Malleilta vaaditaan jatkossa lääkärintodistus todistukseksi terveellisestä painosta.

Kerroimme keväällä, kuinka Ranska aikoi kieltää liian laihat mallit. Nyt maassa on tullut voimaan uusi laki, jonka myötä mallit joutuvat todistamaan lääkärintodistuksella voivansa tehdä töitä.

The Guardianin mukaan mallien täytyy antaa työnantajilleen lääkärintodistus, joka vahvistaa, että mallin terveys sopii hänen työhönsä. Terveyttä arvioidaan painoindeksin avulla ja jos lääkärintodistusta ei ole, voi siitä joutua jopa kuudeksi kuukaudeksi telkien taakse ja maksaa 75 000 euroa sakkoja.

Laista jätettiin pois pykälä, jossa olisi määritelty minimipainoindeksi muoti- ja mainosalalla työskenteleville. Sen sijaan lääkärit saavat päättää, onko malli liian laiha muun muassa iän, sukupuolen ja vartalon muodon perusteella.

Laki tuo muutoksia myös lehtien käytäntöihin, sillä The Guardianin mukaan jos malleista otettuja valokuvia on käsitelty kaventaen tai suurentaen mallia, pitää siitä kertoa kuvan yhteydessä. Jos lakia ei noudata, voi siitä seurata 37 500 euron sakot tai 30 prosenttia kyseisen mainoksen arvosta.

Anoreksiaongelman lisääntyessä mallien keskuudessa ja yhä useamman nuoren sairastuessa syömishäiriöihin, on ankaran lain tarkoitus laittaa näille kampoihin. Lakia on kuitenkin kritisoitu.

”Olisi parempi tarjota enemmän resursseja anoreksiapotilaiden hoitoon”, psykiatri ja psykoanalyytikko Marie-Rose Moro kommentoi jo lain esittelyvaiheessa keväällä lisäten, että yhteiskunnassa pitäisi olla enemmän tietoa syömishäiriöistä.

Mallitoimistot ovat myös hyökänneet lakia vastaan.

”On todella vakavaa yhdistää anoreksia mallien laihuuteen ja siinä jätetään huomiotta se, että anoreksia on psykogeeninen sairaus”, sanoi pääsihteeri Isabelle Saint-Felix Synamista, joka edustaa noin 40 mallitoimistoa Ranskassa.

Mitä mieltä sinä olet Ranskan laista? Kerro se kommenteissa!

Lähde: The Guardian