Jokaisen vartalosta löytyy erogeenisia alueita, eli alueita, joissa on paljon tuntoherkkiä hermopäätteitä.

Erogeeniset alueet reagoivat herkästi kosketukseen ja aikaansaavat hyväiltäessä seksuaalisen kiihottumisen tunteen. Miehillä erityisen erogeenisiä ovat terska, kivekset ja peräaukko, ja naisilla puolestaan klitoris, väliliha ja peräaukon seutu.

Kaalimato.comin mukaan kaikista tuntoherkin kehonosa miehillä on terska noin 4 000 hermopäätteellään. Naisen klitoris sen sijaan on terskaa lähes tuplasti herkempi: siinä on liki 8 000 hermopäätettä.

Erogeeniset alueet ovat kuitenkin varsin yksilöllisiä, ja lähes mikä tahansa herkkä alue kehossa on potentiaalinen erogeeninen alue.

”Saatamme törmätä monenlaisiin listauksiin naisten ja miesten ominaisista erogeenisistä alueista, joita koskettamalla kumppanille voi antaa nautintoa. Alapäätä lukuun ottamatta ihmisten erogeeniset alueet ovat oikeastaan varsin yksilöllisiä, ja käytännössä kuka tahansa voi tuntea seksuaalista nautintoa minkä vain herkän kehonosan hyväilystä aina päästä varpaisiin”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

Suurin erogeeninen alue

Kehon suurin erogeeninen alue sijaitsee paikassa, jota ei välttämättä tule ensimmäisenä ajatelleeksi edes erogeenisena alueena: päässä. Tämä johtuu hormoneista, jotka herkistävät kehomme kosketukselle ja vaikuttavat erityisesti naisen seksuaaliseen halukkuuteen.

Naisen seksihalut ovatkin yleensä huipussaan munasolun irtoamisen aikaan, jolloin estrogeenitasot ovat koholla. Kumppanien kosketellessa toisiaan erittyy myös niin sanottua onnellisuushormonia, eli oksitosiinia, joka lisää kiintymystä toiseen ja herkistää niin ikää ihoa kosketukselle.

”Aivot ovat tietyllä tapaa ihmisen suurin erogeeninen alue. Kumppanin kosketus saa aivoissamme aikaan tunnekokemuksia, ja siksi se tuntuu usein paljon kutkuttavammalta, kuin itsensä hively”, Lavikainen selittää.

Kaalimadon mukaan esimerkiksi niskaa ei välttämättä nähdä itsessään kovin erogeenisenä alueena, mutta rentouttavan pää- tai hartiahieronnan antaminen kumppanille voi vapauttaa niska-hartia-seudulle ja mieleen varastoitunutta stressiä ja antaa näin tilaa kiihottumiselle.

”Parhaimmillaan koko kehostamme voi tulla erogeeninen”

Lavikaisen mukaan aivojaan voi harjoittaa herkistymään myös omalle kosketukselle ympäri kehoa esimerkiksi mindfulness-harjoituksilla.

”Kun aivomme ovat harjaantuneet, osaamme pysähtyä ja keskittyä kehomme tuntemuksiin. Näin voimme löytää itsestämme aivan uusia erogeenisiä alueita. Parhaimmillaan koko kehostamme voi tulla erogeeninen”, Lavikainen sanoo.

Koko kehoa koskettelemalla voikin saada uutta potkua sooloseksiin. Seksuaaliterapeutin mukaan koska itsetyydytys kohdistuu yleensä sukuelimiin, voi itsensä koskettaminen vähemmän herkiltä alueilta, kuten reidestä tai kaulasta, tuntua aluksi hieman hassulta.

”Antamalla käsien vaeltaa vapaasti ympäri kehoa ja keskittymällä siihen, miltä kosketus tuntuu, voi tehdä nautinnollisia löydöksiä. Myös eri kehonosien yhtäaikainen koskettelu saattaa tuntua hyvältä, vaikka jonkin tietyn alueen yksittäinen koskettaminen ei kiihottaisikaan”, Lavikainen jatkaa.

Näin voit löytää uusia erogeenisia alueita

Mindfulness-harjoituksen lisäksi omaan sooloseksielämään voi löytää uusia tuulia monin tavoin. Kaalimadon mukaan se onnistuu muun muassa kuuntelemalla seksihaluja virittävää musiikkia, katsomalla kiihottavia videoita, vaihtamalla paikkaa tai kokeilemalla seksivälineissä erilaisia materiaaleja ja ominaisuuksia.

Itselleen tyypillisistä itsetyydytystavoista voi poiketa myös koskettamalla hellemmin tai kovemmin, nopeammin tai viivytellen.

Jos haluat kokeilla mindfulness-harjoitusta, on alla Lavikaisen neuvot yksinkertaiseen harjoitukseen, jonka avulla kuka tahansa voi löytää uusia erogeenisiä alueita sekä kuinka koko kehonsa voi valjastaa erogeeniseksi.

Harjoitus tehdään näin:

  1. Ota mukava makuuasento ja sulje silmäsi.
  2. Rentoudu hengittämällä syvään sisään ja ulos.
  3. Lähde koskettamaan rauhassa valitsemaasi kehonosaa, esimerkiksi yhtä sormistasi.
  4. Keskity parhaasi mukaan hetkeen ja aistimuksiin. Mieti, miltä oma kosketus tuntuu niin koskettavassa kädessä kuin kosketettavassa kehonosassa.
  5. Etene vähitellen ranteeseen tai muuhun valitsemaasi kehonosaan. Voit vähitellen siirtää harjoitusta myös intiimialueille ja sooloseksiin.

Kerroimme aiemmin 28 erogeenisestä alueesta, joita stimuloimalla seksi tuntuu entistä nautinnollisemmalta, ja voit lukea niistä lisää täällä. Lisäksi kerroimme vain harvojen tuntemasta tavasta saada tajunnanräjäyttävä orgasmi, ja voit lukea siitä lisää täällä.