Meikkituotteiden parasta ennen -päiväyksen umpeutuessa meikeissä voi tapahtua muutoksia, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa ihollesi.

Varmasti jokainen nainen on joskus sortunut käyttämään meikkituotetta, jonka parasta ennen -päiväys on jo umpeutunut hyvä tovi sitten. Päiväykset ovat kuitenkin olemassa syystä – eivät vain saamassa sinua hankkimaan uutta tuotetta tilalle.

Vanhentuneet meikkituotteet voivat toimia huonommin sekä ne voivat aiheuttaa vahinkoa ihollesi.

”Tuotteen koostumus muuttuu ajan kanssa”, ihotautilääkäri Hadley King kertoo Women’s Healthille.

”Ne kuivuvat, paakkuuntuvat eivätkä levity yhtä tasaisesti. Tämä pätee kaikkeen ripsiväristä huulipunaan ja meikkivoiteeseen”, King jatkaa.

Myös meikkien vaikuttavien ainesosien tehokkuus voi kärsiä ajan myötä.

”Esimerkiksi jos käytät meikkivoidetta, jossa on suojakerroin, sen parasta ennen -päiväyksen jälkeen, ei suoja auringolta ole välttämättä yhtä tehokas kuin tuotteen ollessa uusi”, King ohjeistaa.

Tämä pätee myös tuotteisiin, joissa on salisyylihappoa aknen ehkäisyyn tai retinolia ryppyjen ehkäisyyn.

Jos käytät vanhentuneita tuotteita, voi ihosi olla todella alttiina vahingoille.

”Meikkituotteiden kaikki molekyylit voivat hajota muuksi ja ihosi voi reagoida siihen”, King sanoo ja selventää, että jos koet ärsytystä reaktiona hajonneisiin molekyyleihin, voi se johtaa tulehdukseen.

”Ihotulehdukset voivat vuorostaan johtaa punoitukseen, ihottumaan tai jopa rakkoihin ja ihon turpoamiseen”, King kertoo.

Vanhentuneet meikkituotteet voivat myös kerätä bakteereja ja kun sitä laittaa iholle, voi se johtaa ihoärsytykseen ja aknea muistuttaviin näppyihin.

Kingin mukaan silmien suhteen vanhentuneen meikkituotteen bakteerikertymät voivat aiheuttaa tulehduksia ja saada silmät punoittamaan. Vanhentunut huulipuna taas voi aiheuttaa turvotusta.

Yleissääntönä olisi hyvä muistaa vaihtaa ripsiväri uuteen kolmen kuukauden välein, silmienrajauskynä ja luomiväri 6-12 kuukauden välein ja huulipuna kerran 1,5 vuodessa. Meikkivoiteiden, puuterien ja muiden kasvomeikkien parasta ennen -päiväys sen sijaan on usein 12 kuukautta.

Lähde: Women’s Health