Liian moni tyytyy epätyydyttävään seksielämään – seksuaaliterapeutti listasi viisi lupausta seksielämän hyväksi

Seksuaaliterapeutti nosti esiin lupauksia, joita kannattaisi antaa itselleen vuodelle 2019.

Liian moni tyytyy seksielämäänsä, vaikka ei olisi siihen tyytyväinen, kertoo Kaalimato.com tiedotteessaan. Seksi ja seksuaalisuus ovat kuitenkin merkittävä osa elämää ja seksi on myös itseään isompi asia, sillä se voi lisätä yleistä tyytyväisyyttä elämään sekä sillä on tutkitusti monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

Seksi ja siihen liittyvä läheisyys sekä hellyys lisäävät monien hormonien tuotantoa.

”Seksi saa esimerkiksi mielihyvähormoneiksi kutsuttujen endorfiinin ja oksitosiinin virtaamaan kropassamme. Endorfiini antaa iloa ja energiaa sekä vähentää kipuja. Oksitosiini puolestaan vaikuttaa verenpaineeseen ja vähentää stressiä. Tyytyväisyys seksielämässä heijastuu luonnollisesti parisuhteeseen, kun kiintymys ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvavat”, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo  tiedotteessa.

Seksielämään panostamiselle on siis painavia syitä, mutta kyse on elämän yhdestä intiimeimmästä osa-alueesta, jossa muutosten saaminen aikaan voi tuntua vaikealta. Uuden vuoden alku on monille elämänmuutosten aikaa, mutta Kaalimadon mukaan harva ottaa seksielämäänsä muutoslistalle.

”On myös hyvä muistaa, että parisuhteen seksielämä ei ole irrallinen osa-alue muusta parisuhde-elämästä. Hyvän seksielämän perusta luodaan arjessa turvallisuuden, läheisyyden ja toisen huomioimisen kautta. Kun nämä asiat ovat kunnossa kannattaa seksielämään panostaa ja antaa itselleen jokin seuraavista lupauksista nyt vuoden alussa”, Lavikainen kannustaa.

Alla on Lavikaisen suosittelemat viisi lupausta seksielämään vuodelle 2019.

1. lupaus: Lupaan huolehtia säännöllisistä orgasmeista – yksin tai yhdessä

Tutkimusten mukaan säännölliset orgasmit vähentävät miesten eturauhassyövän riskiä, Kaalimadon tiedotteessa kerrotaan. Naisilla seksi ja orgasmit auttavat myös vahvistamaan lantionpohjan lihaksia.

”Orgasmi takaa hyvät yöunet, lisää luovuutta ja kohottaa itsetuntoa, sekä vähentää masentuneisuutta. Säännölliset orgasmit tuovat siis paljon iloa ja hyviä asioita elämään sukupuoleen katsomatta”, Lavikainen toteaa tiedotteessa.

Toiset ihmiset saavuttavat orgasmin helpommin sooloseksissä kuin kumppanin kanssa. Sooloseksiä ei siis kannata unohtaa parisuhteessakaan. Lavikainen suosittelee, että jos sinulla on vaikeuksia saavuttaa orgasmi, lähde tutkimusmatkalle itseesi ja opiskele omaa nautintoasi. Orgasmivaikeuksiin voi hakea apua myös seksuaaliterapiasta.

2. lupaus: Lupaan kuunnella kumppanini toiveita ja kertoa hänelle omistani

Rehellisyys on aikuisen ihmisen rohkeutta. Mieti ensin itse, mitä haluat ja keskustele aiheesta kumppanisi kanssa. Koska seksi on hyvin intiimi asia, voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa. Lavikaisen mukaan hyvä nyrkkisääntö seksistä keskustelemiseen on se, että seksiä harrastetaan sängyssä, mutta siitä puhutaan muualla kuin sängyssä.

”Kannattaa luottaa siihen, että sinun nautintosi kiinnostaa kumppaniasi, sillä toisen nautinto kiinnostaa tutkitusti sekä miehiä ja naisia ja on monille jopa tärkein asia seksissä. Voitkin kysyä kumppaniltasi ihan suoraan: miten voisin saada sinut tänä vuonna nauttimaan seksistä vielä enemmän”, seksuaaliterapeutti neuvoo.

3. lupaus: Lupaan ehdottaa kumppanilleni jotain uutta

Ihmiset muuttuvat ja niin tekevät myös toiveet seksin suhteen; se, mikä on kymmenen vuotta sitten toiminut ja ollut tyydyttävää, ei välttämättä ole sitä enää. Seksielämään voi tuoda jotain uutta esimerkiksi ehdottamalla erilaista esileikkiä tai uudella tavalla ja uusista paikoista koskettamalla. Lavikaisen mukaan näissäkin kannattaa edetä keskustellen ja yhdessä pohtien, jotta löydätte molemmille sopivat tavat ja keinot. Kannattaa muistaa, että parisuhteen tyydyttävä seksielämä on kahden kauppa, eli molemmat voivat tehdä kompromisseja toisen hyväksi. Lavikainen huomauttaa tiedotteessa, että keskusteluun ei kannata lähteä ongelmalähtöisesti, vaan uteliaalla mielellä ilon kautta.

”Esimerkiksi liukuvoiteen käyttöä voi ehdottaa, vaikka seksielämässä ei olisikaan mitään ongelmia. Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet sopivat myös koko vartalon hierontaan, ja hieronta on lisäksi oiva esileikki”, hän kertoo.

4. lupaus: Lupaan järjestää aikaa seksille

Jos tuntuu siltä, että seksille on haastavaa löytää aikaa, seksihetken voi laittaa kalenteriin. Lavikaisen mukaan toisilla suunnitelmallisuus toimii ja toisilla ei. Kokeilkaa kumppanin kanssa, voisiko teillä olla säännöllisen saunavuoron lisäksi myös säännöllinen seksivuoro. Säännöllinen seksi pitää usein myös halut korkeammalla.

5. lupaus: Lupaan suhtautua seksiin leikkisämmin

Nautinnon lisääminen ja elämänmuutokset onnistuvat harvoin ryppyotsaisesti suorittamalla. Jo pelkästään avoin ja rehellinen keskustelu seksistä lisäävät kumppaneiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

”Jos puolestaan päädytte kokeilemaan uusia asioita, niin leikkimielisyyden avulla voitte todeta hymyssä suin, että tämä juttu ei ollutkaan tarkoitettu meille. Kun seksielämään ei suhtaudu liian vakavasti, voi olla helpompaa esimerkiksi roolileikin varjolla ohjata kumppania koskettamaan juuri oikeita paikkoja”, Lavikainen sanoo.