Naisen alapää voi tuoksahdella monenlaiselle, mutta aika usein haju tuo mieleen sipulin.

Ei ole ihme, että niin monet naiset kuvaavat alanpäänsä hajun muistuttavan sipulin hajua, koska se voi johtua monesta eri syystä. Tässä alla on peräti 10 eri syytä. Jos sinun alapääsi haisee sipulille, niin katsohan mikä näistä alla olevista syistä voisi olla sinun kohdallasi se syy tälle hajulle.

1. Olet unohtanut tamponin emättimeesi

Vaikka tätä ei tapahdu usein, mutta joskus voi unohtaa, että on laittanut tamponin emättimeen. Ehkä näin voi käydä kuukautisten loppuvaiheessa, kun vuoto on jo vähäistä? Vanhan vuodon haju yhdistettynä mätänevän puuvillakuidun hajuun voi tuoda mieleen sipulin. Haju lähtee, kun otat tamponin pois ja peset paikkasi. Muistathan olla tämän asian kanssa tarkkana, koska tämä voi aiheuttaa vakavampiakin ongelmia kuin pelkän hajuhaitan.

2. Syömäsi ruoka

Sipuli, parsa, valkosipuli ja curry ovat yleisimpiä ruokia, joiden syöminen muuttaa emättimen hajua. Ne saavat tietysti myös hengityksen haisemaan. Sipulin tai valkosipulin syömisen haistaa alapäästä noin 24-48 tunnin ajan.

3. Hiki

Naisetkin hikoilevat ja hikoilu saa myös emättimen haisemaan. Hiki ja emättimen omat hajut muodostavat yhdessä aika huumaavia aromeja, joka voi tuoda mieleen esimerkiksi sipulin.

4. Lääkitys

Esimerkiksi antibiootit tappavat myös emättimessä olevia bakteereja. Niiden epätasapaino voi saada emättimen tuoksahtelemaan esimerkiksi sipulille. Kun lääkekuuri on ohi, se tuoksahtelu loppuu vähitellen, jos syynä oli lääke.

5. Bakteerivaginoosi (tai muu tulehdus alapäässä)

Kun emättimen normaali pH ja bakteerit muuttuvat, se voi saada emättimen tulehtumaan. Samalla emätin myös tuoksahtelee, joka voi tuoda mieleen esimerkiksi sipulin. Tämä haju voi tarkoittaa esimerkiksi bakteerivaginoosia.

6. Trikomoniaasi

Toinen infektiotyyppi, joka voi aiheuttaa emättimeen sipulin tuoksahtelua, on trikomoniaasi, jota pidetään tyypillisesti sukupuoliteitse tarttuvana infektiona.

7. Huono hygienia

Emättimesi voi hoitaa itseään siellä olevilla ”hyvillä” bakteereilla. Mutta se vaatii myös jonkin verran ylläpitoa myös sinun puolestasi. Jos et huolehdi hygieniasta, on kehossasi varmasti monta muutakin osaa, jotka tuoksahtelevat emättimen lisäksi.  

8. Peräsuolen fisteli

Jos haistat emättimessäsi sipulia, voi sinulla olla myös peräsuolen fisteli. Se on kuitenkin aika harvinainen vaiva.

9. Hiivatulehdus

Hiivatulehdus voi aiheuttaa paksua ja valkoista vuotoa.  purkauksen. Vaikka hiivatulehdus ei usein saa alapäätä haisemaan, joissakin tapauksissa se voi ja silloin tämä epämiellyttävä haju voi haista esimerkiksi sipulille.

10. Hormonaaliset muutokset

Hormonitasot kehossa muuttuvat koko kuukautiskierron ajan sekä raskauden ja vaihdevuosien aikana.

Kun estrogeenit lisääntyvät kehossa, saatat huomata, että emättimesi tuoksahtelee normaalia enemmän. Se tuoksu voi tuoda mieleen esimerkiksi sipulin.

Lähde: Yourtango