Jos koira lähtee mukaan kesälomareissulle, voivat nämä vinkit ja neuvot olla tarpeen.

Tänä kesänä moni suomalainen lomailee kotimaassa, mikä voi tarkoittaa paljon autoilua. Jos (kesäloma)reissulle haluaa ottaa koiran mukaan, on silloin hyvä huomioida tiettyjä seikkoja nin ennen pidempää automatkaa kuin sen aikana.

Agria Eläinvakuutus listasi vinkkejä turvalliseen ja mukavaan automatkaan koiran kanssa.

Autossa matkustamiseen on muutama vaihtoehto:

Häkki

Koira voi matkustaa häkissä joko auton takaluukussa tai penkillä. Jos häkissä on umpinaiset seinät, varmista, että ilma pääsee kiertämään häkin sisällä.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan pienen koiran kuljetushäkkiä voi kuljettaa etu- tai takapenkillä, mutta silloin on tärkeä varmistaa, että häkki pysyy tukevasti paikallaan, esimerkiksi kiinnittämällä häkki turvavyön avulla. Isomman koiran häkki sijoitetaan takaluukkuun ja silloin kannattaa ostaa takakonttia varten suunniteltu koiran autohäkki.

Koiraverkolla suojattu takaluukku

Farmariautossa tai maasturissa koira voi matkustaa myös takaluukussa. Silloin on tärkeää hankkia autoon koiraverkko, jotta koira ei pääse takaluukusta takapenkille – omin päin tai vahingon sattuessa.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan kun koira matkustaa takaluukussa, sillä on enemmän matkustustilaa, koska sillä on koko takaluukku käytössään, mutta takaluukkuun on silloin vaikeampi pakata paljoa muuta tavaraa.

Turvavyö

Koiralle voi ostaa valjaisiin kiinnitettävän turvavyön, joka liitetään normaalin turvavyön tapaan turvavyöpistokkeeseen. Säädä turvavyö sopivan pituiseksi, jotta koira voi istua ja maata penkillä mukavasti.

Matkan aikana on tärkeä muistaa:

Autosta poistuminen

Kytke koira aina hihnaan ennen kuin päästät sen ulos autosta. Agria Eläinvakuutus suosittelee, että opetat koiran olemaan hyppäämättä autosta ulos omin neuvoin tai ilman lupaa. Autosta yhtäkkiä ulos loikkaava koira voi aiheuttaa vaaratilanteen muulle liikenteelle tai koira voi loukkaantua itse. Pieni koira tai koiranpentu kannattaa nostaa autosta ulos.

Pysähdyspaikat

Koiraa ei yleensä saa ottaa huoltoaseman tai pysähdyspaikan sisätiloihin, mikä kannattaa huomioida varsinkin kuumina kesäpäivinä ja kylminä pakkaspäivinä. Koiraa ei saa jättää yksin sammutettuun autoon kuumana päivänä, sillä lämpötila auton sisällä nousee äkkiä tukalan kuumaksi ja koira voi saada lämpöhalvauksen. Kovalla pakkasella taas autossa tulee koiralle liian kylmä, eli koiraa ei silloinkaan kannata jättää yksin autoon.

Matkapahoinvointi

Agria Eläinvakuutuksen mukaan osalle koirista tulee matkapahoinvointia, varsinkin jos koira ei ole tottunut autossa matkustamiseen. Paras tapa ennaltaehkäistä matkapahoinvointi on totutella koira autoon ja autoiluun pikkuhiljaa, aloittamalla muutamilla lyhyillä ajomatkoilla.

Autoilu kannattaa yhdistää johonkin koiralle mieluiseen aktiviteettiin, kuten koirapuistoon menemiseen, jotta koira oppii, että autolla pääsee johonkin mukavaan paikkaan. Agria Eläinvakuutuksen mukaan jos koira viedään autolla vain esimerkiksi eläinlääkäriin, automatkustuksesta voi tulla koiralle stressaava kokemus.

Koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen automatkaa, vaan mieluummin vasta määränpäässä, jotta pahoinvoinnin riski pienenee. Jos koirasi voi jatkuvasti pahoin automatkoilla, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisesta matkapahoinvointilääkityksestä.

Koiran tarvikkeet automatkalle:

  • Vesikippo tai koiran vesipullo, jossa on juoma-astia
  • Ensiaputarvikkeet pitkille matkoille
  • Pyyhe tassujen pyyhkimiseen tai koiran kuivaamiseen

Lähde: Agria Eläinvakuutus