Hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on tärkeä nukkua yönsä hyvin.

Makuuhuone kannattaisi pitää rauhallisena tilana, joka on omistettu levolle. Makuuhuoneen sisustus voi vaikuttaa myös siihen, miten hyvin nukut.

Dowsing & Reynoldsin sisustusasiantuntija Xander Shreenan on yhdessä Memory Foam Pillowsin kanssa listannut vinkkejä makuuhuoneen sisustamiseksi tavoilla, jotka edistävät hyvin nukuttuja öitä, ja suomensimme hänen neuvonsa alle.

Maalaa seinät ja katto samalla värillä

Vaikka pitäisit tehosteseinästä tai haluaisit leikitellä erilaisilla kuvioilla seinissä, kannattaa tämmöinen pitää pois makuuhuoneesta. Shreenanin mukaan sama väri kaikissa makuuhuoneen seinissä ja katossa aiheuttaa koteloitumisvaikutuksen, joka on hyvästä rentoutumisen kannalta sekä luo suuremman vaikutelman tilasta.

Valitse vaaleansininen värimaailman stressin vähentämiseksi

Sininen on todella rauhoittava väri. Makuuhuoneessa kannattaa suosia vaaleampia sävyjä sinisestä, koska vaaleiden sävyjen on osoitettu voivan parantaa mielialaa.

Paranna ilmanlaatua kasveilla

Shreenanin mukaan kasvit parantavat ilmanlaatua ja voivat muuttaa huoneen kosteutta tehden ympäristöstä miellyttävämmän.

Vaihda sängyn paikkaa

Pelkästään vaihtamalla sänkysi paikkaa voit minimoida häiriötekijöitä, jotka voivat vaikuttaa yöuniisi haitallisesti. Esimerkiksi voit kokeilla siirtää sängyn seinää vasten sen sijaan, että se olisi ikkunan edessä, jotta olet kauempana ulkoa kantautuvista äänistä ja varjoista. Voit myös kokeilla apukeinoja, kuten silmälappuja ja vastamelukuulokkeita, jotta nukut rauhallisemmin.

Käytä sisustuselementtinä diffuusoria

Eteeristen öljyjen tuoksutteluun käytettävät diffuusorit voivat olla sisustuselementti, joka myös edistää untasi. Esimerkiksi laventelin tuoksu on hyvästä yöunien kannalta.

Muuta valaistusta

Tavallinen valo huoneessa voi heikentää melatoniinin tuotantoa, mutta säädettävissä oleva valo antaa sinulle valtaa tilan kirkkauden suhteen, kun haluat valmistautua yöunille.

”Asentamalla himmenpainikkeita makuuhuoneen valoihin pystyt kontrolloimaan tunnelmaa”, Shreenan totesi.

”Laita kattovalo pois illalla tai hanki lamppu yöpöydälle, jonka valossa silmäsi eivät niin rasitu ennen nukahtamista”, hän lisäsi.

Hanki pimennysverho

Pimennysverhollakin voi sisustaa makuuhuonetta sekä auttaa itseä nukkumaan paremmin. Shreenanin mukaan pimennysverhot auttavat nimensä mukaisesti pitämään huoneen pimeämpänä etenkin valoisina kesäkuukausina.

”Paksut verhot myös auttavat eristämään huoneen talvipakkasilla”, sisustusasiantuntija huomautti.

Lähde: Metro