Eläinlääkäri varoittaa: Tämä on kesällä kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille

Lämpömittarit ovat jo näyttäneet vuoden ensimmäiset hellelukemat.

Lämpimät kelit käynnistävät usean suomalaisen mökkikauden ja houkuttelevat myös viettämään aikaa ulkona erilaisten kesäpuuhien parissa. Lemmikinomistajien kannattaisi kuitenkin olla valppaana, sillä FirstVetin mukaan lämpö, ulkona olo, uiminen ja grillaus tuovat mukanaan myös vaaroja lemmikeille.

”Tällä viikolla hellerajat saattavat mennä rikki ympäri Suomea ja kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille kesällä onkin lämpö, sillä lemmikit eivät voi säädellä ruumiinlämpöään hikoilemalla samalla tavalla kuin ihmiset”, FirstVet-eläinklinikan vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen muistuttaa tiedotteessa.

Kesällä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista niin ihmisille kuin heidän omistamille lemmikeilleen. Näin on etenkin silloin, kun eläinet ovat vapaana mökkiympäristössä.

”Toisaalta kun eläinten kanssa ollaan koko ajan, pystyy helpommin huomaamaan varhaisiakin sairauden oireita. Eläinlääkäriin kannattaakin olla yhteydessä ajoissa, lievissäkin oireissa. Näin hoito onnistuu todennäköisemmin kotikonstein ja vältytään klinikkareissulta”, Tamminen kertoo.

FirstVet listasi vaaranpaikkoja, jotka lemmikin omistajien on syytä pitää mielessä kesällä.

1. Lämpöhalvaus

FirstVetin mukaan joka vuosi koiria kuolee traagisesti lämpöhalvaukseen, koska ne on jätetty yksin lämpimään autoon. Koirat voivat saada lämpöhalvauksen myös, jos niitä liikutetaan liian lämpimässä ilman mahdollisuutta viilentymiseen ja nesteytykseen.

Sekä koirat että kissat ovat hyvin herkkiä lämmölle, koska ne eivät voi säädellä ruumiinlämpöään hikoilemalla samalla tavalla kuin ihmiset. Ylikuumenemisesta kärsivä eläin on aina vietävä eläinlääkärin vastaanotolle, sillä mahdolliset elinvauriot voivat kehittyä viiveellä.

”Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, joka aiheuttaa paljon kärsimystä ja voi johtaa vakaviin vaurioihin sisäelimissä. Varhaisia lämpöstressin oireita ovat voimakas läähättäminen, kuolaaminen ja levottomuus lemmikin etsiessä viileää paikkaa”, Tamminen selittää.

Voit lukea koiran lämpöhalvauksesta lisää aiemmin julkaistusta artikkelista täällä sekä kissan lämpöhalvauksesta täällä.

2. Punkit

Puutiaiset ovat vuosi vuodelta suurempi riesa lähes koko Suomessa. Sen lisäksi, että punkit voivat puremiensa kautta levittää lemmikkiin anaplasmoosi-, borrelioosi- ja TBE-tauteja, voivat ne siirtyä lemmikin turkin välityksellä ihmisiin.

FirstVetin mukaan ulkoilevan lemmikin lääkitseminen punkkikarkotteella onkin aiheellista lähes koko maassa sulan maan aikana. Jos lemmikistä löytyy punkki, sen voi itse poistaa ja poistokohtaa puhdistaa miedolla paikallisantiseptilla muutaman päivän ajan.

Kerroimme aiemmin, miten suojaat itsesi sekä lemmikkisi punkeilta. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

3. Hyönteisten pistot ja puremat

Hyönteisten, kuten hyttysten, ampiaisten, mäkäräisten ja kimalaisten puremat ja pistot ovat harvoin vaarallisia lemmikille, mutta voivat kutista ja olla alkuun hyvinkin kipeitä. Jotkut yksilöt voivat kuitenkin olla yliherkkiä, kuten ihmisetkin, ja saada allergisia reaktioita.

FirstVetin mukaan mitä enemmän pistoja lemmikki saa, sitä todennäköisempi on voimakas reaktio. Jos lemmikki on apaattinen, sen on vaikea hengittää, suun limakalvot ovat kalpeat tai sillä on muita yleisoireita, tulee aina olla yhteydessä eläinlääkäriin.

4. Kyynpurema

Kevään lämpö herättää kyyt, joiden purema on myrkyllinen myös koirille ja kissoille. Kyynpurema voi pahimmillaan johtaa lemmikin menehtymiseen ja omistajan onkin tärkeää tietää, kuinka toimia, jos epäilee kyyn purreen lemmikkiä.

Omistaja näkee harvoin käärmettä, mutta saattaa huomata lemmikin huudahtavan ja juoksevan pois paikalta. FirstVetin mukaan eläin voi nopeasti muuttua väsyneeksi ja apaattiseksi ja sille voi nousta voimakkaasti aristava turvotus puremakohtaan, useimmiten kuonoon tai jalkaan.
Käärmeen purtua tulee lemmikki pitää mahdollisimman liikkumattomana myrkyn leviämisen estämiseksi, ja eläinlääkäriin tulee lähteä samantien. Useimmiten lemmikki täytyy jättää klinikalle nestehoitoon, kivunlievitykseen ja tarkkailuun.

Kerroimme aiemmin miten toimia, jos kyy puree koiraa. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

5. Grilli- ja piknikruokien tähteet

Kauniilla ilmalla monet nauttivat ruokaa luonnossa, grillaten ja piknikeillä. FirstVetin mukaan lemmikinomistajien on syytä muistaa, että tähteet saavat vähintäänkin lemmikin mahan sekaisin, minkä lisäksi piknikillä ja grillatessa syntyvä roska ja luut voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran.

”Luut voivat olla vaarallisia sekä kissoille että koirille, erityisesti kypsennetyt naudan- ja kananluut ja kalan ruodot. Ne voivat haljeta teräviksi paloiksi mahalaukussa ja aiheuttaa vaurioita mahassa tai suolistossa. Luut voivat myös jäädä jumiin lemmikin suuhun tai ruokatorveen”, Tamminen kertoo.

”Myös muun muassa maissintähkät ovat vaarallisia, sillä ne eivät sula koiran ruuansulatuskanavassa ja voivat näin ollen jäädä jumiin mahaan tai suoleen. Pahimmassa tapauksessa aiheutuu akuutti tukos. Tällöin koira usein oksentaa ja on kipeä vatsastaan. Tila on hengenvaarallinen ja edellyttää leikkaushoitoa”, hän lisää.

Jäätelötikut ja kertakäyttöiset grillitikut voivat olla hyvin teräviä rikkoutuessaan. Nieltäessä ne voivat jäädä kiinni nieluun tai kurkkuun ja aiheuttaa haavoja, paiseita tai pahimmassa tapauksessa vakavia vaurioita koiran mahassa/suolistossa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.