Moni suomalainen matkustaa tänä kesänä kotimaassa ja lemmikki aiotaan ottaa mukaan.

Nettimatkatoimisto Ebookersin teettämän tutkimuksen mukaan jopa kolme neljästä (74 %) suomalaisesta aikoo valita tulevan kesän lomamatkakohteekseen kotimaan (lue lisää aiemmin julkaistusta artikkelista täällä). Kotimaassa matkailu mahdollistaa sen, että kesän lomareissuille on entistä helpompi lähteä yhdessä oman lemmikin kanssa.

Ebookersin tutkimuksen mukaan jopa 15 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut lomallaan lemmikkiystävällisistä aktiviteeteista ja ulkoilumahdollisuuksista. Vastaavasti 15 prosenttia kertoo valitsevansa myös lomakohteensa sen lemmikkiystävällisyyden perusteella.

Lemmikki halutaankin ottaa yhä useammin mukaan kohteeseen.

”Lemmikit salliville ja ne huomioiville lomakohteille on nyt selvästi kysyntää. Kotimaanmatkailun suosion kasvaessa myös lemmikkejä nähdään yhä useammin lomalla mukana”, Ebookersin viestinnästä vastaava Claudia Parker kertoo.

Lemmikki mukaan voi tuoda säästöjä

Lemmikin matkustus muun perheen kanssa kasvattaa jonkin verran loman majoituskustannuksia, mutta lemmikin ottaminen mukaan saattaa kokonaisuudessaan olla lopulta jopa säästö.

”Yhtä lailla lemmikit halutaan varmasti mukaan myös seuran vuoksi. Moni onkin tyytyväinen, kun lemmikille ei tarvitsekaan etsiä loman ajaksi hoitajaa tai maksaa lemmikkihotellia muiden lomakustannusten päälle”, Parker toteaa.

Ebookersin mukaan yleisesti majoitusliikkeissä lemmikit toivotetaan avosylin tervetulleiksi ja monissa paikoissa lemmikkejä myös huomioidaan erilaisin tavoin. Useimmissa suurimmissa Suomessa toimivissa hotelliketjuissa koiria huomioidaan muun muassa ruoka- ja juomakupein, tassupyyhkein ja pienien herkkupalojen muodossa.

Lemmikin kanssa matkustaessa lemmikkihuone täytyy kuitenkin muistaa varata ennakkoon.

5 asiaa, jotka kannattaa huomioida

Parhaimmillaan lemmikin kanssa matkustaminen on kaikille miellyttävä ja rentouttava kokemus. Muutama asia on kuitenkin hyvä muistaa, jotta matka sujuu helposti ja myös lemmikki nauttii lomastaan.

Tulevana kesänä lemmikin kanssa reissaa myös moni ensikertalainen, jolta esimerkiksi koiran kanssa matkustamiseen liittyvät rutiinit vielä puuttuvat.

”Lähtökohtaisesti koira nauttii yhteisestä ajasta perheensä kanssa, mutta vieras ympäristö voi myös stressata. Siksi onkin tärkeää pohtia loman kulkua myös koiran kannalta”, Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi muistuttaa.

Jotta kesäreissu menisi hyvin kaikkien kannalta, lue alta viisi asiantuntijan vinkkiä, mitä huomioida matkustaessa lemmikin kanssa.

  1. Varmista etukäteen, että koira (lemmikki) pystyy matkustamaan mukanasi. Harjoittele etukäteen autossa, junassa tai veneessä matkustamista, jottei esimerkiksi koiran matkapahoinvointi tule yllätyksenä, ja koira on tottunut liikennevälineeseen.
  2. Turvaa lemmikille hyvät matkustusolosuhteet. Esimerkiksi autossa koira ei saa matkustaa vapaana. Älä jätä lemmikkiä koskaan yksin kuumaan autoon. Suljetussa autossa ilma kulkee kesäkelillä huonosti, vaikkei olisi hellettäkään. Pelkkä auton ikkunoiden avaaminen raolleen ei ole riittävä ilmastointi.
  3. Muista tauotukset pidemmillä matkoilla. Ota lemmikille mukaan juotavaa ja sitä ruokaa, jota se on tottunut syömään.
  4. Ota lemmikin kanssa matkustaessasi huomioon muut. Muista kerätä koiran jätökset, ja huolehdi siitä, että koirastasi ei ole haittaa ympäristölle niin, että se ei esimerkiksi hauku pitkään yksin hotellihuonessa tai tuhoa paikkoja.
  5. Ota selvää lähimmistä eläinlääkäripalveluista matkallasi. Jos vakuutukseesi kuuluu etäeläinlääkäripalvelu, niin ota palvelunumero talteen. Selvitä myös matkakohteesi päivystävä eläinlääkäri. Pidä mukana pientä matka-apteekkia, josta löytyy esimerkiksi ensiaputarvikkeet, punkkipihdit ja ripulilääkkeet.

Kerroimme aiemmin vinkkejä, miten koira matkustaa turvallisesti autossa, ja voit lukea siitä lisää täällä.

Ebookersin Matkailu 2021 -tutkimus on tehty maaliskuussa viikolla 12 Norstatin kuluttajapaneelissa ja siihen vastasi 1 020 suomalaista, jotka olivat iältään 18-69-vuotiaita. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.