Kotimainen nyhtökaura voi korvata lihan – on myös potentiaalinen vientituote

Kahden naisen kehittelemästä nyhtökaurasta on povattu jopa vientituotetta.

Pulled pork eli nyhtöpossu on ollut suuressa suosiossa, mutta nyt se on saamassa haastajan vegemaailmasta. Kotimaisen Gold&Green Foodsin luoma tuote on optimaalinen yhdistelmä kauraa ja palkokasveja.

Ylen haastattelussa Gold&Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen kertoi kaiken saaneen alkunsa siitä, että hän yhdessä elintarviketieteiden teknologi Reetta Kivelän kanssa alkoi miettiä, miten saataisiin aikaan täydellinen proteiini, joka voisi tulla ihmisten lautasille jauhelihan ja kanan sijaan.

Sokkotesteissä nyhtökauraa on luultu lihaksi, mutta naisten tarkoitus ei ole ollut matkia lihaa – tehdä ”feikkilihaa.” Nyhtökauraa voi käyttää kuin lihaa ruoanlaitossa.

”Sen käyttö on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin perinteisen jauhelihan, koska nyhtökauraa ei tarvitse kypsentää”, Itkonen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Nyhtökauraa ei ole vielä kaupoissa, mutta Ilta-Sanomien mukaan tuote tulee myyntiin pop up -tyylillä kevään aikana ja myöhemmin tänä vuonna varsinaiseen myyntiin. Se tulee saataville jauhelihapakkauksen kokoisessa paketissa, jossa on raaka-ainetta noin 250 grammaa.

Nyhtökaura voi olla myös potentiaalinen vientuote Suomelle.

”Me uskotaan kyllä, että todellakin olisi. Kaurabuumi on valtavasti kasvussa ympäri maailmaa ja Suomihan on varsinainen kaura-aitta. Meillähän kaura kasvaa parhaiten, koska se vaatii meidän valoisat kesäyöt ja viileän, sateisen ilmaston”, Itkonen sanoi Ylellä ja lisäsi vain 6-8 prosenttia kotimaisesta kaurasta käytettävän ihmisravinnoksi.

Katso Itkosen Yle-haastattelu täältä ja voit lukea lisää nyhtökaurasta Gold&Green Foodsin kotisivuilta.

Lähde: Yle, Ilta-Sanomat