Isä voi vaikuttaa muun muassa tyttärensä älykkyyteen ja itsevarmuuteen.

Vanhemmilla on suuri vaikutus siihen, minkälaisia aikuisia omista lapsista kasvaa. Women’s Health listasi neljä tapaa, miten isät vaikuttavat siihen, minkälaisia heidän tyttärensä ovat.

Isä vaikuttaa tyttäriinsä seuraavilla tavoilla:

Kehonkuva

Kuluvan vuoden tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan tyttäret, joilla oli välittävä ja ystävällinen suhde isänsä kanssa, omaavat usein terveemmät näkemykset ruoasta ja omaavat paremman itsevarmuuden vartalonsa suhteen kuin heillä, joiden isät olivat enemmän määräileviä ja vähemmän ystävällisiä.

Sosiaalinen elämä

Fathering-julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan niillä tytöillä, joiden vuorovaikutus isiensä kanssa leikkihetkinä oli positiivinen ja lämmin, kehittyi vahvemmat vuorovaikutustaidot. Tämä voi johtua siitä, että herkkätunteisesti lastensa innostusta säännöstelleet isät opettavat lapsilleen empatiaa ja vastavuoroisuutta.

Älykkyys

Lapsuuden aikana isän kanssa tehdyt mieltä stimuloivat aktiviteetit – lukeminen, museoissa käyminen, pelien pelaaminen – ovat kytköksissä korkeampaan älykkyysosamäärään 11-vuotiaana ja edelleen 42-vuotiaana, käy ilmi Evolution and Human Behaviorin julkaisemasta tutkimuksesta. Näiden aivoja kehittävien hetkien aikana isät voivat kertoa lapsilleen tietojaan ja taitojaan, näin tehden lapsistaan fiksumpia pitkällä aikavälillä.

Ura

Psychological Sciencen julkaiseman tutkimuksen mukaan tyttäret, jotka ovat kasvaneet kodeissa, missä vanhemmat jakavat kotityöt tasapuolisesti, omaavat todennäköisemmin korkeammat uratavoitteet ja välttelevät sukupuolirooleihin liittyviä stereotypioita.

Lähde: Women’s Health