Seksivälineiden käyttö yleistyy vuosi vuodelta ja suomalaisten kiinnostus niitä kohtaan on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Yhä useamman suomalaisen yöpöydän laatikosta löytyy jonkinlainen seksiväline. Kaalimato.comin teettämästä tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että noin kahdella viidestä suomalaista on käytössään jonkinlainen seksiväline.

Erilaisten seksuaalista nautintoa tuottavien välineiden avulla voi saada aikaan täysin uudenlaisia tuntemuksia, joita ei olisi muilla tavoin mahdollista kokea. Tämä tieto taitaa levitä myös suomalaisten keskuudessa, sillä Kaalimadon mukaan jopa 17 prosenttia vastaajista olisi kiinnostunut hankimaan jonkinlaisen seksivälineen.

”Seksivälineet myös monipuolistavat itsetyydyttämistä ja voivat helpottaa orgasmin saamista sekä tuoda uusia kokemuksia kumppaniseksiin”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen summaa.

Tutkimuksen mukaan naiset ovat hieman miehiä aktiivisempia seksivälineiden käyttäjiä: naisista 23 prosenttia omisti yksin käytettävän seksivälineen ja miehillä vastaava luku oli 11 prosenttia. Suomalaisista eniten seksivälineitä omistavat 35-44-vuotiaat (33 %).

Ei vain sooloseksin juttu

Kaalimadon mukaan suomalaiset kuitenkin suhtautuvat eri tavoin seksivälineistä keskustelemiseen. Tutkimustulosten mukaan 46 prosenttia suomalaisista kokee, että heidän on helppo puhua kumppanille seksuaalisuudesta, mutta samaan aikaan 20 prosentin mielestä seksivälineiden käytön ehdottaminen kumppanille tuntuu hankalalta.

”Taustalla saattaa olla pelko siitä, että kumppani luulee, ettei ole tarpeeksi riittävä tai seksi ei ole tarpeeksi hyvää, jos mukaan halutaan ottaa seksivälineitä”, Lavikainen arvelee.

Moni myös saattaa mieltää seksivälineet käytettäväksi ainoastaan sooloseksissä. Tutkimukseen vastanneista yhdessä asuvista pariskunnista ainoastaan 11 prosenttia omisti kumppanin kanssa käytettävän seksilelun.

”Seksivälineitä voi samalla tavalla käyttää myös kumppaniseksissä. Kannattaa aloittaa jostakin helposta, kuten esimerkiksi liukuvoiteesta”, seksuaaliterapeutti vinkkaa.

Rohkeasti härkää sarvista

Seksivälineiden käyttöä ei pidä eikä kannata häpeillä. Vaikka niiden tuominen parisuhteeseen ujostuttaisi, kannattaa tarttua rohkeasti härkää sarvista.

Kaalimadon mukaan keskustelua voi herätellä esimerkiksi tutkimalla yhdessä aiheeseen liittyvää blogia tai lehtiartikkelia. Mielipiteiden ja ajatusten vaihto yleisellä tasolla voi laukaista jännityksen.

Lavikainen kehottaa myös tutkiskelemaan omaa asennetta ja ajatuksia seksivälineitä kohtaan.

”Tutustukaa seksileluihin yhdessä ennen niiden varsinaista käyttöä. On myös hyvä pohtia, kuinka haluaisi tulla seksivälineellä kosketetuksi tai mitä kehon osaa toivoisi huomioitavan”, Lavikainen summaa.

Seksivälineitä ja niiden tuomia tuntemuksia voi aluksi kokeilla esimerkiksi käden iholle tai vaikkapa huulille. Kun molemmat osapuolet tuntevat olonsa mukavaksi, voi seksivälineet ottaa osaksi lemmenleikkejä.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2022 ja otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.