Kestävää, tervettä ja onnellista parisuhdetta ei voi rakentaa ilman luottamusta.

Luottamus on emotionaalista, fyysistä ja psykologista varmuutta, jota syntyy, kun ihminen on johdonmukainen käytökseltään. Näin lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti Shawntres Parks kuvaili luottamusta Women’s Healthille.

Luottamus on monen asian perusta vankassa parisuhtessa. Lisensoidun avioliitto- ja perheterapeutti Theresa Herringin mukaan kaikki muu suhteessa on tuntuu hieman helpommalta ja turvallisemmalta, kun luottamus on kunnossa.

Luottamusta voi olla vaikea rakentaa, mutta se on helppo rikkoa. Luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen onkin pitkässä parisuhteessa päättymätön työ suhteen osapuolille.

”Luottamus rakentuu, kun säännöllisesti olet läsnä ja osallistut suhteessasi. Pienet, johdonmukaiset teot ovat arvokkaampia kuin suuret eleet”, Herring totesi Women’s Healthille.

Jos kaipaat vinkkejä, miten lisätä ja rakentaa luottamusta omassa suhteessasi, löydät Herringin ja Parksin neuvoja siihen alta.

Ole läsnä, kun hän tarvitsee sinua

Kun elämä potkii päähän, se helpottaa, kun on joku rinnalla tukena. Herringin mukaan kun tällaisia tilanteita tulee vastaan, kuten kuolema perhepiirissä, työpaikan menetys tai pandemia, on olennaista olla läsnä. Kyse on siitä, että laittaa kumppanin ja hänen emotionaaliset tarpeet etusijalle ja hän tekee saman sinulle. Se osoittaa, että olet aina valmis olemaan tukena haavoittuvana aikana.

”Jos kumppanisi tietää, että validoit hänen tunteensa ja vältät defensiivisyyttä, on hänen helpompi luottaa sinuun tunteidensa kanssa. Ja me kaikki haluamme kumppanin, joka on läsnä ja tukena, kun meillä on vaikeaa”, Herring sanoi.

Reagoi ja osallistu

Luottamuksen muodostaminen vaatii huomaavaista kommunikaatiota ja aktiivista kuuntelua. Parks neuvoo olemaan tarkkaavainen ja virittynyt kumppanin tunteisiinsa ja kokemukseensa, kun hän kommunikoi kanssasi tai viettää aikaa kanssasi – eli unohda somen selaaminen samalla, kun hän puhuu sinulle sekä reagoi sopivalla äänensävyllä ja tunteella.

”Virittyneenä olemiseen liittyy ei-verbaalisen sekä verbaalisen viestinnän käyttö, jolla osoitat keskittyväsi häneen ja että kumppanisi ja mitä hän sinulle kertoo on sinulle tärkeää”, Parks kertoi.

Tämä onnistuu myös etäsuhteessa, kunhan olet tarpeeksi tarkkaavainen tunnistaaksesi sen, miltä kumppanistasi tuntuu ja kysyt tarkentavia kysymyksiä, jos olet epävarma.

Jos taas haluat itse jakaa kumppanillesi jotakin tärkeää, kerro siitä hänelle etukäteen. Esimerkiksi voit kysyä, ’Onko nyt hyvä aika puhua tästä?’, millä varmistat, että hän on emotionaalisestikin saatavilla.

Ole johdonmukainen ja sitoutunut

Vankan, kestävän talon rakentamista varten sinun on asetettava tiili toisensa perään, jotta siitä syntyy koti. Women’s Healthin mukaan parisuhteet ovat samanlaisia: ne vaativat sitoutumista ja johdonmukaisia toimia. Tee siis niin kuin sanot ja pidä kiinni lupauksistasi, jotta kumppanisi tietää, että voi luottaa sinuun pitkässä juoksussa. Jos olet sanonut, että aiot huolehtia hänen lemmikistään, kertoa hänelle heti, jos hän on satuttanut sinua tai aiot työstää vahvempaa suhdetta hänen perheeseensä, sitoudu tekemään niin – eikä vain siksi aikaa, että saat kiitosta ja selkääntaputteluja. Johdonmukaisuus on pitkään kestävää suhdetta varten.

Avaudu ja ole haavoittuva

Luottamuksen rakentamiseksi on aika purkaa ympärillesi rakentamaasi muuria. Asioiden kertominen itsestään voi olla kiusallista, paljasta ja jopa pelottavaa, mutta se on sen arvoista. Aloita kertomalla esimerkiksi salaisesta projektista, jonka aloittamista olet pohtinut, tai kerro, miksi sinua hermostuttaa tavata kumppanisi ystäviä. Se ei välttämättä ole helpooa, mutta Women’s Healthin mukaan se on hyvä tapa tehdä olonsa mukavammaksi toisen ihmisen kanssa. Näin rakennat läheisyyttä ja luottamuta sinun ja hänen väliseen siteeseen, mitkä myös luovat luottamusta.

”Paljastamalla haavoittuvaa puoltasi annat itsesi tehdä rohkean päätöksen olla täysin ilmaistuna suhteessasi. Mitä haavoittuvampia sanasi ja tekosi ovat, sitä enemmän autenttisuutta kumppanisi voi odottaa”, Parks selitti.

Jos joku pitää sinusta, hänen täytyy pitää todellisesta sinusta eikä vain siitä puolesta, jonka näytät tehdäksesi vaikutuksen muihin. Muista myös käyttää katsekontaktia, kun avaudut ja olet haavoittuva; se on pieni ele, mutta osoitaa sinun olevan avoin ja halukas syventämään yhteyttänne.

Reagoi hänen tarpeisiin

Women’s Healthin mukaan luottamuksen rakentaminen voi olla erittäin yksinkertaista.

”Kuuntele, mikä on hänelle tärkeää ja tee niin”, Herring sanoi.

Joskus se vaatii pieniä uhrauksia, kuten after workien siirtäminen toiseen ajankohtaan, kun kumppani kertoo huonosta päivästään töissä ja haluaisi läheisyyttä.

”Tekemällä niin kerrot hänelle, että ’Kuulen sinut, näen sinut ja olet tärkeä.’ Ja se on luottamuksen perusta”, Herring totesi.

Aseta rajoja

Rajat ovat myös tärkeitä ja sinun on päätettävä, mitkä asiat ovat vain sinun omiasi ja milloin ne kuuluvat myös kumppanillesi. Parksin mukaan rajojen asettaminen auttaa kumppaniasi kohtelemaan sinua tavalla, kuten haluat tulla kohdelluksi.

”Jos hän ei tiedä rajojasi, on todennäköistä, että hän tekee tai sanoo jotakin, joka ylittää jonkin rajasi tai monta niistä”, hän selitti.

Älä odota siihen, että kumppanisi ylittää rajasi, vaan käytä aikaa tunnistaaksesi, mitä omat rajasi ovat, ja käy sitten niitä läpi kumppanisi kanssa – ja pyydä häntä tekemään samoin, jotta hän voi kertoa sinulle rajoistaan.

”Henkilökohtaisista rajoista kommunikoiminen ajan mittaan luo ymmärryksen kulttuuria suhteeseen, missä luottamus vahvistuu, kun osalliset tietävät, mitä odottaa toisiltaan”, Parks sanoi.

Kunnioittakaa toisianne

Tämä voi vaikuttaa selvältä jutulta, mutta Women’s healthin mukaan se on näiden seikkojen joukossa syystä. Herring muistutti, että vähättely, kritisointi ja huutaminen syövät luottamusta nopeasti, ja ajan mittaan se voi tehdä uudelleenrakentamisen lähes mahdottomaksi.

Tärkeää onkin luoda säännöt riitatilanteiden varalle, koska silloin kunnioitus toista kohtaan voi olla koetuksella. Sopikaa, ettette kskaan turvaudu keinoihin, joita ette siedä. Tunnistakaa tavat ja teot, joita haluatte välttää ja pitäkää kiinni säännöistänne.

Pitäkää sovituista asioista kiinni

Jos olet luvannut jotain, pidä siitä kiinni. Herringin mukaan siis sano, mitä tarkoitat, ja tarkoita, mitä sanot.

”Jos kumppanisi voi luotaa sanomisiisi, sillä pääsee pitkälle”, hän muistutti.

Kyse voi olla myös pienistä asioista, kuten lupaat soittaa putkimiehelle ja teet niin. Luottamus kehittyy tilanteissa, joissa ihmisillä on mahdollisuus mokata tai epäonnistua jossain, mutta osoittavat olevansa sanojensa mittaisia ja luotettavia.

Parisuhteessa on myös tärkeä pitää kiinni sovituista asioista. Josku elämä laittaa kapuloita rattaisiin ja on ymmärrettävää, että työkiireet voivat pilata treffi-illan, mutta pidä kuitenkin niin usein kiinni sovituista asioista kuin on mahdollista.

Kanna vastuu teoistasi

Kaikki mokaavat toisinaan – se on inhimillistä. Voit kuitenkin vaalia luottamusta suhteessasi, kun tunnustat ja otat vastuun teoistasi. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta vastuun ottaminen todistaa, että olet joukkuepelaaja ja tiedät, että teoillasi ja sanoillasi on väliä.

Women’s Health antoi esimerkin: jos unohdit hakea pyykit pesulasta, älä syytä kumppaniasi siitä, ettei hän muistuttanut sinua, vaan ota vastuusi, kerro, miten kävi ja hoida homma heti, kun pystyt. Tämä rohkaisee häntä toimimaan samoin vastaavissa tilanteissa sekä kertoo kumppanillesi, ettet ole täydellinen, mutta teet parhaasi hänen hyväkseen.

Ota ongelmat esiin aiemmin kuin myöhemmin

Jos suhteessa on jotain, joka vaivaa sinua, älä vaikene, vaan puhu siitä kumppanisi kanssa. Voit ehkä kuvitella, että vaikenemalla teet hänelle palveluksen, mutta todennäköisemmin se johtaa siihen, että otat asian kiukustuneena esiin myöhemmin. Tuskin haluat olla se, joka hautoo jotain kuukausitolkulla ja aloittaa yllättäen epäreilun riidan sen takia?

Jaa siis huolet, murheet ja ongelmat, kun niitä tulee eteen. Tämä osoittaa, että koet olosi hyväksi suhteessa, kun voit olla rehellinen ja suora kumppanillesi hetkessä. Herringin mukaan tällä tavoin kumppanisikaan ei joudu huolehtimaan, että huonotuulisuutesi olisi hänestä johtuvaa ja hän voi helpommin olla tukenasi.

”Hyvä (ja oikea-aikainen) kommunikaatio helpottaa luottamusta”, Herring päätti.

Lähde: Women’s Health