Kesä tuo mukanaan omat haasteensa koiranomistajille.

Kesän kuumina päivinä koirakin kaipaa viilennystä, ja grillatessa sekä piknikillä nautitut kesäherkut maistuisivat myös nelijalkaiselle ystävälle. Jotta kesä kesäherkkuineen ei aiheuttaisi ongelmia koiralle, on Agria Eläinvakuutus julkaissut vinkkejä, joiden avulla kesästä selviää turvallisesti.

Alta voit lukea erilaiset vinkit, miten koiran kanssa pärjää kesäherkkujen ja helteiden aikana.

Vinkit hellepäiviin

1. Älä jätä koiraa kuumaan autoon

Tämä on äärimmäisen tärkeää: koiraa ei saisi ikinä jättää yksin pysäköityyn, sammutettuun autoon kuumana päivänä. Tämä johtuu siitä, että lämpötila auton sisällä nousee nopeasti jopa vaarallisen kuumaksi. Agria Eläinvakuutuksen mukaan ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa tarpeeksi ja koirat eivät ihmisen tapaan pysty viilentämään itseään hikoilemalla, vaan koira viilentää itseään läähättämällä.

2. Muista vesi

Kuumalla säällä koiran tulee juoda tarpeeksi vettä. Huolehdi siis, että koira saa muutaman tunnin välein vettä. Jos lähdet pitkälle kävelylenkille, kannattaa mukaan pakata vesipullo ja vesikippo.

3. Varjopaikka

Olipa koira kotipihalla, mökillä, kävelyllä tai vaikkapa omistajan kanssa koiraystävällisellä terassilla, pitää sen aina päästä halutessaan varjoon. Jos koira läähättää tavallista enemmän ja vaikuttaa levottomalta eikä pysty rentoutumaan, on aika siirtyä varjoon tai muuhun viileämpään paikkaan.

4. Kohtuullinen kävely kuumuudessa

Agria Eläinvakuutuksen mukaan kuumalla säällä kannattaa tehdä vain lyhyitä kävelylenkkejä koiran kanssa ja tehdä päivän pitkät kävelylenkit aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin ilma on viilentynyt. Kuumalla säällä kävely voi altistaa koiran lämpöhalvaukselle sekä auringossa kuumentunut asfaltti voi vahingoittaa koiran tassuja.

5. Viilentävät tuotteet

Lemmikkikaupoissa myydään monenlaisia viilentäviä tuotteita koirille, kuten viilentäviä huiveja, valjaita ja patjoja. Nämä ovat hyviä apuvälineitä koirille, joille tulee herkästi kuuma, tai jos on tiedossa, että kuuman päivän aikana vietetään paljon aikaa ulkona tai sisätiloissa ei ole kunnon ilmastointia.

6. Uiminen

Helteellä monet viilentyvät uimalla ja se on helppo tapa viilentää myös koiraa helteessä. On kuitenkin syytä huomata, että koiran kanssa ei yleensä saa mennä yleisille uimarannoille, vaan ainoastaan koirille sallituille rannoille. Agria Eläinvakuutuksen mukaan rannalla koiralle kannattaa valita varjoinen paikka, jotta koira ei vietä liikaa aikaa suorassa auringonpaisteessa. Varmista myös etukäteen, ettei vesistössä ole tai saata olla sinilevää.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan kuumuus vaikuttaa rankimmin koiranpentuihin sekä vanhoihin ja sairaisiin koiriin. Sama koskee koiria, joilla on pitkä ja paksu turkki – varsinkin, jos turkki on musta tai tumma. Lyhytkuonoisten koirien on vaikeampi säädellä ruumiinlämpöään, jonka seurauksena niillä on korkeampi riski saada lämpöhalvaus.

Varo näitä kesäherkkuja

1. Luut

Nyt on kyse omasta ruoastasi löytyvistä luista, kuten siipikarjan tai possun luista, joita ei pidä antaa koiralle. Älä anna myös koiralle ruotoja sisältäviä kalanjämiä. Agria Eläinvakuutuksen mukaan luunpalaset ja kalanruodot voivat aiheuttaa haavoja koiran suuhun, nieluun ja ruoansulatuskanavaan. Ne voivat myös jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen, varsinkin jos koira on innokas herkuttelija ja hotkii herkkupalat pureskelematta kunnolla. Koirat pitävät luiden pureskelusta ja luun pureskelu on hyväksi koiralle, mutta ainoastaan eläinkaupoissa myytävät luut ovat koiralle sopivia.

2. Jäätelötikut ja grillivartaat

Jäätelötikuista ja puisista grillivartaista voi irrota tikkuja koiran suuhun ja ruoansulatuskanavaan. Niitä ei pidä myöskään antaa koiralle nuoltavaksi. Agria Eläinvakuutuksen mukaan pahimmillaan tikut voivat tehdä reikiä koiran vatsalaukkuun ja suolistoon.

3. Maissintähkät

Älä anna koirasi pureskeltavaksi tyhjäksi syötyä maissintähkää, sillä koira saattaa niellä sen ja se voi jumittua koiran ruoansulatuskanavaan aiheuttaen vaarallisen suolistotukoksen. Koiralle voi kuitenkin antaa maissinjyviä, kunhan niissä ei ole paljoa suolaa tai muita mausteita.

4. Grilliruoat

Monelle on varmasti tuttu näky se, miten koira kuolaa grillin vieressä ja omistajalla voi tehdä mieli antaa jotain pientä herkkupalaa suloiselle grillausapulaiselle. Agria Eläinvakuutus kuitenkin muistuttaa, että mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät ole koiran vatsalle hyväksi. Suuri määrä suolaista ruokaa voi aiheuttaa koiralle suolamyrkytyksen. Myös sekä raaka että kypsennetty sipuli ovat koiralle vaarallisia, eli niitä ei kannata antaa koiralle.

5. Tähteet, lasipullot ja kertakäyttögrillit

Ruoalle perso koira voi tonkia ruoantähteitä roskapussista. Herkulliselta tuoksuvat roskat ja ruoantähteet kannattaakin joko polttaa grillissä, laittaa suljettuun roskapussiin tai viedä heti isompaan roskikseen pois koiran ulottuvilta. Tähteiden lisäksi piknikillä kannattaa varoa lasipulloja ja kertakäyttögrillejä. Agria Eläinvakuutuksen mukaan koira voi helposti saada lasinsirusta haavan tassuunsa ja kertakäyttöinen alumiinigrilli voi aiheuttaa palovammoja tai haavoja. Muista siis kerätä aina kaikki ylimääräiset ja koiralle sopimattomat roskat ja ruoantähteet heti pois koiran ulottuvilta.

6. Koiralle sopivat herkut

Kun lähdet piknikille tai grillijuhliin ja koira on mukanasi, kannattaa ottaa mukaan sille sopivia herkkuja, kuten puruluu, koiran omaa ruokaa ja koiranameja. Näin koira voi herkutella turvallisesti eikä sen vatsa mene sekaisin suolaisista ja mausteisista grilli- ja piknik-herkuista. Piknik ja grillihetki sujuvat kaikille paljon mukavammin, kun koiralle ei tule vatsavaivoja tai koiraa ei tarvitse lähteä viemään kiireellisesti eläinlääkärille sopimattoman herkun syömisen jälkeen. Muista myös varata koiralle vettä.

Yleisiä myrkytyksen oireita ovat mm. oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen. Jos jotain jää koiran kurkkuun kiinni, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan yrittäen saada juuttuneen esineen pois. Yritä silloin paikantaa ja poistaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Jos se ei onnistu, vie koira välittömästi eläinlääkäriin. Jos tiedät tai epäilet, että koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Lopuksi vielä tiivistetty hellesään muistilista:

  • Älä jätä koiraa yksin kuumaan autoon
  • Varmista, että koira juo tarpeeksi vettä
  • Huolehdi, että koira pysyttelee varjossa mahdollisimman paljon
  • Kuumuus vaikuttaa erityisesti vanhoihin, sairaisiin, ja lyhytkuonoisiin koiriin sekä koiranpentuihin
  • Pitkät kävelylenkit kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla

Lähde: Agria Eläinvakuutus