Earth Houria vietetään Suomessa lauantai-iltana kello 20:30 alkaen.

Lauantai-iltana niin lukuisat ihmiset kuin kaupungit ja kunnat ympäri maan sammuttavat tunnin ajaksi valot ja viettävät Earth Houria. WWF:n Earth Hour on maailman suurin ilmastotapahtuma, joka tänä vuonna nostaa esiin monimuotoisen luonnon merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä korostaa ihmisten yhtenäisyyttä.

”Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä yhteishenkeä ja solidaarisuutta. Siitä Earth Hourissakin on kyse. Meidän on huolehdittava toisistamme ja yhteisestä planeetastamme”, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo tiedotteessa.

Tänä vuonna kirjoitetaan uusiksi monta luonnon ja ilmaston turvaksi solmittua sopimusta. Luonnon supervuosi näkyy myös ilmastotapahtuma Earth Hourissa, jossa miljoonat ihmiset näyttävät valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta.

”Aiempien Earth Hour -tapahtumien valtavat osallistujamäärät osoittavat, että ihmiset ovat ymmärtäneet ilmastokriisin vakavuuden. On tärkeää, että päättäjät kuuntelevat huolestunutta viestiä juuri tänä vuonna, sillä heillä on edessään lukuisia planeettamme kannalta tärkeitä päätöksiä”, Rohweder kertoo.

Luonnon supervuonna katseet kohdistuvat etenkin luonnon monimuotoisuutta käsittelevään YK-kokoukseen Kiinan Kunmingissa lokakuussa sekä ilmastokokoukseen Glasgow’ssa marraskuussa.

Suomessa puredutaan myös ruoan ilmastovaikutuksiin

WWF haluaa kiinnittää Earth Hourin aikana huomiota siihen, miten monimuotoinen luonto on yksi parhaista liittolaisistamme ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hyvinvoiva luonto sitoo hiiltä sekä tarjoaa niin ravintoa, lääkkeitä, työtä, toimeentuloa kuin virkistystä.

”Nyt on vihdoinkin aika ymmärtää, että meidän ihmisten on löydettävä tasapaino luonnon kanssa. Tuhoamisen sijaan meidän on pidettävä luonnosta huolta, sillä taloutemme ja hyvinvointimme perustuvat luontoon. Ilman monimuotoisen luonnon tarjoamaa turvaa ja resursseja ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen kävisi mahdottomaksi”, Rohweder huomauttaa.

Suomessa Earth Hour nostaa esiin myös ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutukset; ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja ja merkittävimpiä syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen. Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme.

”Muuttamalla ruokailutottumuksiamme pystymme hillitsemään merkittävästi ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä”, WWF:n ruokaan erikoistunut suojeluasiantuntija Mari Koistinen sanoo tiedotteessa.

Kaupungit ja kunnat sammuttavat valojaan etelästä Lappiin

Koronaviruksen vuoksi Earth Houria vietetään tänä vuonna turvallisesti kotona ja somessa. Earth Hour tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden rauhoittua hyvän kasvisruoan äärellä.

”Hyvä ruoka yhdistää ihmisiä myös silloin, kun emme voi kokoontua tapahtumiin tai suurten pöytien ääreen. Yhteisen kokkaus- ja ateriahetken voi järjestää etänäkin. Nyt on sallittua käyttää kännykkää ruokapöydässä”, Koistinen vinkkaa.

Earth Hour tarjoaa suomalaisille myös helppoja keinoja miettiä ilmastoystävällisiä ruokavalintoja. Suomessa lukuisat ravintolat ja kahvilat ovat viime vuosina innostuneet osallistumaan WWF:n Earth Houriin ja tarjonneet ilmastoystävällisiä lounaita ja illallisia – tänä vuonna ne vain on haettava kotiin nautittavaksi koronavirustilanteen takia.

Earth Hourin myös tunnettujen maamerkkien valot sammuvat useissa kunnissa ja kaupungeissa ympäri maan. Muun muassa tällä tavoin eri paikkakunnat ottavat osaa Earth Houriin:

  • Rovaniemellä mukana ovat Lapin yliopisto, Hotel Santa Claus ja kauppakeskus Revontuli, joiden miltei kaikki valot sammuvat.
  • Kemin kaupunki ja seurakunta osallistuvat sammuttamalla muun muassa Kemin kirkon ulkovalaistuksen sekä katuvaloja.
  • Oulussa kaupunki osallistuu Earth Houriin sammuttamalla valot tunniksi Oulu10:ssä, kaupungintalolla, Ympäristötalossa, Byströmin talossa ja pääkirjastossa sekä haastaa oululaiset osallistumaan ja sammuttamaan turhat valot Earth Hourin ajaksi. Lisäksi Oulun seurakunnat osallistuvat sammuttamalla valoja kiinteistöistä niin, että valot ovat päällä vain paikoissa, joissa se on turvallisuussyistä tarpeen.
  • Pieksämäellä kaupunki sammuttaa ulkovalaistuksen kulttuurikeskuksesta ja muutamasta koulusta.
  • Mikkelissä pimenevät Pitäjänkirkko ja Tuomiokirkko
  • Porissa muun muassa raatihuone, taidemuseo ja kaupungintalo pimenevät tunniksi.
  • Raumalla kaupungintalo ja pääkirjasto osallistuvat Earth Houriin sammuttamalla valonsa.
  • Heinolassa Earth Hourissa on mukana seurakunta, joka järjestää verkossa striimattavan Toivon tunti -tapahtuman.
  • Hämeenlinnassa kaupunki, seurakunta sekä joukko järjestöjä olivat suunnitelleet Earth Hour -viikolle tapahtumia vilisevän Ilmaston viikon, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi yleisötapahtumat on peruttu. Ilmaston viikkoa voi kuitenkin viettää somessa sekä striimin välityksellä. Esimerkiksi Earth Hour -illan päätapahtuma on siirretty verkkoon.
  • Lahdessa valot sammuvat muun muassa kaupungintalosta, radiomastoista, ABC-liikenneasemien mainostolpista sekä kauppakeskus Triosta.
  • Kouvolassa valot sammuvat kaupungintalosta, Kouvolatalosta, Kuusankoskitalosta sekä tekniikka- ja ympäristötalosta Kuusankoskella.
  • Kotkassa Merikeskus Vellamon ulkovalaistus pimenee tunniksi.
  • Helsingissä muun muassa Mall of Triplan ja kauppakeskus Forumin julkisivuvalaistukset, Presidentinlinnan ja presidentin Mäntyniemen virka-asunnon sekä Helsingin päärautatieaseman kivimiesten, kellotornin ja aseman julkisivuvalaistus sammutetaan.

Löydät lisää Earth Hourin tapahtumia sekä voit ilmoittaa omasi Earth Hourin sivuilla täällä. Sivuilta löydät lisäksi muun muassa ideoita Earth Hourin viettoon.

Earth Hour sammuttaa turhat valot ja näyttää symbolisen valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta lauantaina 28. maaliskuuta kello 20:30-21:30 paikallista aikaa.