Selkävaivat ovat ilkeitä ja voivat jopa aiheuttaa sairauslomaa. Joskus jopa huono patja voi olla syypää selkäkipuihin.

Jos kärsit jatkuvista selkäkivuista, kannattaa tarkastaa, ettei omat elämäntavat ja jopa sängyn patja pahenna niitä, kirjoittaa Hyvä Terveys -lehti. Pienillä muutoksilla esimerkiksi työpäivän aikana voit saada selkäsi voimaan paremmin.

  • Onko työasentosi ergonominen? Voit tarkastaa istuma-asentosi seuraavasti: kyynärpää ja polvet on hyvä olla 90 asteen kulmassa ja jalkapohjat lepäävät tasaisella alustalla. Tärkeää on, että tietokoneella työskentelevä ei joudu kurkottamaa kaulaa eteenpäin.
  • Pidä taukoja. Kannattaa välttää istumasta liian pitkään työpisteellä. Pyri pitämään vähintään ruokatauolla pieni jumppabreikki tai käydä pienellä kävelyllä.
  • Millainen patja sinulla on? Jos selkäsi on aamuisin kipeä tai raajat puutuvat öisin, kannattaa tarkastaa, sopiiko patjatyyppi sinulle. Jos vieruskaverisi kroppa on erilainen, saatatte tarvita erilaiset patjat. Riippuen patjasta ja sen laadusta, sen vaihtoväli on noin 7–10 vuotta.
  • Harrastatko liikuntaa säännöllisesti ja monipuolisesti? Keskivartaloa kannattaa treenata ainakin kerran tai kaksi viikossa. Kannattaa valita lajeja, joista pidät. Jos liikunnan harrastamisesta on vierähtänyt tovi, muista aloittaa rauhallisesti.
  • Kehonavaus auttaa selkäkipuihin. Keho on hyvä avata rauhallisin liikkein esim. jumppakepin avulla ennen liikuntaa ja liikunnan jälkeen. Pieni liike herättelee ja lämmittelee kropan ja palauttaa kehon liikeratoja. Kehoa voi availla myös aamuin illoin.

Lähde: Hyvä Terveys