Mitä vanhemmaksi tullaan, sitä enemmän on juotava vettä – siihen löytyy yllättäviä syitä

Vesi vanhin voitehista on osuva sanonta, joka on entistä tärkeämpää mitä vanhemmaksi tullaan.

Jokainen varmasti jo tietää, että vedenjuonti on tärkeää. Mutta sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että sen juomista olisi hyvä lisätä sitä mukaan mitä vanhemmaksi tullaan. Healthline -sivustolla kerrotaan, että miksi näin pitää tehdä. Syitä löytyy useampi, eikä niistä osaa ole varmaan tullut edes ajatelleeksi.

Sivustolla esitellään tutkimusta, jonka mukaan vanhempana vettä tarvitaan yhä enemmän, jotta sillä saadaan kompensoitua kehon lämpötilan säätelyn muutoksia. Jos keho pääsee kuivumaan, se voi aiheuttaa monia vaivoja, kuten lihaskipua, väsymystä ja uupumusta.

Vettä kannattaa juoda ikääntyessä silloinkin, vaikka ei ole oikeastaan vielä edes jano. Mutta ei tietystikään liikaa, koska se voi olla vaarallista. Muita juomia kannattaa sen sijaan vähentää, kuten kahvin, alkoholin ja limsojen ja mehujen juomista.

Nesteytyksestä huolehtiminen on vanhentuessa entistä tärkeämpää myös kuntoilun yhteydessä

Vanhemmilla ihmisillä keho ei kykene kuntoilun aikana säätämään kehon lämpöjä yhtä hyvin kuin nuorilla. Siksi silloin on erittäin tärkeää juoda kunnolla vettä, kun kuntoilee. Jos näin ei tee ja keho pääsee kuivumaan, on se sydämelle suuri rasitus. Sen voi todeta esimerkiksi siitä, että syke voi nousta todella korkeaksi. Tässä tutkimuksessa oli mukana vain miehiä, mutta saman olisi voinut todeta myös naisten kohdalla.

Tämän takia ruumiinlämmöllä on niin suuri merkitys

Jos kehon lämmönsäätely ei toimi kunnolla, voi se johtaa uupumisen, lämpöhalvauksen sekä lisätä haitallisten sydänvaivojen riskiä. Säätely toimii vanhemmilla ihmisillä nuoria huonommin, mutta se paranee, kun juo vettä.

Vanhetessamme janokeskus, joka sijaitsee hypotalamuksessa, ei ole yhtä aktiivinen kuin ennen, joten aivot eivät aina anna signaalia siitä, että nyt täytyisi juoda. Vanhempana ei täten tule välttämättä janon tunnetta, vaikka olisi aihetta juoda.

Jos iäkäs ihminen pääsee kuivumaan, ensimmäisenä elimenä siitä kärsivät munuaiset, joka voi johtaa akuuttiin munuaistulehdukseen. Kuivuminen aiheuttaa myös elektrolyyttitasapainoa, joka voi johtaa kuolemaan.

Vanhempana myös palellaan helpommin. Ja silloin tulee suosittua helposti lämpimiä paikkoja, jossa hikoillaan entistä enemmän, joka voi johtaa kuivumiseen, jos ei muista juoda kunnolla.

Paras janojuoma on vesi ja se on sitä näiden tärkeiden syiden takia

Vesi on tietysti hyvä janojuoma kaikille, mutta se on entistä parempi vaihtoehto, kun ikäännytään. Jos juodaan jotain muita ainesosia sisältäviä juomia, kehon pitää työskennellä, jotta nämä ainesosat saadaan käsiteltyä. Kun juo pelkkää vettä, ei kehon tarvitse samaan aikaan käsitellä esimerkiksi sokereita ja lisäaineita, joista ei ole mitään hyötyä terveydelle.

Janon lisäksi muita oireita liian vähästä vedensaannista voivat olla tumma pissa, pissahätä harvoin, huulien ja ihon kuivuminen, lihaskrampit, matala verenpaine, kohonnut syke, väsymys ja yleinen huonovointisuus. Mitä vanhemmaksi tullaan, sitä helpommin liian vähäinen vedenjuonti aiheuttaa näitä ikäviä oireita.

Kun juodaan tarpeeksi vettä, auttaa se estämään tautien puhkeamista ja keho pääsee luonnollisella tavalla eroon bakteereista ja muista myrkyistä.

Olisiko nyt hyvä hetki mennä juomaan lasillinen vettä?

Lähde: Healthline


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.