Äitien ja tyttärien aivoissa on samankaltaisuuksia mielialaa käsittelevissä osissa.

Esimerkiksi masennusta sairastava nainen voi osittain syyttää äitinsä aivoja tilastaan. Tutkimuksen mukaan naiset perivät todennäköisemmin äidiltään sen osan aivoista, joka käsittelee ja säätelee tunteita – ja millä on roolinsa myös mielialahäiriöissä, kuten masennuksessa.

Glamourin mukaan käytännössä naiset perivät tunteensa äideiltään. Tutkijat eivät löytäneet vastaavaa kytköstä aivojen rakenteessa äitien ja poikien tai isän ja lasten väliltä.

Pieneen, mutta Newserin mukaan mahdollisesti uraauurtavaan tutkimukseen osallistui 35 tervettä perhettä, jonka jäsenten aivoja kuvattiin magneettikuvauksen avulla.

Tutkimuksessa keskityttiin aivojen corticolimbic system -nimellä kutsuttuun osaan, joka sisältää Newserin mukaan aivojen avainosia, jotka säätelevät mielialaa.

Tutkijoille selvisi magneettikuvauksen avulla, että kytkös äitien harmaiden solujen määrän ja tytärten harmaiden solujen määrän välillä oli suurempi kuin muiden perheenjäsenten kohdalla.

”Olemme ensimmäisiä, jotka ovat kuvauttaneet koko perheen nähdäksemme, kuinka samanlaisia heidän aivonsa ovat”, tutkimuksen pääkirjoittaja Fumiko Hoeft kommentoi Newserin mukaan.

Glamourin mukaan aiemmat tutkimukset ovat löytäneet yhteyden masennuksen suhteen äitien ja tyttärien väliltä, mutta tutkijoiden mukaan tämä ei tarkoita sitä, että äidit olisivat syypäitä tyttäriensä masennukseen.

”Masennukseen vaikuttavat monet tekijät – geenit, joita ei ole peritty äidiltä, sosiaalinen ympäristö ja elämänkokemukset, vain kolme mainitakseni”, Hoeft sanoi ja lisäsi äiti-tytär-yhteyden olevan vain yksi osa sitä.

Newserin mukaan Hoeft kuitenkin kertoi, että tutkimus on ensimmäinen, joka on osoittanut tällaisen kytköksen ja avaa ovet uusille tutkimuksille sen roolista masennuksen lisäksi kaikkeen ahdistuksesta lukihäiriöön.

University of California San Francisco -yliopiston tekemä tutkimus julkaistiin Journal of Neurosciencessa. Voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Glamour, Newser

Kommentit

Kommenttia