On terveyden kannalta erittäin tärkeää, että unta saadaan tarpeeksi. Mutta tiedätkö kuinka paljon sinun pitäisi yön aikana nukkua, jotta se olisi tarpeeksi?

Vuosien aikana voi huomata, kuinka tulee nukuttua entistä lyhyempiä unia. Mindbodygreen -sivustolla kerrotaan, että se ei silti tarkoita sitä, että vanhetessa unentarve vähenisi. Sivustolla esitellään tutkimusta, jossa on selvitetty, kuinka paljon missäkin iässä tarvitaan unta. Sen mukaan aikuinen tarvitsee unta yön aikana vähintään 7 tuntia, joten jos tulee vanhetessa nukuttua tätä vähemmän, ei se välttämättä ole tarpeeksi.

Tässä eri ikäryhmille viralliset ajat, joita tuloksista saatiin:

  • Vastasyntyneet, 0–3 kuukautta: ei tutkittu
  • Imeväisikäiset, 4–11 kuukautta: 12–16 tuntia
  • Pikkulapset, 1–2 vuotta: 11–14 tuntia
  • Leikki-ikäiset, 3–5-vuotiaat: 10–13 tuntia
  • 6–12-vuotiaat lapset: 9–12 tuntia
  • 13–17-vuotiaat nuoret: 8–10 tuntia
  • Aikuiset, 18–60 vuotta: 7 tuntia tai enemmän

Suositukset sopivat useimmille ihmisille

Tutkimustulokset koskevat suurinta osaa ihmisistä, mutta poikkeuksiakin voi toki olla. Jos sinusta tuntuu, että et ole varma omasta sopivasta määrästä, lue aiemmasta uutisesta, jossa kerrotaan kuinka sopivan unentarpeen määrän voi laskea itse.

Unentarpeeseen vaikuttavat monet tekijät, joita ovat mm. krooninen sairaus, ruokavalio ja aktiivisuustaso. Univaje ei ole koskaan hyvä asia. Jos nukut jatkuvasti alle seitsemän tuntia, kehosi todennäköisesti kärsii siitä. Eikä unimäärää voi jakaa öiden kesken esimerkiksi kahdelle yölle siten, että toisen aikana nukkuu vain 4 tuntia ja toisen 10 tuntia. Vaikka se on keskimäärin 7 tuntia yössä, vaikuttaa se epäsuotuisilla tavoilla terveyteen.

Näin saat laadukasta unta

Unihäiriöitä esiintyy eniten teini-iässä. Eri ammattikunnissakin on eroja. Huonoiten nukutaan poliisin, armeijan ja terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Jos haluat nukkua laadukasta unta, tässä alla on muutama vinkki, jotka voisivat auttaa saamaan paremmin unenpäästä kiinni ja antamaan paremman unet.

1. Tee itsellesi nukkumaanmenorutiineja

Kannattaa tehdä ennen nukkumaanmenoa asioita, jotka rentouttavat sinua. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi kylpy, jooga tai kamomillateen juominen. Puhelin kannattaa jättää toiseen huoneeseen.

2. Syö magnesiumlisää

Magnesium voi edistää rentoutumista ja saada kehon sekä mielen valmistautumaan nukkumista varten. Se myös estää tiettyjen stressihormonien, kuten adrenaliinin, vapautumista, joten nekään eivät ole estämässä nukahtamista.

3. Pidä kiinni unirytmistäsi

Kun menet aina nukkumaan ja heräät samaan aikaan, se auttaa sinua nukahtamaan iltaisin nopeammin. Kehosi on silloin koulutettu siihen.

4. Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa

Alkoholia kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa, koska alkoholin nauttiminen ennen nukkumaanmenoa estää REM-uneen pääsemistä. Myös tupakointia kannattaa välttää ennen nukahtamista, koska sekin vaikuttaa unenlaatuun.

Lähde: Mindbodygreen