Vaikka koronapandemia on ollut keskuudessamme jo pitkään, kaikki eivät ole sitä vieläkään sairastaneet.

Osa on saattanut altistua koronalle useampaan kertaan, eikä virus ole tarttunut heihin. Ainakaan heitä ei ole saatu testattua koronapositiivisiksi. Osa saattaa selvitä tartunnasta oireettomana, jolloin testiä ei tule välttämättä tehtyä. Tässä alla on kolme yleisintä selitystä sille, että miksi jotkut eivät vaikuta saavan koronatartuntaa.

Syynä voi olla genetiikka

On ihmisiä, joiden geneettisten ominaisuuksien vuoksi heillä on vaikea saada tartuntaa esimerkiksi malariaan tai HIV: hen. Sama voi päteä myös koronan kohdalla. Myös immuunijärjestelmän geneettisellä koostumuksella, niin kutsutuilla HLA-molekyyleillä, on ilmeisesti tärkeä rooli koronan tartunnassa. Veriryhmätkin vaikuttavat taudin vakavuuteen. Geneettisiä tekijöitä ei kuitenkaan vielä ymmärretä tarpeeksi, että niistä saataisiin täysi selitys sille, että miksi korona ei tunnu tarttuvan kaikkiin.

Myös T-solut vaikuttavat tarttumiseen

On havaittu, että joidenkin ihmisten immuunijärjestelmä heittää viruksen pois kehosta hyvin nopeasti. Syynä voivat olla T-solut. Niitä on löydetty ihmisistä, joihin korona ei ole tarttunut, vaikka heidän perheessään on ollut tartuntoja.

Selitys ei ole välttämättä kovin yksiselitteinen

Kolmas yleinen syy siihen, miksi korona ei vaikuta tarttuvan kaikkiin, ei ole kovin yksiselitteinen. Syy voi olla monien syiden yhdistelmä. Sekin on mahdollista, että he ovat saaneet tartunnan jo jossain aikaisessa vaiheessa pandemiaa, mutta heille ei joko tullut oireita tai heitä ei testattu. Eikä rokotussuojaakaan pidä laskea pois syistä. Joidenkin kohdalla rokotusteho voi olla niin hyvä, että he eivät saa tartuntaa.

Oletko sinä sairastanut koronan?

Lähde: Antenne Bayern