Italialaisnainen on tiettävästi viimeinen elossa oleva ihminen, joka syntyi 1800-luvulla.

Marraskuun 29. päivä vuonna 1899 Italiassa syntyi tyttövauva, joka sai nimen Emma. Tänä päivänä Emma Morano on maailman vanhin ihminen juhlistettuaan 117-vuotissyntymäpäiväänsä aiemmin tällä viikolla ja hän on tiettävästi ainoa elossa oleva ihminen, joka on elänyt kolmella eri vuosisadalla ja selvinnyt kahdesta maailmansodasta.

CNN:n mukaan Moranosta tuli maailman vanhin elossa oleva henkilö toukokuussa, kun amerikkalainen Susannah Mushatt Jones menehtyi 116 vuoden ikäisenä. Alabamassa syntynyt Jones ei tupakoinut tai juonut alkoholia ja antoi kunnian pitkästä iästään nukkumiselle ja rakastaville ihmissuhteille.

Moranon kohdalla on hieman toisin, sillä hän on sanonut pitkän ikänsä syyksi sen, että on elänyt itsenäisen naisen elämää. Morano erosi miehestään vuonna 1938, vuosikymmeniä ennen kuin avioero oli edes laillista Italiassa.

CNN:n mukaan Moranon aito rakkaus oli poika, joka menehtyi ensimmäisessä maailmansodassa, eikä naisella ollut aikomusta mennä naimisiin kenekään muun kanssa. Lopulta hän kuitenkin solmi avioliiton, koska hänen oli pakko.

”Mies sanoi ’jos olet onnekas, menet kanssani naimisiin tai tapan sinut'”, Morano on kertonut.

Morano oli tuolloin 26-vuotias. Kun hänen puolen vuoden ikäinen poika kuoli, hän jätti väkivaltaisen miehensä, asui yksin ja työskenteli tehtaassa juuttisäkkejä tehden elättääkseen itsensä.

”En halunnut olla kenenkään dominoitavana”, hän on sanonut.

Sinkkuna oleminen ei kuitenkaan ole ainoa syy, joka on auttanut Moranoa elämään 117-vuotiaaksi. Toinen tekijä on hänen erikoinen ruokavalionsa, jonka hän CNN:n mukaan aloitti ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Kun Morano oli vielä teini-ikäinen, lääkäri suositteli, että hän alkaisi syödä raakoja kananmunia taistellakseen anemiaa vastaan. Viimeiset 90 vuotta Morano noudatti tiukkaa ruokavaliota, joka koostui kahdesta raa’asta kananmunasta, yhdestä keitetystä kananmunasta sekä hieman jauhelihaa ja pastaa.

Iän myötä hänen ruokavaliota on kuitenkin karsittu vain kaheen kananmunaan päivässä sekä kekseihin. Moranon lääkärin Carlo Bavan mukaan naisella on täydelliset kolesteroli- ja glukoositasot.

”Hän on mainiossa tilassa niin terveyden kuin mielen kannalta. Se, ettei hänellä koskaan ole ollut paljon vaihtelua ruokavaliossaan, on todiste siitä, että hänen pitkäikäisyyteensä on vaikuttanut hänen geeninsä”, Bava sanoi.

Pitkään eläminen vaikuttaakin CNN:n mukaan todella olevan Moranolla geeneissä: hänen äitinsä eli 91-vuotiaaksi ja osa hänen siskoistaan eli satavuotiaaksi.

Iästään huolimatta Moranolla on lapsenomainen rakkaus keksejä kohtaan.

”Erityisesti hän rakastaa Savoiardi-keksejä ja piilottaa niitä tyynynsä taakse, jotta kukaan ei syö niitä”, Bava kertoi vanhuksesta.

The Guardianin mukaan Moranolla on Guinnes World Recordsin sertifikaatti, joka toteaa hänen olevan maailman vanhin elossa oleva ihminen.

Lähde: CNN, The Guardian