Näin lomailet ja matkustat lemmikin kanssa kesällä – lue eläinlääkärin vinkit onnistuneeseen reissuun

Koronatilanteen myötä kesälomareissuja tehdään tänäkin vuonna pääasiassa kotimaassa, ja monessa perheessä myös lemmikit pääsevät mukaan.

Lemmikkien määrä Suomessa on lisääntynyt merkittävästi koronapandemian aikana. Etenkin jos viettää ensimmäistä kesää oman lemmikin kanssa, voi tuntua houkuttelevalta ottaa lemmikki mukaan kesän lomareissuillekin.

Jos olet suunnitellut yhteistä lomareissua lemmikkisi kanssa, on sinun tärkeä huomioida tiettyjä seikkoja. Alta löydätkin digitaalisen eläinklinnikka FirstVetin vastaavan eläinlääkäri Maiju Tammisen antamat parhaat vinkit asioista, jotka on syytä huomioida ja millaisilla tarvikkeilla lemmikin kanssa matkustaminen sujuu vaivattomasti sekä stressittömästi niin lemmikille kuin sen omistajallekin.

Kuljetusväline

Etenkin pitkillä automatkoilla kuljetuskoppa on tarpeellinen niin kissoille kuin koirille. Kuljetuskopan on hyvä olla tarpeeksi iso, jossa eläimellä on tilaa kääntyillä, mennä makuulle tai venytellä vaivattomasti. Pienempi kuljetuskoppa on tärkeää muistaa kiinnittää turvavyöhön takapenkillä.

Matkavesiastia

On tärkeää muistaa juottaa lemmikkiä tarpeeksi matkalla, joten matkalle on hyvä ottaa mukaan vesikulho. Tammisen mukaan kuljetuskoppaan löytyy myös liitettäviä juomapisteitä. Pitkillä matkoilla on hyvin tärkeää, että lemmikki voi juoda aina, kun haluaa.

Ruokaa lemmikille

Veden lisäksi matkalle on syytä ottaa mukaan tarpeeksi omaa, tuttua ruokaa. Tamminen muistuttaa, että muutokset ruokavaliossa saattavat aiheuttaa lemmikille vatsavaivoja. Kokoontaitettavat ruoka- ja juoma-astiat ovat näppärät matkalla.

Ikkunaan kiinnitettävä aurinkosuoja autoon

Kaikki tietävät kuuman auton vaarat niin lemmikeille kuin ihmisillekin. Kuumalla ja aurinkoisella säällä lemmikki on pystyttävä pitämään viileänä. Ilmastoinnin lisäksi tässä voi Tammisen mukaan auttaa auton takaikkunoihin kiinnitettävä aurinkosuoja, joka auttaa suojaamaan lemmikki suoralta auringonvalolta. Näin voit välttyä muun muassa lemmikin nestehukalta ja lämpöhalvaukselta. Olemme aiemmin kertoneet vinkkejä lämpöhalvauksen ehkäisyyn ja ensiapuun sekä koirille että kissoille.

On tärkeä myös muistaa, ettei jätä lemmikkiä kuumaan autoon. Autossa lämpötila nousee nopeasti eikä raolleen jätetyt ikkunat auta – juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensiapupakkaus

Tammisen mukaan ensiapupakkaus on tarpeellinen matkakumppani kaikille matkustajille. Pakkauksessa on hyvä olla mukana sidetaitoksia, itseliimautuvaa sidettä, pinsetit, kuumemittari, haavasuihketta ja ripulilääkettä. Suomessa on paljon punkkeja joka paikassa, joten punkkipihdit on hyvä myös lisätä pakkaukseen.

Kodin mukavuuksia tuomaan turvaa matkalla

Jos lemmikki ei ole tottunut matkustaja, on hyödyllistä ottaa kotoa mukaan esimerkiksi lemmikin oma peti tai peitto. Tammisen mukaan nämä voivat rauhoittaa lemmikkiä matkalla.

Leluja lemmikille

Muutama lempilelu mukana matkalla voi auttaa pitämään lemmikin rauhallisena vieraassa ympäristössä.

Feromonisuihkeet

Feromonisuihkeet ja -haihduttimet auttavat kissoja sekä koiria rentoutumaan ja niitä voi alkaa käyttää jo viikkoa ennen matkalle lähtöä. Tammisen mukaan valmisteissa on koiria ja kissoja rauhoittavia feromoneja, ja nämä vaarattomat kemikaalit auttavat pitämään lemmikin rauhallisena.

Tamminen huomauttaa, että jos et ole aiemmin käyttänyt feromonivalmisteita lemmikillesi ja sinulla on kysymyksiä suihkeiden käytön aloittamisesta, keskustele asiasta ensin eläinlääkärisi kanssa.

Vessatauot matkalla

Niin ihmisille kuin eläimillekin on tärkeää pitää tarpeeksi taukoja pitkän automatkan aikana, joten huolehdithan, että lemmikkisi pääsee tekemään tarpeensa matkalla tarpeeksi usein.

Passit ja todistukset

Jos olet tekemässä lomareissusi kotimaan sijaan Suomen rajojen ulkopuolelle ja aiot ottaa lemmikkisi mukaan, muistathan ottaa tarpeelliset dokumentit matkaan. Tammisen mukaan Suomen rajojen ulkopuolelle matkustettaessa koiralla ja kissalla täytyy olla mikrosiru, voimassa oleva raivotautirokotus sekä EU-passi, jotka saa eläinlääkäriltä.

Kerroimme aiemmin neuvoja, miten koira matkustaa turvallisesti autossa sekä 5 seikkaa, jotka on tärkeä huomioida, kun lähtee lomareissulle lemmikin kanssa. Lisäksi kerroimme, mitkä ovat kaikkein suurimmat vaarat kissoille ja koirille kesällä.

Loppuun muistutuksena, että jos otat lemmikin, sitouduthan siihen! Niin kissat, koirat kuin muutkin lemmikit ansaitsevat rakastavan kodin, jossa niistä huolehditaan koko niiden elämän ajan.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.