Vaikka tarkottaisit hyvää, eivät nämä toteamukset juuri piristä tai lohduta työttömäksi jouduttua.

Työpaikan menettäminen on monelle kova paikka, jolloin ystävien ja läheisten tuki on tarpeen. Ystävää tukiessa on helppo päätyä sanomaan kliseitä lohdutuksena, mutta niistä ei välttämättä ole mitään iloa.

Pure Wow’n mukaan on neljä yleistä tokaisua, joita ei missään nimessä kuitenkaan kannata sanoa ystävälleen sen jälkeen, kun hänet on irtisanottu. Lue alta, mitä ne ovat.

”Onko sinulla vielä mitään hajua uudesta työpaikasta?”

Tällainen kommentti voi aiheuttaa vain stressiä työpaikkansa juuri menettäneelle ystävälle. Pure Wow’n mukaan on parempi antaa ystävän hengähtää hetki. On mahdollista, että hän vasta käsittelee työttömäksi joutumistaan tai etsii jo uusia töitä lähes kellon ympäri. Tärkeää onkin muistaa, että jos ystävälläsi on jotain uutta työtä vireillä, hän kertoo siitä itse, kun haluaa. Ennen sitä ei kannata tokaista hänelle mitään sellaista, joka vain aiheuttaa lisää paineita.

”Tiedän XX yrityksen/paikan etsivän työntekijöitä. Kiinnostaisiko sinua työhaastattelu?”

Tämä yleensä sanotaan tarkoittaen sillä vain hyvää, mutta jos vinkki ei ole askel eteenpäin tai samassa linjassa ystävän uratavotteiden suhteen, voi se vain korostaa hänen tukalaa tilannetta. Pure Wow’n mukaan onkin parempi tarjoutua käymään omista tuttavista läpi hänelle sopivan työn kanssa tekemisissä olevia tyyppejä ja luoda yhteys hänen puolestaan.

”On varmasti kivaa, kun ei hetkeen tarvitse tehdä töitä!”

Voi olla houkuttelevaa etsiä ystävän työttömäksi joutuisesta positiivisia puolia vapaa-ajan valossa, mutta työttömänä oleminen ei ole mitään leppoista oleskelua. Ystäväsi seuraavat viikot ovat todennäköiseseti täynnä työpaikkailmoitusten selaamista, työhakemusten tekemistä, uusien kytkösten solmimista ynnä muuta työnhakuun liittyvää. Hän ei siis vain loikoile sohvalla katsomassa uutta hittisarjaa monta jaksoa putkeen. Jos laskuja on maksettavana, ei työttömyyden takia lisääntynyt vapaa-aika ole yhtään miellyttävä juttu.

”Kaikelle on syynsä.”

Tämän kliseen voi sanoa minkä tahansa sattumuksen yhteydesä, mutta se on luultavasti viimeinen asia, jonka ystäväsi haluaa kuulla. Kenties hänet irtisanottiin heikon työsuorituksen takia ja hän on armoton itseään kohtaan sen takia. Kenties hänen esimiehensä oli tympeä tyyppi ja irtisanominen oli täysin aiheeton. Olipa syy työpaikan menettämiselle mikä tahansa, eihän halua vatvoa sitä.

Lähde: Pure Wow