Itsetyydytyksen ihanuus on avautunut suomalaisille, sillä yhä useampi harrastaa sooloseksiä monta kertaa viikossa.

Joka neljäs (28%) suomalainen harrastaa itsetyydytystä useammin kuin kaksi kertaa viikossa, paljastaa Kaalimato.comin teettämä kyselytutkimus. Tutkimuksen osallistuneista 20 prosenttia kertoi masturboivansa kahdesta neljään kertaan viikossa ja kahdeksan prosenttia paljasti uppoutuvansa sooloseksin saloihin jopa viisi kertaa viikossa.

Kaalimadon mukaan useamman kerran viikossa masturboivien suomalaisten määrä on kasvanut tasaisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Kun tänä vuonna määrä on yhteensä 28 prosenttia, oli vuonna 2020 useamman kerran masturboivien määrä 20 prosenttia ja vuonna 2021 se oli 23 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia aktiivisempia sooloseksin ystäviä. Miehistä jopa 27 prosenttia vastasi masturboivansa 2-4 kertaa viikossa, kun naisilla vastaava luku oli 12 prosenttia.

”Sooloseksin harrastamisen määrä on yksilöllistä. Sen tarpeeseen voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten ikä, elämäntilanne tai hormonit”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

Itsetyydytysaktiivisuuden taustalla monia tekijöitä

Masturboinnin määrään voivat vaikuttaa myös kulttuuriset sekä sosiaaliset tekijät. Miesten seksuaalisuus on ollut sosiaalisesti hyväksyttävämpää ja se heijastelee asenteissa vielä tänäkin päivänä.

Väestöliiton Finsex-tutkimuksesta ilmeni, että miesten itsetyydytyksen määrään vaikuttaa tyytyväisyys omaan seksielämään ja aktiivisesti itsetyydyttävät miehet ovatkin tavallista tyytymättömämpiä seksielämäänsä”, Lavikainen sanoo.

Seksuaaliterapeutin mukaan naisten itsetyydytysaktiivisuuteen vaikuttaa puolestaan enemmän yhdyntöjen aloitusikä ja aikaisempien seksikumppaneiden määrä.

”Tutkimuksen mukaan aktiivisesti itsetyydyttävät naiset ovat aloittaneet yhdyntänsä tavallista nuorempina ja heillä on ollut muita useampia seksikumppaneita elämänsä aikana”, Lavikainen toteaa.

”Tämä voi puolestaan liittyä keskimääräistä avoimempaan suhtautumiseen omaa seksuaalisuutta ja ylipäätään seksiä kohtaan”, hän valottaa.

Paljon positiivisia vaikutuksia

Kaalimadon mukaan itsetyydytys on hyväksi ihmisen fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Se voi lievittää stressiä, auttaa univaikeuksista kärsiviä nukahtamaan ja mikä parasta: saattaa kohottaa itsetuntoa.

Masturbointi ja sen kautta saatu orgasmi saattaa vahvistaa myös vastustuskykyä, sillä stressin lievittämisen lisäksi orgasmissa vapautuu myös mielihyvähormoneita.

”Masturbointi on loistava tapa oppia lisää omasta seksuaalisuudestaan sekä kehostaan. Kun tiedostaa millaisesta kosketuksesta pitää ja millä tavalla oma keho reagoi erilaisiin asioihin, voi itsestään nauttia uudella, erilaisella tavalla” Lavikainen sanoo.

Säännöllinen itsetyydytys esimerkiksi hieromasauvaa käyttäen käy myös treenistä, sillä se voi vahvistaa lantionpohjalihaksia. Hyväkuntoiset lantionpohjalihakset lisäävät esimerkiksi seksuaalisen mielihyvän kokemista.

”Erityisesti naisilla lantionpohjan lihasten treenaamisella on voi olla positiivisia vaikutuksia muun muassa orgasmin kokemiseen”, Lavikainen kertoo.

Alta löydät vielä seksuaaliterapeutin vinkit nautinnollisiin itsetyydytyshetkiin:

 • Älä kiirehdi
  Pysähdy hetkeen, tarkastele tuntemuksia ja ole läsnä. Kiihotu omasta kosketuksestasi ja kuulostele mitä kehosi haluaa juuri sillä hetkellä.
 • Tutustu kehoosi seksilelujen avulla
  Seksilelujen kautta voi saavuttaa aivan uudenlaisia aistituntemuksia ja yltää paikkoihin, joihin ei esimerkiksi pelkkien sormien avulla olisi mahdollista yltää. Kokeile eri muotoisia ja eri voimakkuuksilla väriseviä tai imeviä seksivälineitä.
 • Anna mielikuvituksen laukata
  Kiihottavat mielikuvat ja fantasiointi nostavat itsetyydytyskokemuksen uudelle tasolle. Uppoudu siis vapaasti mielikuvituksesi syövereihin ja anna fantasioiden laukata.
 • Vaihda paikkaa
  Paikan tai asennon vaihto voi tuoda piristystä myös sooloseksiin. Tutun ja turvallisen sängyn sijaan masturboida voi myös esimerkiksi suihkussa, autossa, lattialla tai vaikkapa kesämökin puutarhassa.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2022 ja otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.