Korona mullisti viime vuonna monen muun asian ohella matkailun; kun ulkomaille ei päässyt, reissuun lähdettiin kotimaassa.

Tänä kesänä kotimaan matkailubuumi jatkuu ja suomalaiset lähtevät laajasti liikkeelle kotimaassa. Jopa 74 prosenttia suomalaisista aikoo suunnata kesällä 2021 matkalle kotimaahan, selviää nettimatkatoimisto Ebookersin maaliskuun lopulla teettämästä tutkimuksesta.

Yli puolet (61 %) suomalaisista hakee kotimaasta sellaisia kohteita, joissa eivät ole aiemmin vierailleet. Kotimaan reissuilla suomalaisia kiehtoo etenkin kaunis luonto sekä luontoaktiviteetit.

Ebookersin mukaan erityisesti naiset haluavat lähteä lomallaan luonnon helmaan: 82 prosenttia naisista on kiinnostunut kotimaan lomallaan kauniista luonnosta ja 53 prosenttia luontoaktiviteeteista. Nuoria aikuisia (18-29-vuotiaita) sen sijaan kiinnostaa kotimaassa muita useammin kaupunkilomat, laaja palvelu- ja elämystarjonta sekä kulttuuri.

Matkakohdeen valinnassa merkitystä on myös väljyydellä, sillä kaksi kolmesta (67 %) kertoo haluavansa lomailla kohteessa, jossa ei ole suurta tungosta. 16 prosenttia puolestaan kertoo haluavansa lomalta täyttä rauhaa ja lomailee omalla mökillä tai esimerkiksi telttaillen.

Luonto ja läheisten luona vierailu saavat tien päälle

Kotimaan luonnon vetovoimasta ja kotimaassa matkailun kiinnostavuudesta kielii myös Pohjola Vakuutuksen viime syksynä teettämän tutkimuksen tulokset, missä selvitettiin suomalaisten vuoden 2021 lomasuunnitelmia. Tutkimukseen vastanneista reilu kolmannes suunnitteli lisäävänsä kotimaassa matkailua, kun taas sama määrä haaveili ulkomaan matkasta, kun koronatilanne sen sallii.

Tutkimuksen mukaan kotimaan matkailun kiinnostukseen vaikuttivat erityisesti luonto (70 %), sukulaisten tai läheisten luona vierailu (57 %), turvallisuus (56 %) sekä hinta (54 %).

”Puhdas luonto on aina ollut suomalaisille tärkeää, samoin turvallisuus, mikä korostuu koronapandemian aikana entisestään. Kevään 2020 jälkeen on myös ymmärrettävää, miksi valinnoissa korostuvat perhe ja läheiset”, Pohjola Vakuutuksen varatoimitusjohtaja Pekka Puustinen sanoo.

Hotels.com sen sijaan kertoo, että kotimaan matkakohteista yleisimpiä majoitushakuja maaliskuussa 2021 kohdistui näihin paikkoihin:

  1. Helsinki
  2. Tampere
  3. Turku
  4. Oulu
  5. Kuopio
  6. Kittilä
  7. Kuusamo
  8. Rovaniemi
  9. Saariselkä
  10. Vantaa

Välimeren kohteet alkavat taas kiinnostaa

Pohjola Vakuutuksen tutkimuksen lisäksi Ebookersin tutkimuksessa havaittiin, että osalla suomalaisista matkahalut suuntautuvat ulkomaille. Ebookersin tutkimukseen osallistuneista 13 prosenttia kertoi aikovansa lomailla ensi kesänä ulkomailla.

Hiljalleen heräävä kiinnostus ulkomaanmatkoja kohtaan näkyy myös Ebookersin datassa. Toukokuun kysyntä on kohdistunut lähes pelkästään kotimaahan, mutta kesän osalta vahvan kotimaan kysynnän rinnalla näkyy ulkomaanmatkojen aktiivinen etsintä.

”Kiinnostus on heräämässä Välimeren kohteisiin. Ikisuosikit, kuten Kreikka, Espanja ja Turkki, näkyvät jo suomalaisten verkkosivuhauissa”, Ebookersin viestinnästä vastaava Claudia Parker sanoo.

Kotimaan kysyntä on vahvaa läpi kesän, ja Ebookersin mukaan on jopa mahdollista, että kysynnän jatkuessa voimakkaana hinnat saattavat joissakin kohteissa nousta. Ainoastaan 14 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ei aio matkustaa kesällä 2021 ollenkaan.

Ebookersin Matkailu 2021 -tutkimus on tehty maaliskuussa viikolla 12 Norstatin kuluttajapaneelissa ja siihen vastasi 1 020 suomalaista, jotka olivat iältään 18-69-vuotiaita (otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan). Pohjola Vakuutuksen teetti tutkimuksensa Taloustutkimuksella syyskuussa 2020 ja siihen vastasi verkkopaneelin kautta 2 011 täysi-ikäistä suomalaista.