Lahjoilla osoitetaan rakkautta: Mitä kalliimpi lahja, sitä rakkaampi sen saaja on antajalle

Ihmiset ovat valmiita käyttämään enemmän rahaa rakkaidensa lahjoihin.

Kun on kyse lahjojen ostamisesta rakkaille, eivät ihmiset säästele kuluissa. Telegraph kertoo tutkimuksen selvittäneen, että kalliiden lahjojen antaminen on osoitus aidosta rakkaudesta lahjan saajaa kohtaan.

Tutkijoiden mukaan ihmisten halutessa osoittaa, kuinka paljon joku merkitsee heille, he eivät säästele kuluissa.

”Kun ihmiset tekevät ostoksia rakkaudesta, heidän ostokäyttäytyminen muuttuu, koska heistä tuntuu väärältä säästellä”, Society for Judgment and Decision Making -journalissa julkaistua tutkimusta johtanut Peter McGraw kertoi.

”Kun on kyse tunteellisista ostoksista, ihmiset hylkäävät säästötoimenpiteet, koska he haluavat välttyä tekemästä päätöstä siitä, mikä on oikea summa käyttää rahaa rakastavassa ihmissuhteessa”, hän jatkoi.

Taipumus voi johtaa talousvaikeuksiin

Colorado Boulderin yliopiston tutkimusta toteutettiin useammassa osassa. Ensimmäisessä osassa osallistujilta kysyttiin häämessuilla heidän mieltymyksiään kahden kihlasormuksen välillä, ja Telegraphin mukaan osallistujat lähes aina valitsivat kalliimman sormuksen, kun vaihtoehtoina oli isomman karaatin sormus ja pienemmän karaatin sormus.

Toisessa osassa osallistujia pyydettiin valitsemaan uurna rakkaan tuhkille tai säilytyspaikka kaappikellolle, jolloin jälkimmäistä etsineet olivat valmiita käyttämään aikaansa halvempien vaihtoehtojen etsimiseen kuin he, jotka tekivät ”pyhää” ostosta. Kolmannessa osassa ihmiset todennäköisemmin koettivat tinkiä syntymäpäiville tarkoitettujen kuppikakkujen hintaa alemmas, kun ne olivat henkilölle, jota eivät tunteneet kovin hyvin, ja itselle tärkeän henkilön kohdalla he olivat valmiita käyttämään merkittävästi enemmän rahaa kuppikakkuihin.

McGrawn mukaan löydökset korostavat, kuinka kuluttajia voidaan riistää esimerkiksi hää- ja hautajaisalalla. Hän totesikin, että ihmisten olisi tärkeää tiedostaa tämä taipumus olla suosimatta halvempia vaihtoehtoja, koska elämän aikana kuluttajat tekevät monia ostoksia, jotka ovat rakkauteen liittyviä – olivatpa ne häihin, hautajaisiin, syntymäpäiville, vuosipäiville tai jopa nyyttikesteille.

”Säästöjen menettäminen voi kasautua ja saada ihmiset vaikeisiin taloustilanteisiin”, McGraw päätti.

Telegraphin mukaan tutkimus on ensimmäinen, joka on tutkimut ilmiön vaikutuksia. Voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Telegraph


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.