Aina on ollut selvää, ettei langanlaihojen mallien ja muiden yhtä hoikkien naisten kuvien tuijottelu tee ihmeitä kehonkuvalle.

Asiaa on kuitenkin tutkittu myös tieteellisesti ja todettu, että eri medioissa näkemämme naisten kuvat todella muokkaavat sitä, mikä mielestämme on ihanteellinen keho.

Sveitsiläistutkimuksen mukaan ihanteellisen kehonkuvan käsitys voi muuttua vain 15 minuutissa. Tämä selvisi, kun Neuchâtelin yliopiston tutkijat vierailivat Nicaraguan Mosquito-rannikolla löytääkseen ihmisiä, jotka eivät olleet vielä altistuneet superlaihojen naisten media- ja mainoskuville.

Ei sosiaalista mediaa tai televisiota

He löysivät kyliä, joissa ihmisillä ei ollut sähköä lukuun ottamatta aurinkopaneeleja, joilla hehkulamput saatiin palamaan. Niinpä heillä ei ollut myöskään pääsyä televisioon tai internetiin, mikä tarkoittaa sitä, etteivät näiden kylien asukkaat ole selailleet loputtomasti pullollaan täydellisiä kehoja olevaa Instagramia tai nähneet Victoria’s Secretin viimeisimpiä mallikuvia.

Eräästä kylästä kerättiin 80 vapaaehtoista, jotka olivat sekä miehiä ja naisia ja iältään 16-78-vuotiaita. Heitä pyydettiin luomaan ihanteellinen naisen keho tietokoneohjelmalla, jonka avulla pystyi luomaan kaikenlaisia kehoja.

Kun osallistujat olivat luoneet ihanteellisen kehon, heille näytettiin kuvia vaatekatalogista.

Uudet kehonkuvat muuttuivat

Puolelle osallistujista näytettiin laihoja naisia, joiden vaatekoko oli S-M, ja toiselle puolelle taas kuvia pluskokoisista malleista, joiden vaatekoko oli XL tai enemmän.

Kuvat näytettiin pareittain (laiha nainen & laiha nainen ja pluskokoinen & pluskokoinen nainen), ja osallistujia pyydettiin valitsemaan näistä viehättävämpi.

Tämä tehtävä kesti ainoastaan 15 minuuttia, minkä jälkeen osallistujia pyydettiin luomaan ihanteellinen kehonkuvansa uudelleen tietokoneella.

Eikä ihme: laihojen naisten kuvia nähneiden ihanteelliset kehot olivat laihempia kuin ne kehot, jotka he olivat alun perin luoneet. Samalla tavoin pluskokoisia naisia nähneet loivat tietokoneella suurempikokoisia naisia.

Vaikutus voi olla tilapäinen

Tämä viittaisi siihen, että pelkkä 15 minuutin altistuminen laihojen mallien kuville voi muuttaa ihmisen käsitystä ihanteellisesta naiskehosta. Voi vain miettiä, mitä vuosien altistuminen niille tekee.

Tutkimus ei toki kerro, kuinka pitkä tuo vaikutus on. 15 minuuttia ei välttämättä riitä muuttamaan ihmisen kehonkuvaa lopullisesti. On kuitenkin selvää, että länsimaisten naisten kohdalla jatkuva altistuminen tällaisille kuville voi todella tehdä hallaa kehonkuvalle.

Lähde: Metro


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia