Tulevan juhannusviikonlopun jälkeen monet aloittavat kesälomansa.

Koronarajoitusten hellittäminen on saanut suomalaiset innolla varailemaan matkoja ulkomaille. S-Pankin teettämä Suuri Mökkikysely -tutkimus paljastaa, että noin viidennes suomalaisista (19%) aikoo matkustaa kesälomansa aikana ulkomaille.

Tätä suositumpaa on kuitenkin loman vietto ihan vain kotona (46%). Kotoillen lomailevista noin kahdella viidestä ei ole mitään erityistä suunniteltuna (39%), kun taas yhtä moni suunnittelee päiväretkiä lähialueille (39%).

Kotona kesälomaa aiotaan käyttää tekemättömien asioiden hoitamiseen (36%), harrastuksiin keskittyen (35%), siivoten tai paikkoja järjestellen (23%) ja osa remontoi (12%).

Yli kolmannes aikoo lomailla kotimaassa ja suosituimpia suunnitelmia ovat kaupunkilomat (47%) sekä sukulaisten tai tuttavien luona vierailu (43%). Vajaa viidennes aikoo viettää aktiivilomaa urheillen ja 14 prosenttia suunnittelee laivaristeilyä.

Myös matkailuautoilu tai -vaunuilu (8%), telttailu (8%) sekä veneily (5%) kuuluvat kotimaassa lomamatkailevien suunnitelmiin.

Näistä syistä mökkeilyhalu laskee

Kotoilun ja kotimaassa matkailun jälkeen suosituin tapa lomailla on tietysti mökkeily. S-Pankin Suureen Mökkikyselyyn vastanneista kolmannes (33%) aikoo viettää aikaa mökillä kesälomallaan.

”Suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa. Puolella suomalaisista on käytössä joko oma tai jaettu mökki, ja vuokraaminenkin on yhä suositumpaa”, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen kertoo.

Mökille ei kuitenkaan mielellään lähdetä satojen ja satojen kilometrien päähän. Mökkikyselyyn vastanneista 41 prosenttia on sitä mieltä, että mökkimatka voi olla enintään 100 km ja 22 prosenttia on valmis matkustamaan korkeintaan 200 km.

Mökkeilyhalua vähentävät eniten huono sää ja bensan hinta. Mainintoja saivat myös sukulaiset sekä mökin kunnossapitotyöt.

Mukavuuksia olla pitää

Mitä mökillä sitten pitää olla? Olennaisimmat ovat sauna, jääkaappi sekä sähköt. Television ja veneen suosio nousee iän karttuessa, kun taas palju ja suihku kiinnostavat selvästi enemmän nuorempia mökkeilijöitä.

S-Pankki on tehnyt vastaavan mökkitutkimuksen myös vuosina 2019 ja 2021. Viime vuoden tutkimukseen verrattuna toiveet mökin varustelutasosta ovat laskeneet – yhtä mukavuutta lukuun ottamatta.

Kun viime vuonna 32 prosenttia piti erittäin tai melko tärkeänä sitä, että mökillä on ilmalämpöpumppu, on määrä kasvanut tämän vuoden tutkimuksessa 36 prosenttiin. Vuoden 2019 tutkimukseen verratessa ilmalämpöpumpun merkitys on kasvanut vieläkin enemmän (25% vuonna 2019).

”Vaikka toiveet varustelutasosta ovatkin hieman edellisvuodesta laskeneet, niin pidemmän ajan suuntaus on kuitenkin kohti yhä paremmin varusteltuja vapaa-ajanasuntoja. Ilmalämpöpumpun suosiota todennäköisesti selittää sen vaikutus asumismukavuuteen, laitteen tunnettuuden kasvu sekä viime vuosien helteiset kesät”, Huttunen kommentoi.

S-Pankin Suureen Mökkikyselyyn otti osaa 1 067 suomalaista, joiden vastaajajoukko edustaa 15-79-vuotiasta väestöä. Tutkimuksen toteutti Kantar ja aineisto kerättiin Kantarin internet-paneelissa 6.-10.5. 2022.