Yleislääketieteen erikoislääkäri listasi neuvoja kesän lämpimiä päiviä varten.

Epävakaisen ja vilpoisemman kelin jälkeen lämpötilat ovat taas lähteneet nousuun ja aurinkoiset, lämpimät päivät ovat taas täällä. Ihanat kesäpäivät saavat niin lomalaiset kuin muutkin suuntaamaan ulos, mökeille ja rannoille.

Kesäsäästä nauttiessa olisi kuitenkin tärkeä pitää mielessä muutama seikka. Yleislääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuori Mehiläisestä koostikin kuuden kohdan muistilistan lämpimiä kesäpäiviä varten.

1. Suojaa ihosi ja silmäsi auringolta

Auringolta suojautumista ei voi korostaa liian paljon. Laivuoren mukaan tehokkain keino on suojata iho vaatteilla ja riittävällä suojakertoimella varustetulla aurinkorasvalla.

”Ihon lisäksi auringon UV-säteily voi vaikuttaa silmien terveyteen, joten myös silmät on hyvä suojata esimerkiksi laadukkailla aurinkolaseilla tai lipallisella hatulla. Muista suojautuminen myös pilvisellä säällä tai kun vietät kirkkaana päivänä aikaa varjossa”, lääkäri toteaa.

2. Muista juoda riittävästi

Aivan kun auringolta suojautuminen, on yhtä tärkeä muistaa juoda riittävästi.

”Vesi ylläpitää nestetasapainoa ja säätelee kehon lämpötilaa, joten etenkin hellepäivänä on tärkeä huolehtia veden juomisesta. Nestevajaus heikentää suorituskykyä ja lisää väsymystä. Aikuiselle riittävä vesimäärä on noin 2-3 litraa päivässä, sisältäen ruoan mukana tulevan veden. Lapselle riittävä määrä on 1-1,5 litraa”, Laivuori kertoo.

”Helteellä määrää kannattaa kuitenkin lisätä oman tarpeen mukaan. Vettä kannattaa juoda pieninä annoksina pitkin päivää”, hän neuvoo.

3. Kevyt ruoka sopii helteelle

”Riittävästä syömisestä on huolehdittava, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina”, Laivuori sanoo ja lisää:

”Helteellä kannattaa syödä pieniä aterioita useasti päivästä sekä suosia kevyitä, viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaattia. Kesälle tyypillisen grilliruoankin voi syödä kevyenä, kunhan muistaa tehdä oikeita valintoja. Valitse lautasellesi grilliherkuksi esimerkiksi kasviksia ja muista sopiva annoskoko.”

4. Jätskit, limpparit ja kesätissuttelu ovat riski hampaille

Lämpimällä säällä nesteytys on erityisen tärkeää ja viileät herkut maistuvat, mutta myös suun terveydestä tulee muistaa huolehtia.

”Makeat ja happamat tuotteet, kuten alkoholi-, ja virvoitusjuomat sekä jäätelöt ja makeiset, voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja hampaiden pinnan syöpymistä”, Laivuori huomauttaa.

Lääkäri kertoo, että hampaiden terveydestä voi huolehtia suosimalla säännöllistä ateriarytmiä, välttämällä napostelua sekä huuhtelemalla suu vedellä tai maidolla.

”Janojuomana paras vaihtoehto on vesi – makeat ja happamat juomat on hyvä nauttia ruuan yhteydessä”, hän jatkaa.

5. Tee punkkitarkastus

”Kesäisen ulkoiluretken jälkeen voi iholta löytyä punkki, joka on syytä poistaa mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Kesäisin punkkitarkastus onkin hyvä tehdä päivittäin”, Laivuori sanoo.

Punkkeja voi yrittää estää pääsemästä iholle pitämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Myös hyönteiskarkotteesta voi olla lääkärin mukaan apua.

”Muista myös tarkkailla ihoa pureman jälkeen. Ota yhteys lääkäriin, jos ihoon muodostuu punoittavaa rengasmaista ihottumaa tai sinulla ilmenee kuumetta, päänsärkyä tai muita yleisoireita”, Laivuori neuvoo.

6. Muista hyvä unirytmi myös kesällä

Laivuoren mukaan valo vaikuttaa nukahtamiseen tarvittavan melatoniinihormonin tuotantoon, joten kesän valoisat illat ja aamut voivat häiritä nukahtamista ja unta. Lisäksi arkirytmin muuttuminen lomalla voi vaikuttaa unirytmiin.

”Nukahtamista ja unen laadun parantamista kannattaa edistää viilentämällä ja pimentämällä makuuhuone sekä liikkumalla säännöllisesti viileämpään aikaan vuorokaudesta. Kovin myöhään illalla ei kannata harrastaa kovatehoista liikuntaa, koska se voi vaikeuttaa nukahtamista. Muista varata unelle sekä rentoutumiselle aikaa. Stressi voi heikentää nukkumista”, lääkäri kertoo.