Vaikka sää on viilennyt kesähelteistä ja syksy tekee tuloaan, ei se pysäytä puutiaisia, eli punkkeja.

Punkit ovat ikävä riesa luonnossa liikkuvien kannalta ja vaikka toisin saattaisi kuvitella, ei punkkikausi kosketa vain kesää. Ilmojen viilenemisestä huolimatta on syytä muistaa lemmikin suojaus ja punkkisyyni ulkoillessa, muistuttaa LähiTapiola.

”Eläinlääkärin silmin punkkikausi alkaa nykyisin maaliskuussa ja jatkuu aina lokakuun tienoille”, LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelun eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo tiedotteessa.

Puutiaisia tavataan nykyisin ympäri Suomen ja monin paikoin yhä aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä. Professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä kertoo, että yksittäiset punkit saattavat liikkua yllättävänkin viileässä säässä.

”Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos lämmintä on viisi astetta tai enemmän, se todennäköisesti riittää joillekin punkkiyksilöille. Suotuisimmilla alueilla, kuten saaristossa, punkkikausi voi näin yltää jopa helmikuusta marraskuuhun, jos talvi on hyvin leuto ja sateinen. Tällöin punkkien aktiivisuus on toki vähäisempää, mutta yksittäisiä kohtaamisia voi tulla vielä myöhään syksylläkin”, Sääksjärvi sanoo.

Tutkijan mukaan ilmastonmuutosta pidetään yhtenä syynä punkkien yleistymiseen ja laajempaan levinneisyyteen. Leudot ja vähälumiset talvet suosivat sekä puutiaisia että niiden isäntäeläimiä.

Ulkona liikkuvalle lemmikille kannattaa tehdä yhä punkkisyyni

Korona-aikana moneen perheeseen on tullut uusi lemmikki ja monessa kodissa valmistaudutaan nyt siis ensimmäiseen syksyyn lemmikin kanssa. Eläinlääkäri Kaistin mukaan päivittäisiä punkkitarkastuksia kannattaa edelleen jatkaa, jos eläin liikkuu ulkona.

”Vakavampia punkkivälitteisiä sairauksia, kuten borrelioosia tai anaplasmoosia, tulee onneksi harvoin vastaan, mutta on hyvä muistaa, etteivät ne liity itse akuuttiin puremaan ja myöhemmin niitä voi olla vaikea havaita moninaisten oireiden takia. Parasta on siis irrottaa punkki lemmikistä mahdollisimman nopeasti, jos sellaisen huomaa”, Kaisti suosittelee.

Ennalta punkkivälitteisiä sairauksia voidaan ehkäistä erilaisilla lääkkeillä ja karkotteilla. Kaisti harkitsisi niiden käyttöä tarvittaessa vielä syys-lokakuussa.

Sääksjärven mukaan lemmikinomistajan on hyvä muistaa, että nykyisin punkkeja tavataan myös kaupunkien viheralueilla, ei vain metsässä ja kunnon pusikossa.

”Keskikesän helle ja kuivuus saivat monet punkit vetäytymään maahan, mutta syksyn sateiden myötä ne voivat taas aktivoitua. Rutikuivassa maastossa punkki ei viihdy, mutta kostealla säällä se saattaa taas nousta kasvustoon vaanimaan isäntäeläintä”, Sääksjärvi kertoo.

Ampiaisten kanssa tarkkana loppukesästä

Mitä yleisempiä ja aktiivisempia punkit ovat, sitä useammin ihmiset ja lemmikkieläimet niitä kohtaavat. Esimerkiksi LähiTapiolan LemmikkiHelppiin kyselyitä punkkeihin liittyen tulee viikoittain, välillä jopa päivittäin.

”Yleisimmin koiranomistajat kysyvät neuvoa punkin irrottamiseen tai ovat huolissaan pureman aiheuttamasta turvotuksesta tai punotuksesta. Jonkin verran punkit aiheuttavat toki harmia myös ulkona liikkuville kissoille”, Kaisti toteaa.

Kaistin mukaan etävastaanotolla näkee, että eri hyönteiset ja pistäjät kiusaavat lemmikkejä hieman eri aikaan vuodesta. Mäkäräisten ja hyttysten puremista otetaan yhteyttä yleensä jo alkukesästä, ampiaisten ja mehiläisten pistovaivat painottuvat loppukesään ja punkkiteema jatkuu nykyisin läpi kesäkauden.

”Näin loppukesästä ampiaisten pistoja on hoidettu paljon. Todennäköisesti tilanne vielä pahenee elokuussa, koska ampiaiset ovat usein vihaisempia ja ärhäkämpiä syksyllä. Lemmikin kanssa kannattaa siis varoa niiden läheisyydessä”, sanoo Kaisti.

Näin punkki irroitetaan

LähiTapiolan mukaan lemmikinomistaja voi varata erinäisiä puremia ja hyönteisten pistoja varten lääkekaappiin esimerkiksi antihistamiinia, hydrokortisonivoidetta, desinfiointiainetta ja kyytabletteja. Kyytabletteja saatetaan harkita ensiapuna, jos pisto saa lemmikin hengitystiet turpoamaan, mutta niitä ei tule antaa ilman eläinlääkärin ohjeistusta.

Kerroimme keväällä, miten suojaat itsesi ja lemmikkisi punkeilta, ja voit lukea aiheesta lisää täällä. Alta sen sijaan löydät eläinlääkärin neuvot siihen, miten punkin voi irrottaa lemmikistä.

  • Tee ulkoilevalle koiralle tai kissalle päivittäin punkkisyyni. Jos huomaat nahkaan tarranneen punkin, pyri irrottamana se mahdollisimman pian, mutta varovasti. Käytä esimerkiksi punkkipihtejä tai -lassoa, jotta saat punkin kokonaisena ja turvallisesti irti.
  • Aseta pihdit tai lasso aivan lemmikin ihoa vasten eli nahan ja punkin pään väliin. Voit tehdä pientä kiertävää liikettä. Tällöin punkki usein irrottaa otteensa. Tärkeää olisi saada punkki irti ehjänä, jotta esimerkiksi sen päästä tai kärsästä ei leviä eläimeen bakteereja, kuten borreliaa.
  • Sormilla punkin poistaminen usein epäonnistuu. Jos puristat punkin vartaloa, se saattaa oksentaa ja erittää lemmikkiin taudinaiheuttajia. Älä myöskään uita punkkia alkoholissa, öljyssä tai jäädytä sitä, jottei se oksenna.
  • Seuraa puremakohtaa punkin irrotuksen jälkeen ja desinfioi aluetta säännöllisesti. Käänny eläinlääkärin puoleen, jos puremakohta ärtyy pahasti eikä tilanne laannu viimeistään viidessä päivässä.