”Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun kaikki ruoka tulee virikkeistä – syömisen tulisi silti olla melko helppoa, vaikka sen eteen joutuukin vähän näkemään vaivaa. Yksi hauska keino piristää ruokailuhetkeä on laittaa ruoan sekaan hieman jotain uutta, esimerkiksi erilaisia herkkuja”, Raudasoja kertoo.

Aloita uudet asiat maltillisesti

Koronapandempia rajoittaa tänäkin keväänä koiran kanssa harrastamista, mutta aktivointia voi harrastaa niin sisällä kuin ulkonakin. Koiran kanssa leikkiminen vahvistaa omistajan ja koiran keskinäistä luottamusta.

”Valintojen mahdollisuus luo hyvinvointia myös lemmikeille ja siitä voi seurata hauskoja hetkiä sekä lemmikille että omistajalle. Monet asiakkaani ovat jääneet koukkuun ’koira taluttaa omistajaansa’ -näkökulmaan, kun lemmikki saa ajoittain päättää lenkin suunnan”, Raudasoja kertoo.

”Joskus lenkille voi ottaa mukaan myös vaikka lempilelun. Omistaja saattaa yllättyä, kun antaa koiran valita rivissä olevista leluista ja herkuista mieleisimmän. Nimittäin joidenkin tutkimuksien mukaan koirat tunnistavat kokoeroja ja niidenkin mieli muuttuu”, hän jatkaa.

Koska uudet asiat voivat stressta koiraa, on tärkeä aloittaa maltillisesti, tarkkailla koiran reaktioita ja huolehtia tarvittavasta levosta. Raudasojan mukaan alkuun maahan voi heittää muutaman herkun ja antaa koiran etsiä ne.

”Virikkeiden haastavuutta lisätään vaiheittain. Pidä myös huoli siitä, että koira ei kiihdy liikaa. Lemmikinomistajien tulisi tarjota virikkeitä mieluiten tasaisesti yksittäisten kohokohtien sijaan. Pyri siis ottamaan yksi lemmikille mieleinen tapa osaksi viikoittaista arkeanne ja päivitä rutiineja aika ajoin”, hän kannustaa.

Koiranpäivän viettoon voi osallistua lauantaina 24.4. sosiaalisessa mediassa muun muassa käyttäen aihetunnisteita #koiranpäivä, #koiranpäivä2021, #koiranpäiväonmeidänpäivä, #tassuatoiseneteen ja #koiranpäivänvinkki.