Luomien määrän ja rintasyöpäriskin väliltä on löydetty yhteys.

Tutkimuksen mukaan naiset, joilla on useita luomia, voivat omata suuremman riskin sairastua rintasyöpään. Daily Mailin mukaan naisilla, joilla on ainakin 15 luomea vasemmassa kädessään, diagnosoitiin 35 prosenttia todennäköisemmin rintasyöpä kuin naisilla, joilla luomia ei ollut.

Tutkimuksen aikana 11,4 prosenttia yli 15 luomea kädessään omaavista naisista sairastui rintasyöpään. Vastaavasti luomittomista naisista 8,5 prosentilla kehittyi rintasyöpä tutkimuksen aikana.

Yleensä luomet ovat kytköksissä ihosyöpään. Tutkijoiden mukaan sukupulihormoneilla voi olla rooli luomien ja rintasyövän välisessä kytköksessä.

Public Library of Science Medicine -verkkolehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi myös, että vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, joilla oli kuusi luomea tai enemmän, oli korkeammat määrät estrogeenia ja testosteronia veressään kuin luomittomilla naisilla.

Daily Mailin mukaan tämä on tärkeää, koska sukupuolihormonit ruokkivat tiettyjä rintasyöpiä. Tämän takia uskotaankin, että korkeammat sukupuolihormonien määrät omaavilla naisilla on korkeampi syöpäriski.

Tutkijat kuitenkin ovat myöntäneet, että vaikka luomien määrä voi teoreettisesti olla merkki rintasyöpäriskistä, on epäselvää, kuinka hyödyllistä tämä on käytännössä. Tutkimuksen tulokset on saatu analysoimalla 20 vuoden ajan kerättyä dataa 74 523 yhdysvaltalaiselta hoitajalta ja 89 902 ranskalaiselta opettajalta.

Lokakuussa kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Lähde: Daily Mail